Romatizma sonucu vucudunuzda oluşan şişliklerin buyuk bolumu romatizmal nodullerdir. Romatizma sadece eklem ağrısı yaratmaz, romatizmanın en sık rastlanan semptomlardan biri de vucudunuzda oluşan şişiklerdir.


Romatizmaya sahip olan kişilerden %25’inde cilt nodulleri oluşur. Bu nodullerin kucukleri bezelye buyukluğundeyken, buyukleri naftalin topu buyukluğune kadar erişir. Bu noduller erkeklerde ve beyaz tenlilerde kadınlara ve daha koyu renkli tenlilere oranla daha fazla gorulur. Ayrıca vucudunda romatoid faktor bulunan kişilerde bu tur nodullerin gelişmesi daha sık rastlanan bir durumdur. (Romatoid faktorler vucuttaki iltihaplanmalara bağlı olarak oluşan antikorlardır).


Duke Universitesi’ne bağlı olarak calışan Durham Tıp Fakultesi’nde yapılan araştırmalara gore bu noduller genellikle goze carpmaz ve belirli semptomlar gostermez. Ama yine de noduller romatizmanın ilerlediği hastalarda daha sık gorulur. Bu noduller cok belirli semptomlar gostermese de vucutta oluştuğu yerlere gore hastalarda sorun yaratabilir.
Romatizmal Nodullerle Nasıl Başa Cıkabilirsiniz?
Romatizma uzerine calışan bilimadamları bu noduller uzerinde uzun zamandır nedenlerini ve nasıl tedavi edilebileceğini bulmak icin calışıyorlar. Aslında iltihaplanmış dokular olan bu noduller romatizma hastalarının yaşadıkları sıkıntıları artırdığı icin oncelikle bu nodullerin nerelerde cıktığının bilinmesi gerekir. Nodullerin en sık oluştuğu yer cilt olmasına rağmen, noduller vucudun bircok farklı yerinde de ortaya cıkabilirler. Noduller akciğerlerde, kalpte ve tendonlarda da oluşabilir. Eğer vucudunuzda oluşan nodullerin romatizmaya bağlı olarak oluştuğundan şuphe duyuyorsanız aşağıda bu nodulleri tanımak icin bazı ipuclarını bulabilirsiniz.
Noduller genelde romatizmanın ortaya cıkmasından bir sure sonra oluşurlar. Ama bu noduller eklem problemleri yaşamaya başladıktan sonra da ortaya cıkabilir.
Noduller genelde baskının hissedildiği bolgelerde ortaya cıkar. Bu bolgeler bilek, el, parmak, sırt, topuklardır. Noduller bu bolgelerde yaşanan minor travmalar sonrasında ortaya cıkabilir.
Noduller lastiksi ve sert ya da yumuşak ve sungersi bir his verir. Nodullere dokunduğunuzda bir yerde takılmış hissi verebilir ya da bulunduğu bolgede geziniyor hissi verebilir.
Noduller ciltle aynı renktedir. Nodullerin boyutları değişebilir. Noduller dort milimetre ile 4 santimetre arasında olabilir.
Romatizmal Nodulleri Tedavi Etmek
Noduller genelde ağrı yapmaz ya da benzeri sorunlar yaratmaz. Bu nedenle coğu zaman nodullerin tedavi edilmesi gerekilmez. Hatta bazı uzmanlar bu nodullere tedavi uygulanmasına karşı cıkıyorlar, cunku bu tedaviler enfeksiyona veya nodulun tekrar ortaya cıkmasına neden olabilir. Ama eğer noduller size rahatsızlık veren yerlerdeyse acı ve ağrı verebilir. Orneğin ayağınızda oluşan noduller ayakkabı giydiğinizde ayakkabınıza surterek tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca ayağınızın altındaki noduller yurumeyi zorlaştırabilir ve size acı verebilir. Nodullerin etrafrındaki deri acılabilir ve bunun sonucu olarak acık yaradan enfeksiyon kapabilirsiniz. Noduller ayrıca sinirler uzerinde baskı oluşturabilir veya olduğu yere bağlı olarak eklemlerin hareket alanını sınırlayabilir.
Sık olarak romatizma tedeavisi icin alınan hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaclar (disease-modifying antirheumatic drugs, DMARD) nodullerinin kuculmesine yardımcı olabilir. Eğer vucudunuzdaki nodul buyuk boyuttaysa doktorunuz ilac enjekte ederek nodulu kucultebilir. Nodullerin normal dışı buyuklukte olması durumunda ameliyat onerilebilir. Ameliyatlarla alınan moduller sinir ağrısı, acık yaralar ve hareket kabilyetini kaybetme gibi sorunlara da kesin cozum yaratır.
Romatizma sadece eklemlerde ağrı yaratan bir hastalık değildir. Onemli bir orandaki romatizma hastalarında gorulen romatizmal noduller genelde zararlı olmasa da, bazı kişilerde anormal bir boyuta cıkarak ciddi sağlık problemleri yaratabiliyor. Bu nedenle romatizmaya bağlı nodullere sahipseni ve bu noduller ceşitli şekillerde sizi rahatsız ediyorsa bir doktora danışıp tedavi yontemleriyle ilgili bilgi almanızda fayda var.