Romatizma hastalığına sahip olarak hayatınıza devam ediyor olduğunuz gerceği, kısıtlı bir yaşam surmek zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Hastalığınızı duzenli bir şekilde kontrol altına alarak, gunluk aktivitelerinize kolaylıkla devam edebilirsiniz. Ozellikle duzenli egzersiz ve doğru beslenme bu konuda size yardımcı olacak onemli faktorlerdendir.
Duzenli Egzersiz:
Doğru şekilde yapıldığı takdirde, egzersizin romatizmal semptomları hafifletici etkileri şu şekilde sıralabilir:
Eklem tutukluğunu engelleme,
Eklemleri cevreleyen kasları guclendirme,
Eklem bolgesindeki esnekliği arttırma,
Şişlikleri ve ağrıyı azaltma,
Guclu ve sağlıklı bir kemik ve kıkırdak yapısına kavuşma,
Vucudunun genel kondisyonunu arttırma.
Egzersiz romatizmal rahatsızlıkların oluşturduğu olumsuz etkilere karşı vucudun direncini arttıran onemli bir aktivitedir. Romatizmal hastalığa sahip olan kişilerin faydalanabileceği, uc tip egzersiz ceşidi vardır:
Hareket Ceşitliliği Sağlayan Egzersizler:
Bu egzersiz tipi, eklemleri bir cok farklı yonde hareket ettirerek esnekliği arttırıp, eklem bolgesindeki tutukluğu azaltmaya yardımcı olur.
Guclendirici Egzersizler:
Ozellikle eklem bolgesi etrafındaki kas yapısını guclendirmeyi amaclayan bu egzersiz tipi, aynı zamanda eklemleri de daha dayanıklı hale getirir. Romatizmal rahatsızlık durumlarında uygulanabilecek iki temel guclendirici egzersiz, izometrik ve izotonik egzersizlerdir. İzometrik egzersiz eklemleri kullanmadan kas yapısını guclendirmeyi amaclarken, izotonik egzersiz eklemler yardımıyla kas yapısını kuvvetlendirir.
Fitness Egzersizleri:
Fitness egzersizleri vucudun dayanıklılığı arttırıp, kardiyovaskuler yapısını iyileştirmenin yanı sıra kas ve eklemlere de esneklik katar. Romatizma hastaları icin onerilebilecek en uygun fitness egzersiz ceşitleri yuruyuş, su egzersizleri ve pedal cevirmedir.
Duzenli Diyet ve Beslenme
Duzenli diyetin romatizmal rahatsızlık uzerindeki etkileri gundemdeki bir araştırma konusu olmasına rağmen, bu hastalığa direkt olarak etkileri hala pek cok uzman tarafından tartışılmaktadır. Yine de, duzenli diyet kurallarına uyulması, romatizmal rahatsızlıklar konusunda onde gelen uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Besin Ceşitliliği:
Beş farklı besin grubundan da beslenerek besin ceşitliliğini arttırmak, vucudun ihtiyacı olan yapı maddelerini temin etmesine yardımcı olur. Zengin ve duzenli bir beslenme sistemine sahip olmak, vucudun bu hastalık karşısında direncinin artmasına da olanak sağlayacaktır.
Kilo Kontrolu:
Kilonuzu ideal olcude tutmak, ozellikle vucut ağırlığının onemli kısmını taşıyan diz ve kalca eklemlerindeki baskının azaltılmasında yardımcı olur. Duzenli beslenme ve spor kilonuzu kontrol altında tutmanızın en sağlıklı yoludur.
Yağ, Kolesterol ve Şeker:
Cok yağlı, şekerli veya kolesterol oranını arttıracak besinlerden kacınmak, ideal kilonuza ulaşmanızda veya ideal kilonuzu kontrol altına almanızda size yardımcı olacaktır. Ozellikle ileri yaştaki romatizma hastalarında, bu yonde uygulanacak bir beslenme programı tansiyonu ve kalp rahatsızlıkları riskini de onleyecektir.
Nişastalı ve Lifli Besinler:
Nişasta ve lif yonunden zengin besinler enerji seviyenizi arttırmanın yanı sıra, bağırsak hareketlerinizin duzene girmesine de yardımcı olur. Buna ek olarak nişasta ve lif iceren besinlerin coğu duşuk yağ oranına sahip olduğundan, beslenme programınızda mutlaka bulunması gerekir.
Sodyum (Tuz):
Tuz oranı daha duşuk besinlerden oluşan bir beslenme programı ozellikle ileri yaştaki tansiyon problemi yaşayan romatizma hastaları icin tavsiye edilmektedir. Fazla tuz vucuttaki odemi arttırarak yuksek tansiyonu tetikleyebilir. Ozellikle dondurulmuş gıdalar ve “fast-food” tuz acısından oldukca zengin besinlerdir. Bunun yanı sıra bazı ilaclar da vucuttaki sodyum miktarını arttıracak etkiye sahip olabilir.
Alkol:
Alkol alımı, kullanılan bazı ilacların vucuttaki tesirini zaman zaman etkileyebilir. Bunun yanı sıra hızlı kilo kaybına veya kemiklerde gucsuzluğe sebep olabilir. Alkolun sağlığınız ve kullandığınız ilaclar uzerindeki etkisini oğrenme amacıyla mutlaka doktorunuzla goruşunuz.
Romatizma İle Nasıl Yaşanır?
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Romatizma İle Nasıl Yaşanır?