Romatizma bir bağışıklık sistemi sorunu. Bağışıklık sistemi eklemlere karşı bilmediğimiz bir tepki veriyor. Sonucsa kronik bir iltihap. Sizin de romatizmanız varsa romatizmalı bolgedeki eklemlerin etrafındaki koruyucu zarlar iltihaplanmış demektir. Bu iltihap yuzunden salgılanan enzimler de kemik ve kıkırdak yapısını zamanla aşındırır. Hatta ciddi durumlarda diğer organların zarar gorme ihtimali bile var.
Osteoporoz da bir kemik sorunu. Zamanla kemikler aşınıyor ve daha kırılgan oluyor. Osteoporoz yani diğer adıyla kemik erimesi ozellikle kadınları tehdit eden bir sorun. Osteoporoza yakalanma riski normalden daha fazla olanlara bakalım:
• Aile gecmişinde osteoporoz olanlar
• Erken yaşta menopoza girmek
• Regl olamamak
• Bazı ilacların uzun sure kullanılması
• Az ya da yetersiz kalsiyum tuketmek
• Fiziksel hareketsizlik
• Sigara icmek
• Aşırı alkol tuketimi
Osteoporoz sinsi bir hastalık. Bazen kemiklerde kırılmalar olana kadar kendini gostermeyebiliyor.
[h=2]Romatizma ve osteoporoz bağlantısı[/h]

Araştırmalar romatizma ve kemik kaybı arasında onemli bağlantılar olduğunu gosteriyor. Romatizma hastası bircok kişi osteoporoz riski de taşıyor. Romatizma tedavisinde kullanılan ilacların bir kısmı osteoporoza da iyi geliyor. Yani kemikleri koruyor, kemik erimesini engelliyor.
Romatizma yuzunden eklemlerin ağrıması hareket kabiliyetimizi de kısıtlıyor. Zamanla hareketsiz kalan eklemler kırılganlaşıyor, hassaslaşıyor. Ozellikle de kadınlarda bu oran cok daha yuksek. Romatizma hastası bir kadının osteoporoz olma riski erkeklerden 2 – 3 kat daha fazla.
[h=2]Osteoporozla baş etmenin yolları neler?[/h]

Osteoporozunuz olsun ya da olmasın fark etmez, eğer romatizma hastasıysanız bu onerilere kulak vermenizde fayda var.
Beslenme. Kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin besinlerle beslenmek osteoporozdan korunmanın en etkili yolu. En iyi kalsiyum kaynağının sut ve sut urunleri olduğunu biliyorsunuz. Kalsiyum bakımından zengin diğer besinler de koyu yeşil yapraklı sebzeler.
D vitamini kalsiyumun vucudunuz tarafından en iyi şekilde emilmesini sağlıyor. En zengin D vitamini kaynağıysa guneş. Yanlış duymadınız, guneş en doğal D vitamini kaynağı. Bu yuzden vucudunuzun doğal guneş ışığını alması cok onemli.
Egzersiz. Kaslar gibi kemikler de egzersizle guclenen yapılar. Yurumek, merdiven cıkmak, ağırlık kaldırmak, dans etmek kemiklere iyi gelen egzersizlerden. Ama unutmayın, siz aynı zamanda bir romatizma hastasısınız. Bu yuzden egzersizi fazla kacırmamak, kemiklerinizi yormamak onemli. Doktorunuzun onereceği egzersizleri dengeli bir şekilde yaparsanız hem romatizma hem de osteoporoza iyi gelecektir.
Sağlıklı yaşam tarzı. Sigaranın ne kadar zararlı olduğunu siz de biliyorsunuz. Kalbinize, ciğerlerinize olduğu kadar kemiklerinize de zararlı. Ozellikle erken yaşta menopoza girmiş bir kadınsanız sigarayı bırakmanız kemik sağlığınız acsından cok onemli. Ayrıca sigara kemiklerin kalsiyumu emmesini de yavaşlatıyor. Yani bol bol sut icseniz, bol bol kalsiyum takviyesi alsanız bile sigara yuzunden bunun ancak bir kısmı size faydalı olabiliyor. Tıpkı sigara gibi alkolun de kemiklere etkisi olumsuz yonde. Alkol yuzunden kemikler inceliyor, kırılganlaşıyor. Kucucuk bir duşmede kemikler kırılıyor.
Kemik yoğunluğu testi. Osteoporozunuz olup olmadığını belirlemeye yardım eden testin adı kemik yoğunluğu testi. Siz de romatizmadan şikayetciyseniz doktorunuzdan kemik yoğunluğu testi hakkında ayrıntılı bilgi alabilir ve osteoporoz riskinizi oğrenebilirsiniz. Ozellikle de 2 aydan uzun suredir romatizma icin glukokortikoid terapi gorduyseniz kemik yoğunluğunuzu oğrenmenizde fayda var.
İlaclar. Tıpkı romatizma gibi kemik erimesinin de tedavisi yok. Ama ikisini de yavaşlatmanın hatta durdurmanın yolları var. Hem kadınların hem de erkeklerin kullanabileceği bu ilaclar duzenli kullanıldığında gayet etkili.
Osteoporozun romatizma uzerindeki etkisi hakkında ayrıntılı bilgiyi doktorlarımızdan edinebilirsiniz.