Genellikle akşam saatlerinde yoğunlaşan bu durum ayak, baldır ve kalcalarda surunme hissiyatı uyandırır. Bazen kollarda da benzer durum hissedilebilir.
Huzursuz bacak sendromu uyku sorunu yaratır ve uyku halindeyken istemsiz olarak titremeye yol acabilmektedir. Bazı insanlar bu durumu her gun yaşarken bazılarında belirtilerine arada bir rastlanır. Ciddi vakalarda kişinin gunluk aktivitelerini bozacak kadar onemli bir hastalığa donuşebilir.
[h=2]Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur ?[/h]Genellikle bu hastalığın neden olduğu bilinmemektedir. Bazen genetik olarak aileden gelebilmektedir. Noroloji uzmanlarına gore dopamin adı verilen kimyasalın vucut tarafından kontrolunde bir problem yaşandığı zaman belirtileri ortaya cıkmaktadır. Dopamin kimyasalı kasların kontrolunde rol oynamaktadır.

Bazen de anemi kokenli demir eksikliği ya da bobrek yetmezliği huzursuz bacak sendromuna yol acabilmektedir.
Ayrıca hamile kadınların %20’sinde, hamileliğin son 3 ayında bu hastalığın belirtilerine rastlamak mumkundur. Doğum sonrasında ise genellikle ortadan kaybolur.
Hastalığın tam olarak nedenini ancak bir noroloji uzmanı teşhis koyarak bulabilir.
Aşağıda belirtilen diğer sağlık problemleri yuzunden de huzursuz bacak sendromu oluşabilmektedir:
Kronik bobrek hastalığıDiyabetParkinson hastalığıRomatoid artritTiroid bezlerinin az calışmasıLif dokusu iltihabı[h=2]Huzursuz Bacak Sendromunun Belirtileri Neler ?[/h]Sendrom bacaklarda, kollarda ortaya cıkan garip hislerle başlamaktadır: Kaşınma. Batma. Karıncalanma. Kişi bacaklarını rahatlatmak icin hareket ettirmek ister. Hareketsiz haldeyken, dinlenirken veya yatarken bu hisler daha da ağırlaşabilir.
Sendromdan yakınanların %66’sı belirtilerin ilerleyen yaşla daha da arttığını soylemektedir. Gencken sendroma yakalananlar 50’li yaşlarda uykusuz geceler gecirebilir.
Sendrom kadın erkek yaşlı genc ayırmaz. Cocuklarda bile gorulebilir. Ozellikle hamilelikte yaygın gorulur. Gebe kadınların %20’si bu hastalıktan şikayetcidir. Sendromun genetik mirasla aktarıldığı yonunde goruşler de vardır. Aşağıda belirtilen etkenler ayrıca bu hastalığın belirtilerini tetiklemektedir:
Bazı antidepresanlarAntipsikotik ilaclarBipolar bozukluk icin verilen lityumYuksek tansiyon icin verilen kalsiyum bloke eden ilaclarBazı antihistaminlerMide sedatifi ilaclarıSigara, kafein ve alkolObezite veya fazla kilolarStresEgzersiz yapmamakBu hastalığı yaşayan kişilerin %80’i uykuda periyodik bacak hareketi adı verilen durumu yaşamaktadır. İngilizce adı PLMS olan bu durumda, uyku esnasında her 10 ile 60 saniyede bir bacak istemsiz olarak titrer. Bazen kişiyi ya da partnerini uykudan uyandırabilir.
[h=2]Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir ?[/h]Hafif seviyedeki durumlar icin kişinin genellikle yaşam tarzında bazı değişiklikleri yapması yeterlidir. Bunlar:
Uyku duzenini ayarlama. Yani her gun aynı saatte yatağa yatmak, alkol ve gece saatlerinde kafein icmeyerek uyku duzenini bozmamak.Sigarayı bırakmakDuzenli egzersiz yapmakEğer belirtiler daha şiddetli ise dopamin ve demir seviyelerini duzenleyen bir ilac tedavisi verilebilir. Belirtilerin altında yatan neden anemi kokenli demir eksikliği ise demir takviyesi almak gerekebilir.
Surekli yaşanan huzursuz bacak sendromunda dopamin agonistleri doktor tarafında verilebilir. Agonistler genellikle duşuk olan dopamin seviyesini arttırır. Bu agonistler:
ropinirolepramipexolerotigotineDopamin ilaclarları genellikle kişiyi uykulu yapar. Bu yuzden bu ilacları alırken bir arac kullanılması sakıncalıdır.
Aşağıdakileri uygulamak huzursuz bacak sendromu belirtilerini azaltmakta yararlı olabilir:
Doktorunuzun verdiği ilacları duzenli alın.Her gun egzersiz yapın.Gune başlarken ve yatmadan once bacaklarınızı esnetin.Bacaklarınıza duzenli masaj yapın.Yoga veya tai chi gibi rahatlama egzersizleri yapın.Akşam ağır yemekler yemeyin.Duzenli uyuyun.Gunduz uykularından kacının.Ilık banyo veya bacaklarınıza sıcak ve soğuk su uygulayın.Uyku vaktini endişe saati olarak gormeyi bırakın.[h=2]Huzursuz Bacak Sendromu Atağında Ne Yapılabilir ?[/h]Bacaklarınıza masaj yapmayı deneyim.Yatmadan once gece sıcak bir duş alın.Bacak kaslarınıza sıcak ya da soğuk kompres uygulamayı deneyin.Kitap okumak ya da film izlemek gibi dikkat dağıtacak bir işle uğraşın.Yoga gibi rahatlatıcı egzersizler yapmaya ozen gosterin.Yuruyun veya esneme hareketlerini her zaman yapın.Huzursuz bacak sendromu icin bitkisel tedavi yontemleri de mevcuttur.