İnsan vucudu adeta bir makina. Tıpkı tum makinalardaki gibi herhangi bir yerdeki sorun tum işleyişin bozulması anlamına geliyor. Orneğin kalpteki bir sorun kan dolaşımını etkileyerek tum vucudun zarar gormesine neden oluyor. Bobrekler icin de aynı şey gecerli. Bu nedenle bobreklere iyi bakmak şart. Şimdi gelin bobrekler icin şifalı bitkiler nelermiş oğrenelim.
[h=2]Bobrekler icin şifalı bitkiler neler?[/h]

Bobreklerin asıl gorevi kandaki toksin ve zararlı maddeleri filtrelemek. Ancak bobrekler gorevlerini yeterince yerine getiremezse kandaki bu istenmeyen maddeler cok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle bobrek sağlığına cok dikkat etmek şart. Bakalım bobrekler icin şifalı bitkiler nelermiş?
Adacayı: Adacayı hepimizin bildiği ve cok da sevdiği bir bitki. Ulkemizde hemen her bolgede gorulebiliyor. Uzun yapraklı, acık yeşil renkli ve oldukca keskin kokulu bu bitki yaz başında cicek acıyor. Biz de işte tam da bu mevsimde bu bitkiyi toplar ve kuruturuz. Ardından dilediğimiz gibi cayını icer ya da kremini yaparız.
Adacayının pek cok şeye faydası olduğu biliniyor. Bunlardan başlıcaları: sindirimi duzenlemesi, mide bulantılarını kesmesi, kan dolaşımını hızlandırması, vucudu guclendirmesi, sinirleri yatıştırması ve tabii ki bobrekleri calıştırması.
Adacayının cay olarak icildiğini de krem olarak kullanıldığını da biliyoruz. Ancak bazı mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı coğumuz icin yeni bir haber. Ayrıca banyo suyuna atacağınız birkac dal adacayı da zindelik verir. Ancak soz konusu bobrekler olduğunda yemeklerden sonra icilen 1 fincan adacayı bobreklerin daha fazla calışmasına yardımcı olur.
Kırık kilit otu: Bu bitki bobreklerde biriken toksinlerin atılmasında onemli rol oynar. Bunun nedeni de iceriğindeki bol miktarda bulunan silikadır. Silika bobreklerde oluşan hasarlı dokuların onarılmasını ve bobreklerin kendini yenilemesini sağlar. Aynı zamanda idrar sokturucudur. Bu nedenle sizde de ceşitli bobrek sorunları varsa kırık kilit otu kullanmayı duşunebilirsiniz. Tabii oncelikle doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun verdiği olculerde tuketmelisiniz.
Ayrık otu: İceriğinde potasyum, demir, A ve B vitamini, saponin, şeker, triticin, glikovalin ve musilaj gibi maddeler bulunduran ayrık otu onemli bir idrar sokturucudur. Bu nedenle bu amacla kullanılan ilacların hemen hepsinde ayrık otu ozu kullanılır. Ayrık otu idrar sokturuculuğunun yanı sıra aynı zamanda bobrek iltihaplarına, bobrekteki kum ve taşlara iyi gelir. Ayrıca prostat, romatizma ve gut gibi ciddi sağlık sorunlarına da faydalıdır. Sizin de bu tur sorunlarınız varsa aktarlardan alacağınız ayrık otunu dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Tabii oncelikle doktorunuza danışmalısınız.
Maydonoz: Maydonuz hepimizin bildiği bir dost. Pek cok şeye iyi geldiği biliniyor. Orneğin idrar sokturucu ve bobrek taşlarının bir numaralı duşmanı olduğu haberi hicbirimizi şaşırtmıyor. Maydonuzun iceriğinde bol miktarda A, C, E ve K vitaminleri ile demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, kukurt ve fosfor var. Bu maddeler de ceşitli şekillerde etkileşerek bobrekleri temizliyor. Bu nedenle siz de bobrek hastasıysanız menunuze maydonuz eklemekten cekinmeyin. Orneğin salatanıza ya da corbalarınıza maydonoz ekleyebilirsiniz ya da sandviclerinizin icine biraz da maydonoz koyabilirsiniz. Hatta bazı insanlar gibi maydonuzun suyunu cıkartıp icebilirsiniz. Ancak ne yapıyorduk? Tabii ki her bitkisel tedaviye başlamadan onceki gibi once doktorumuza başvuruyor, ardından bir sakınca yoksa doktorumuzun tavsiye ettiği oranlarda maydonoz tuketiyoruz.
Isırgan otu: Bobrekler icin şifalı bitkiler listesinin onemli bir uyesi de ısırgan otu. Bobreklerdeki toksin birikmesini onluyor. Ayrıca iceriğindeki A, B2, C ve E vitaminleri sayesinde bobreklerin calışmasını hızlandırıyor. Cay yapılıp icilirse cok etkili oluyor. Ancak uzun sureli kullanımlarda etkisi azalacağından tavsiye edilmiyor.
Bobrekler icin şifalı bitkiler hakkında ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin uzman yorum olarak