Romatizmanın ne kadar yaygın bir hastalık olduğunu bilmeyen yok. Hatta dunya nufusunun %1’i romatizmadan etkileniyormuş. Ama buna rağmen romatizma hakkında aklımıza takılan bir suru soru, bilmediğimiz bir suru nokta, yanlış bildiğimiz bircok cevap var.
Eklem ve kemik iltihaplanmalarının genel adı artrit. Romatizma da artrit turlerinden biri ve eklemlerde olan iltihaplanmaya deniyor. Bakalım romatizma hakkında yanlış bildiğimiz doğrular, doğru bildiğimiz yanlışlar nelermiş:
[h=2]Romatizma diğer artrit turleriyle aynı mı?[/h]
Romatizma eklemlerde oluşan iltihaplanmanın adı. Yani kemiklerde oluşan artritle aynı değil. Kemiklerde oluşan artrit ozellikle orta yaş ve sonrasında cok sık rastlanan bir sorun. Ama romatizma tam tersine her yaşta gorulebilen bir kronik sorun. Ustelik de bağışıklık sisteminin bir tepkimesi sonucunda oluşuyor. Bilinmeyen bir nedenle bağışıklık sistemi eklemlere tepki gosteriyor, sonucundaysa eklemler iltihaplanıyor, şişiyor. Romatizma bazen ara ara gelip giderken bazen de ağrı surekli olarak devam ediyor.
[h=2]Sadece yaşlılarda mı olur?[/h]
İstatistiklere gore romatizma coğunlukla 30 – 55 yaşları arasında kendini gosteriyor. Ama sadece bu yaşlardakiler risk altında değil, her yaşta romatizmaya yakalanma riskimiz var. Hatta genclerde bile goruluyor.
[h=2]Romatizma ciddi bir sorun mu?[/h]Romatizma hem sağlığınızı hem de ozgurluğunuzu etkiliyor. Ustelik tedavi edilmezse cok daha ciddi sonuclar doğurabiliyor. Bircok insan romatizma ağrılarını ilk başlarda onemsemiyor. Zaman geciyor, ağrılar artıyor, tedavi daha zor bir hal alıyor. Halbuki romatizma tedavisi gelecekte eklemlerinizde oluşabilecek hasarları onlemek icin yapılıyor ve eğer tedavide gec kalınırsa eklemleriniz kalıcı hasara uğrayabiliyor. Bununla da bitmiyor. Romatizma bircok başka soruna da onayak oluyor. Orneğin kalp sorunları, enfeksiyonlar ya da akciğer hastalıkları.
[h=2]Romatizma hastaları gunun coğunu dinlenerek mi gecirmeli?[/h]Romatizma hakkında bilinen yaygın yanlışlardan biri de bu. Tam tersine romatizma hastalarının eklemleri calıştıracak, kasları geliştirecek hareket ve egzersizlere ihtiyacları var. Tabii ki bazen dinlenmek de gerekiyor. Ama unutmayın, romatizmanız varsa doktorunuz onerdiği şekilde egzersiz yapmak kendinizi cok daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve hareket kabiliyetinizi arttıracak. Romatizmalı eklemlerinizin etrafındaki kaslar cok onemli. Eklemleriniz zaten artık gucsuz ve zor hareket ediyorlar. Bu yuzden onların etrafındaki kasların guclenmesi ve eklemlerinizi koruması gerek. Romatizma hastalığına yakalanan herkesin yapabileceği egzersizler var:
• Esneme hareketleri hem cok zor değil hem de eklemlerin esnek kalmasını sağlıyor.
• Duşuk seviyeli aerobik hareketler de eklemlerin hareket kabiliyetini arttırıyor ve onları koruyor.
• Ama yuksek performans gerektiren egzersizler romatizma hastaları icin uygun değil. Cunku kendinizi zorlarsanız eklemleriniz daha da zarar gorebilir.
[h=2]Romatizma tedavisi zararlı mı?[/h]Yanlış bildiklerimizden biri de romatizma tedavisinin sağlığımız icin zehirli maddeler icerdiği. Tabii her ilac gibi romatizma ilaclarının da yan etkileri var. Ama duzenli olarak doktorunuzu ziyaret ederseniz ve doktorunuzun onerdiği basit kan testlerini duzenli yaptırırsanız yan etkilerin zararlarından da korunursunuz. Sakın romatizma tedavisinin zararlı olduğunu duşunup onu ihmal etmeyin. Cunku romatizma zamanla ilerleyen bir hastalık. Erkenden onlem almakta fayda var.
[h=2]Romatizma beni gunun birinde tekerlekli sandalyeye bağlar mı?[/h]Romatizmanın her insanda gorulme şekli farklıdır ama coğu romatizma hastası kendi kendine bakabilir ve tekerlekli sandalyeye muhtac kalmaz. Evet romatizmanın hareket kabiliyetinizi kısıtladığı doğru. Ama gunumuzde romatizma tedavisi yontemleri de oldukca gelişti. Bu yuzden yapmanız gereken en onemli şey doktorun soylediklerine harfi harfine uymak. Yani ilaclarınızı duzenli kullanıp bir de egzersiz yapmak. Boylece gunun birinde yaşlandığınızda bile romatizma sizi yenemeyecek.
Romatizma tanıdığımızı sandığımız bir hastalık ama efsaneler işi zorlaştırıyor. Efsanelere inanmak yerine doktorunuzla konuşup onleminizi alın. Ustelik uzman doktorlarımız da aklınıza takılan her turlu soruyu cevaplamaya hazır.
Romatizma hakkında yanlış bilinenler
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Romatizma hakkında yanlış bilinenler