Bağırsak hareketlerinin normale gore azalması anlamına gelen kabızlık, coğu insan icin buyuk bir dert. Peki, kabızlığı gidermek icin ne yemeli? İşte, uzmanların onerilerinden derlediği kabızlık giderici yiyecekler listesi.
[h=2]Kabızlığa İyi Gelen Meyveler[/h]Sabahları ac karnına bol su icin. Gunde 2-3 litre sıvı gıda tuketin.Azar azar ve sık sık yemek yiyin. Yiyecekleri iyice ciğneyin ki bağırsakta da kolay cozunebilsinler. İncir, murdum eriği, kayısı, uzum gibi meyveleri yiyin veya kompostosunu icin. Ozellikle sabahları su ictikten sonra 4-5 adet kuru kayısı yemek bağırsak faaliyetlerini hızlandırır. Eriğin kurutulmuşu da kabızlığa karşı iyi gelir. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah ac karnına yiyip uzerine de suyunu icebilirsiniz. Elma yemeklerden once yenilince kabızlığı giderir.[h=2]Hangi Tur Yemekleri Yemeli?[/h]Oğle ve akşam yemeklerinde corba icmeye calışın. Et kabızlığı tetiklediği icin et-tavuk yerine sebze veya balık tercih edin. Yoğurt olarak prebiyotikleri tercih edebilirsiniz. Gece yatmadan once 1 kase yoğurt iyi gelebilir.En etkili tedbir olarak, lif iceren yiyecek tuketiminizi artırın. Ayrıca gunde 1 cay kaşığı tarcınla lif ihtiyacınızı buyuk oranda karşılayabileceğinizi de unutmayın.Gunde bir kaşık zeytinyağı icmek iyi gelebilir. [h=2]Bitkilerin Kabızlığa Etkisi[/h]Adacayı, kekik, sinameki gibi bitkiler bağırsak hareketliliğini artırır. Bu bitkileri birlikte veya ayrı ayrı demleyerek icebilirsiniz.Zencefil cayı bağırsakların calışmasını sağlar.Keten tohumu mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.Kayısı: Yemeklerden sonra yenildiği zaman sindirime yardımcı olan yaş kayısı, biraz fazla alınınca ishale yol acabiliyor. Ama bu yonuyle kabızlığa karşı onemli bir ilac aynı zamanda. Guneşte kurutulmuş aşı kayısıyı sutle kaynattıktan sonra icerseniz, kabızlığa karşı iyi bir sonuc elde edebilirsiniz. Ayrıca beş adet kuru kayısıyı sıcak suyun icinde bir-iki saat beklettikten sonra ozellikle akşam yatmadan once yerseniz ve bu kuru uc hafta uygularsanız bağırsaklarınızı duzene sokabilirsiniz.
Erik: A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri acısından zengin bir meyve olan erik, kabızlık sorununda da birebir etkili. Sindirim sistemini calıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar sokturucu ve kabızlık giderici. Ozellikle komposto olarak duzenli yerseniz, bağırsaklarınızın cok iyi calıştığını goreceksiniz. Kurutulmuş erik de kabızlığa karşı iyi bir ilac. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah ac karnına yemek, uzerine de suyunu icmek, kabızlık sorununa karşı oldukca etkili.
Elma: Kabızlığa karşı lifli gıdalar tuketmeyi tavsiye ediyor uzmanlar. İşte elma, bu gıdalar arasında en değerli olanlarından. Cunku 180 gramında 5 gram gibi yuksek bir lif zenginliğine sahip. Sindirim sisteminde buyuk rol oynayan elmada bulunan suda cozunen lifler ve suda cozunmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikliyor ve hızlandırıyor. Ancak elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Zira lif, kabuğunda daha yoğun bulunuyor. Ayrıca elmayı yemeklerden once yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur.
Ispanak: Vucut icin gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı onleme ozelliğine de sahip. Ozellikle ciğ olarak salatada tuketildiğinde iyi bir lif kaynağı. Tabii ciğ olarak yemek istemeyip yemeğini de yapabilirsiniz. Bir de ıspanağı kaynatıp balla tadlandırarak icmek, kabızlığa iyi geliyor.
Lahana: Lahana, lifli gıdalardan olduğu icin hazmı kolaylaştırıyor, kabızlığı onluyor. Haşlayıp balla tatlandırarak bir su bardağı kadar icebileceğiniz gibi; yapraklarını sıkarak suyunu cıkarıp, bu suyu sabah ac karnına, oğleyin ve gece yatmadan once birer bardak icerek de tuketebilirsiniz. Ayrıca 10 adet lahana yaprağını kaynatıp ılınan suyundan gunde 2-3 bardak kadar icerseniz de kabızlık sorununun onune gecebilirsiniz.
Pırasa: Bol vitamin, mineral ve ceşitli nitritleri ile şifa verici ozelliği bulunan pırasa, mide-bağırsak rahatsızlıklarında da oldukca etkili. Pırasa yemeğini sevenler yaşadı! Pirincsiz olarak ve zeytinyağlı pişirilen pırasa, kabızlık sorununda ve bağırsak florasını duzene sokma konusunda oldukca etkili. Haftada en az dort kere tuketmeniz kaydıyla…
Sinameki: Sinemakinin mushil etkisi, iceriğindeki antrachinon turevleri ve bazı glikozitlerden kaynaklanıyor. Sinamekinin yaprağını kabızlık sorununda kısa sureli olarak kullanabilirsiniz. Ancak kullanma sureniz 10 gunu gecmemeli. Aksi takdirde bağırsaklarınız tahriş olabilir. Bu tahrişi en aza indirmek icin sinamekiyi tek başına değil, rezeneyle karıştırıp icmek daha uygun olur. Hem tek başına iceceğiniz sinameki, karın ağrısı ve gaz da yapabilir.
Uzum: Kabuk ve cekirdekleri mideye zarar vermeden sindirimi hızlandıran, bağırsak sisteminin calışmasını duzenleyen ve bağırsak sancısını gideren uzumun ozellikle kuru olanı kabızlıkta birebir etkili. Bir bardak kaynar suyun icine 10 gram kuru uzum ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra icerseniz, kabızlık sorununun ustesinden gelebilirsiniz. Bu uzum kurunden her gun uc bardak icmelisiniz.
Zeytinyağı: Pek cok hastalığa faydası olan zeytinyağı kabızlık sorununda da etkili. Gastrit ve ulsere karşı korumada etkin olan zeytinyağı, hazmı cok kolay olduğundan, besinlerin bağırsaklar tarafından cok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların calışmasını duzenliyor. Zeytinyağı, ayrıca bağırsaklardan yiyecek gecişini kolaylaştırarak kabızlığa engel oluyor. Unutmayın, sabah kahvaltıdan once alacağınız bir veya iki corba kaşığı zeytinyağı, basit kronik kabızlığa iyi gelir. Daha iyi sonuc almak icin suyla karıştırabilirsiniz.
Kabızlık tedavisi icin diğer yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Kabızlık İcin Ne Yemeli ?
Sağlık0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kabızlık İcin Ne Yemeli ?