Mide kanseri, (gastrit kanseri olarak da bilinir) mide duvarında oluşan bir tumorden kaynaklanır. Son 60 yılda mide kanseri teşhisi koyulan kişilerin sayısında ciddi bir duşuş gercekleşmiştir. Mide kanserleri ustunde oluştukları dokulara gore kategorilendirilirler. En sık rastlanan mide kanseri adenokarsinom olarak bilinir ve 90%-95% olarak tum mide kanserleri bu turdendir. Diğer turleri de limpatik sistem ve eklem dokusu ile ilişkili problemlerden kaynaklıdır.
Mide kanseri erken teşhis koyulduğu zaman tedavi edilebilinir. Ne yazık ki kanser gelişmiş seviyedeyken teşhis edilirse olumsuz sonuclara hazırlıklı olmak lazımdır. Genelde bu kanser gec teşhis edilmektedir.
[h=2]Mide Kanseri Neden Olur ?[/h]Tam olarak nedeni bilinmese de aşağıdaki faktorlerin hastalık riskini arttırdığı bilinmektedir:
Cinsiyet: erkeklerin bayanlara gore yakalanma riski 2 mislidir.Etnik koken: Afrika veya Asya kokenli kişilerde risk daha fazladır.Genetik: Genetik anormallikler ve aileden gecmiş genetik kanser ilişkili sendromlar riski arttırır.Coğrafya: Japonya, Orta ve Guney Amerika’da yaşayan kişilerde risk daha fazladır.İleri yaş: 70-74 arası erkek ve bayanlarda diğer yaş gruplarına gore mide kanserine yakalanma riski daha fazladır.Aile: Ailesinde bu hastalığa daha once yakalanmış kişilerde mide kanserine yakalanma riski 2 veya 3 misli daha fazladır.Yaşam tarzı: Sigara ve alkol kullanan kişiler, diyetlerinde meyve ve sebze bulundurmayan ve tuzlu yiyen kişilerde risk daha fazladır.Helikobakteri: H.Pylori bakterisi mide duvarında iltihap oluşturan ve ulserlere sebebiyet verir. (bkz: Nexium) Kanser riskini arttırır.Bazı sağlık problemleri: Kronik gastrit, anemi, gastrit polipler, bağırsak metaplazisi ve daha once yapılmış bir mide ameliyatı mide kanseri riskini artırabilir.Calışma ortamı: Komur madeni, plastik ve kereste işleyen yerlerde calışan kişilerin de yakalanma riski daha fazladır.[h=2]Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir ?[/h]Mide kanserinin başlangıc evresinde az sayıda belirti vardır. Bunlar:
Sindirmede ve midede genel olarak rahatsızlıkYemek yedikten sonra şişkinlikHafif mide bulantısıİştahsızlıkKalp yanmasıMide yanmasıYukarıda listelenen belirtiler peptik ulserine cok benzemektedir. Bu belirtiler sizde sıklıkla oluyorsa bir doktora gitmenizde yarar vardır. Bu kanser daha farklı semptomlar gostermeden cok buyuyebilir. Daha gelişmiş evresinde şu belirtiler ortaya cıkar:
Karnın ust ve orta bolgelerinde rahatsızlıkDışkıda kanKilo kaybıYemekten sonra ağrı ve şişkinlikHalsizlik ve yorgunluk.[h=2]Mide Kanseri Nasıl Teshiş Edilir?[/h]Gelişmiş bir mide kanseri doktor tarafından fiziksel incelemeyle bulunabilir. Lenf bezinde buyume, karaciğerde buyume, karındaki sıvı miktarında artış veya karında şişlik inceleme esnasında doktora yol gosterebilir. Fakat kilo kaybı, mide bulantısı, hazımsızlık gibi her sindirim probleminde olabilecek belirtiler varsa bazı testler yapılarak mide kanser ancak teşhis edilebilir. Bu testler:
Yukarı Sindirim Serileri: Bir Baryum solusyonu icildikten sonra mide, yemek borusu ve yukarı bağırsağın X-ray’i cekilir. Baryum X-ray’de mide hatlarını ortaya cıkarır ve doktorun tumorleri daha rahat bulmasına yardımcı olur.
Gastroskopi ve Biyopsi: Gastroskopi adı verilen ince bir tup, ağızdan mideye kadar indirilerek doktorun direk midenin icini incelemesine yardımcı olur. Eğer doktor inceleme sırasında anormal bir durum gorurse, mideden bir parca alarak (biyopsi) mikroskopda inceler. Biyopsi sayesinde mide kanseri doğru teşhis edilebilir. Gastroskopi ve biyopsi yontemleri mide kanseri teşhisindeki en iyi yontemlerdir.
Eğer kişiye mide kanseri teşhisi koyulmuşsa, daha fazla test yaparak kanserin ne kadarlık bir bolgeye yayıldığı incelenmelidir.
[h=2]Mide Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?[/h]Bu kanser aşağıdaki yontemlerin kombinasyonu ya da bir ikisinin yapılması ile tedavi edilir:
Ameliyat yani gastroektemi ile kanserli bolge mideden alınırKemoterapiRadyoterapi