Romatizma bir kez kapınızı caldı mı eklemleriniz şişecek, ağrıyacak ve gerilecek demektir. Bu rahatsız his surekli devam etmeyebilir, zamanla ortadan kaybolabilir ancak zarar yine de kalıcıdır. Romatizmanın eklemlere zarar verdiğini biliyorsunuz. Bu yuzden romatizma aktif olmasa bile eklemleriniz hareket ederken sıkıntı cıkarabilir. Peki eklem hasarları nasıl oluşuyor ve engellemenin bir yolu var mı? Gelin birlikte bakalım.
Romatizmanın aktif olduğu zamanlarda enfeksiyonla savaşan hucreler yanlışlıkla eklemlere girer. Bunun nedenini hic kimse tam olarak anlayabilmiş değil. Ancak bu hucrelerin ait olmadıkları yerde oldukları kesin.
Eklemlerin icinde bağışıklık hucreleri bazı kimyasallar uretir. Bu hucreler bazı mikroorganizmaları oldurmeye yarar. Ancak eklemlerin icindeki sağlıklı mikroorganizmalar olduğunde sağlığınız da elden gitmeye başlar. Romatizmanın yuksek derecede aktif olduğu durumda eklemleriniz şişer, gerilir ve ağrır. Romatizma duşuk seviyelerde de ilerleyebilir bu durumda herhangi bir his ya da belirti yaşamazsınız.
Bu surecin işlemesinde iki ana yol soz konusu. Eklemlerin zarar gormesinin iki yolu şoyle:
Enfeksiyonla mucadele eden kimyasallar kıkırdakların zamanla zayıflamasına neden olur. Kıkırdak kemikler ve eklemlerin arasındaki yumuşak doku. Zamanla eklemlere baskı uygulanmasıyla ve ağırlıkla kıkırdaklar daha da zayıflar. Bu durum dejeneratif hastalık adını alır ve osteoartrite epey benzer. Romatizması olan kişilerde daha hızlı ilerleyebilir.
Eklemlerin icindeki iltihaplanma eklem zarlarına sıcrar, yayılır. Eklem zarları da onların ait olmadıkları yerlerden. Bu işlem yeterince uzun sure devam ederse sağlıklı olan eklemlere ve kemiklere de zarar verebilir.
Romatizma ne kadar gucluyse ve ne kadar uzun suredir devam ediyorsa verdiği hasar da o kadar fazla olacaktır. Romatizmanın altın kuralı budur. Eklemleri her gun şişen ve gerilen biri ayda bir bu belirtileri yaşayan birine gore romatizmadan daha cok hasar gorur. Bir kişinin eklemleri cok fazla şişiyorsa daha hafif şişen birine gore uğradığı zarar daha fazla olacaktır.
Romatizmanızın aktif olduğunu anlamak kimi zaman zor olabilir. Bakalım nasıl anlaşılırmış?
• Cok fazla ağrı hissediyor olabilirsiniz.
• Eklem hasarı ağrı hissetmeden de ortaya cıkabilir.
• Eklemlerdeki şişme guvenilir bir işaret olabilir. Bircok durumda eklemlerde şişkinlik romatizmanın ilerlediği anlamına gelebilir.
• Sabahları eklemlerinizdeki gerginlik epey etkili bir gosterge. Yataktan kalktığınızda kendinize kucuk bir test yapın. Gergin hissettiğiniz sure romatizmanızın aktif olduğunu gosterebilir.
• Başka bir belirti ise eklem zarlarınızın anormal şekilde buyumesi. Bu durum eklemlere mantarımsı bir goruntu verir. Bu goruntu ağrı hissetmeseniz de devam edebilir. Bunun olduğunu fark ederseniz hemen bir romatologla goruşmeniz gerekir.
Romatizma teşhisi konulduktan sonra doktorunuz eklemlerinizi en ince ayrıntısına kadar inceler. Rontgen, kan testi bu incelemeyi takip eder. Doktorunuz daha sonraki ziyaretlerinizde testlerinizde bir değişiklik olup olmadığına bakar.
Artık romatizmanın eklemlerde hasara neden olduğunu biliyorsunuz. Eklem hasarlarını onlemenin yollarını da oğrenmeniz işinize epey yarar.
Romatizma tedavisinde cok yol kat edildi. Romatizma teşhisi konan hastalardaki eklem hasarının daha az olduğu da bilinenler arasında. Kontrolu elinize alıp hareketli olabileceğiniz sureyi arttırabilirsiniz.
• Erkenden tedavi olun. Eklem hasarlarının coğu romatizmanın başlangıcından itibaren başlar. Ne kadar erken tedavi olmaya başlarsanız eklemlerinizdeki hasar oranını o kadar duşurursunuz.
• Yakından takip edin. Romatologları tarafından yakından takip edilen kişilerde eklem hasarları daha duşuk boyutlarda kalıyor.
• Egzersiz yapın. Eklemlerinize zarar vermeden egzersiz yapmanız mumkun. Ancak dikkatli olmazsanız eklemlerinize zarar verme şansınız da var. Doktorunuz egzersiz konusunda size bir program cıkarıp yardımcı olabilir. Boylece daha etkili daha faydalı bir egzersiz yapmış olursunuz.
• İhtiyacınız olduğunda dinlenin. Egzersiz ve dinlenme arasındaki dengeyi iyi sağlamak onemli. Boylece egzersizde aşırıya kacmamış olursunuz.
• Baston kullanacaksınız, ağrıyan bacağınızın ters tarafında kullanın. Boylece ağrıyan eklemlerinize yuk binmesini engellemiş olursunuz.
Romatizma hakkında daha ayrıntılı bilgi ve kafanıza takılan soruların cevapları icin uzmanlarımız sorularınızı bekliyor.
Romatizma ve Eklem Hasarları
Sağlık0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Romatizma ve Eklem Hasarları