Menopozun bircok hastalığı ve semptomları tetiklediği tıp dunyası tarafından uzun zamandır kabul ediliyor. Kadınlar menopoza girmeleriyle beraber daha oncesinden sahip oldukları ağrılı hastalıklarda daha fazla semptoma maruz kalıyorlar. Bu bircok hastalık gibi romatizmada da gecerli. Romatizmaya sahip olan kadınlar, menopoz doneminde romatizma semptomlarını diğer kadınlardan daha fazla yaşıyor. Buna neden olan en onemli faktor vucutta azalan ostrojen hormonu olarak gosterilse de, yapılan araştırmalarda ostrojen eksikliğinin terse cevirilmesinin romatizmal ağrıları azalttığı kanıtlanmış değil.
Romatizma ve menopoz arasındaki bağ duşunulduğunden daha karmaşık bir bağ. Her ne kadar kadınlar menopoz donemine girdiklerinde romatizmal ağrılarında artış olduğu belirlenmiş olsa da, araştırmalarda romatizma ve menopoz arasındaki bağ tam olarak acıklanamadı.
Texas Universitesi’ne bağlı olan Southwestern Medical School’da uzun suredir Scott Zashin onculuğunde romatizma ve menopoz uzerine araştırmalar yapılıyor. İlginc olan şeyse, romatizmaya sahip olan kadınların ağrılarının ve şikayetlerinin gozle gorulur bicimde artmasına rağmen hala araştırmalarda bunu kanıtlayan bir bağın bulunamamış olması.
Ostrojen ve Romatizma
Romatizmal ağrıları etkileyen olası ana faktor ostrojen hormonudur. Kadınlardaki ureme hormonu olan ostrojen hormonu, menopoza girilmesi ile birlikte onemli olcude azalır. Bu konu uzerinde araştırma yapan bilimadamları romatizma ile ilgili şuphelerini bazı anahtar faktorlere bağlıyorlar. İşte bu faktorlerden bazıları:
Romatizma sahibi olan kadınların sayısı romatizmaya sahip olan erkeklerin sayısının yaklaşık olarak 2.5 katıdır. Bu da romatizmanın kadınların biyolojisiyle daha ilgili bir hastalık olduğunu gosteriyor.
Hamile kadınlarda vucut normalin cok ustunde ostrojen hormonu salgılar. Yapılan araştırmalar hamile kadınların romatizmal ağrılarının onemli bicimde azaldığını tespit edildi. Her 4 hamile kadından 3’u ilk 3 aylık hamilelik donemi sonrasında romatizmal ağrılarının azaldığını belirtti. Doğumdan sonra ostrojen hormonu normal seviyeye doner. Bu nedenle doğum sonrası donemde 10 kadından 9’u romatizmal ağrılara yeniden ship olduklarını ve ağrıların eskisinden daha şiddetli olduğunu belirtti.
Ciddi boyutlarda kemik yoğunluğu kaybı olarak tanımlanan osteoporozun romatizma ve menopozla doğrudan ilişkili olduğu bulundu. Araştırmalara gore menopoz sonrası artan osteoporozun nedeni vucutta salgılanan ostrojen hormonunun azalmasıdır.
Araştırmalar Bize Ne Gosteriyor?
Menopoz ve romatizma arasındaki ilişki araştırması aslında duşunulduğunden daha karmaşık bir yapıda:
Yapılan bir araştırmada menopoz donemini gecirmiş olan kadınların ostrojen hormonu alarak gordukleri tedavi sonucunda romatizmal semptomlarda azalma olmadığı ortaya cıktı. Ayrıca yapılan hormon tedavisi kadınlardaki romatizma oranını azaltmadı.
Araştırmalara rağmen yine de romatizma ile ostrojen hormonu arasında bağlantının olduğu bulundu. Kobaylar uzerinde yapılan deneylerde romatizmaya sahip olan kobayların ostrojen hormonları algılayan sinirlerin geliştiği bulundu. Araştırmada bulunan bir başka şey de ostrojen hormonu tedavisi goren kobayların kemik yoğunluğu azalmasının azalması oldu.
Menopoz ve Romatizma Semptomları
Her ne kadar araştırmalar daha romatizma ve menopoz arasındaki bağlantıyı kanıtlayamamış olsa da mepozun romatizmal semptomları artırdığı bir gercek. Birbiriyle etkileşen semptomlar romatizmaya sahip kadınlarda menopoz doneminde sorunlara yol acabilir. Bu sorunlardan bazıları:
Osteoporoz: romatizma kemik yoğunluğunu azalmasını artırırken, bir yandan da eklemlerdeki iltihaplarla kemik yapısının bozulmasına neden olur. Ozellikle kortizon tedavisi goren romatizma hastalarında yuksek derecede kemik yoğunluğu kaybı gorulur. Menopoz daha da fazla eklem ağrısına neden olur ve kemik catlaklarını artırır.
Kas kaybı: menopoz kadınlarda kas kaybına da sebep olmaktaıdr. Eklemlerin desteklenmesinde en onemli goreve sahip olan kasların gucsuzleşmesiyle eklem ağrıları da artar.
Yorgunluk: romatizma iltihaplanması bazı insanlarda aşırı yorgunluk hissine neden olabilir. Yorgun hissetme menopozun neden olduğu ve duşuk uyku kalitesiyle doğrudan ilgili semptomlardan biridir. Uykusuzluk romatizmal semptomlarla ilgili olarak yorgunluğu artırır.
İlac tedavisi gormek istemeyen kadınlar icin en etkili cozum egzersiz yapmak. Egzersiz yapmanız romatizmal ağrılar ve menopozun getirdiği semptomları azaltmakta size cok yardımcı olacaktır. Egzersiz yapmak kemik ve kas yoğunluğunu artır ve uyku kalitesini yukseltir. Araştırmalar bu iki medikal durum arasındaki bağı arayadursun, unutmayın ki semptomları azaltmak sizin elinizde!
Menopoz Romatizmayı Artıran Bir Etken midir ?
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Menopoz Romatizmayı Artıran Bir Etken midir ?