Glukoz,hucrelerin enerji uretmek icin ihtiyac duyduğu bir monosakkarit, yani basit şekerdir. Kan dolaşımında yer alan en onemli şeker olan glukoz, beyin dahil butun dokularınıza ulaştırılır. Kan şekeri seviyesi, pankreas tarafından salgılanan insulin hormonuyla dengelenir. Kan şekeri seviyesini kontrol etmek, yeteri kadar insulin salgılayamayan veya insuline dayanıklılığı olan diyabet hastaları icin oldukca onemli ve zor bir işlemdir.
Laktozun vucut tarafından işlenerek glukoza donuşturulmesi genellikle amilazdan daha hızlı gercekleşir. Fakat bu işlem icin laktaz adında bir enzime ihtiyac duyulur. Yeteri kadar laktaz enzimi uretemeyen bazı insanlarda laktoz hassasiyeti bulunur.
[h=2]Kan Şekeri[/h]Glukoz, karbonhidrat metabolizmasının son urunudur. Meyve, sebze, makarna, ekmek, nişasta, kek ve hamur işi gibi karbonhidratlar basit ve kompleks olmak uzere ceşitli şekerler icerirler. Metabolizmanız, aldığınız butun şekerleri en sonunda glukoza indirgemek uzere basitleştirir. Bir besinin glukoza donuşme hızını belirleyen şey “glisemik indeks”tir. Glisemik indeks, karşılaştırmaya bağlı bir olcektir. Duşuk glisemik indekse sahip olan besinlerin (50’den duşuk) sindirilmesi uzun surer ve bu besinler, kan şekeri seviyesi ve insulin salınımı oranlarında ani yukselmelere sebep olmazlar. Yuksek glisemik endekse sahip (70’ten yuksek) besinlerse, kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara ve insulin salınımına sebep olan şeker ve glukozu fazlaca icerirler.
[h=2]Kan Şekeri ve Laktoz[/h]Laktoz, sut ve sut urunlerinde bulunan bir şeker cinsidir. Sutun icerisindeki yağ miktarının, laktoz seviyesiyle bir ilgisi yoktur. Laktoz basit bir şekerdir, boylece glukoza cevrilmesi oldukca kolay gercekleşir ve kan şekeri seviyesini değiştirmez. Orneğin, aşırı tuketilmediği surece sut, diyabet hastaları icin zararlı değildir cunku cok yuksek seviyede şeker icermez. Bir bardak portakal suyu 30 gram karbonhidrat icerirken bir bardak sutte 12 gram karbonhidrat bulunur. Bu ornekten de anlaşıldığı gibi sut bircok meyve suyuna kıyasla duşuk glisemik indekse sahiptir. Dahası, sut mukemmel bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır; bu yuzden, diyabetler tarafından guvenle kullanılabilir.
[h=2]Kan Şekeri ve Amiloz[/h]Amiloz, bir polisakkarittir ve kompleks bir karbonhidrat olan nişastayı oluşturan iki ana icerikten biridir. Amiloz, sıkı bir molekuler yapıya sahiptir bu da sindirilmesini ve glukoza indigenmesini zorlaştırır.Bir sindirim enzimi olan α-amilaz; amilozların daha sonra glukoza donuşecek olan maltotriyoz ve maltoza donuşturulmesi icin gereklidir. Orneğin, pirinc ve diğer tahıllar, yuksek glisemik indekse sahip ve amilaz bakımından zengin besinlerdir ve şeker hastalarına tavsiye edilirler.
[h=2]Kan Şekeri Uzerine[/h]Laktoz her ne kadar en hızlı sindirilen şeker ceşidi olmasa da kandaki glukoz seviyesini arttırmak icin amiloza kıyasla daha etkilidir. Meyvelerde bulunan fruktoz ve tatlı ve şekerlemelerde bulunan sukroz ve saf glukoz, kan şekeri seviyesine oldukca hızlı etki ederler. Dahası, ince bağırsakta yeteri kadar laktaz enzimi uretilmediğinde laktozun sindirilmesi ve glukoza indirgenmesi gercekleşemeyecektir. Bu durumda laktoz, bağırsaklarınızda mayalanacak ve mide-bağırsak sorunlarına yol acacaktır. Laktoz hassasiyeti bircok insanda gorulebilen bir durumdur.