Diyabetle mucadele eden kişilerin sorunları saymakla bitmez. Bunlardan biri de uyku. Diyabetli kişilerin coğu bu tur sorunlarla karşı karşıya. Amerika Ulusal Uyku Vakfı’nın yaptığı bir araştırmaya gore Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diyabet hastalarının yaklaşık % 63’u ceşitli uyku sorunları cekiyor. Ustelik bu tur insanların uykuya olan ihtiyacları hastalığın seyrine bağlı olarak artıyormuş.
Ozellikle tip 2 diyabet hastaları başta olmak uzere tum diyabet turlerinde en fazla gorulen uyku sorunları: uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu ve tabii ki sık tuvalete kalkma. Şimdi gelin bu sorunlara yakından bakalım.
Uyku apnesi: Uyku apnesi, uyku esnasında meydana gelen bir rahatsızlık. Tam olarak meydana gelen olay ise rahatsızlıktan şikayetci olan kişinin belli bir sure ile nefes almasının gecikmesi. Bu surec, birkac saniye ila birkac saat arasında değişkenlik gosterebilir. Nihayetinde kişi, duyularına tekrar hakim olduğu zaman, nefes alıp verme problemleri yaşayabileceği gibi kalp atış hızı da artabilir.
Uyku apnesi eğer ilk aşamalarda teşhis edilmezse, daha ciddi olumsuz sonuclar doğurabilir. Hatta olume kadar goturme riski soz konusudur. Bu tip hastalıklarla ilişkilendirilen başlıca problem, hastaların rahatsız olduklarının farkında olmamalarıdır.
Huzursuz bacak sendromu: Huzursuz bacak sendromu sinir sistemiyle ilişkili. Bu sorunda bacaklarınız sozden anlamıyor. Surekli titreyerek hareket ediyor. Uykuya dalmanız ne mumkun. Uyuyabilirseniz bu defa sağa sola tekmeler savuruyorsunuz.
Huzursuz bacak sendromunun iki tipi var. İlki başka bir etken olmaksızın ortaya cıkıyor. Belirtilerden yola cıkılarak tedavi uygulanıyor. Yaşam tarzınızda bazı değişikliklerle kontrol altına alınıyor. İkincisi başka bir sorunla birlikte geliyor. Ozellikle şeker hastalığı, anemi kokenli demir eksikliği ve hamilelik bunlardan en bilinenleri.
Sık tuvalete cıkma: Diyabet hastalarının sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyduğu biliniyor. Bunun nedeni tabii ki vucudun cok fazla suya ihtiyac duyması. E icilen suyun da dışarı atılması şart. Hal boyle olunca geceleri sık sık tuvalete kalkmak diyabet hastaları icin adeta rutin bir duzen. Bu durumda kaliteli uyku diye bir şeyden soz etmek de ne yazık ki mumkun olmuyor. Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey yatmadan 1 saat once su icmeyi bırakmak. Bu şekilde gece tuvalete kalkma ihtiyacınız azalacak siz de rahat bir uyku cekebileceksiniz.
Şişmanık: Şişmanlık hemen her uyku probleminin yakından ilişkili olduğu bir sorun. Ozellikle uyku apnesi ve horlama bunlardan en fazla gorulenleri. Diyabete bağlı gelişen şişmanlık cok fazla gorulmese de şeker hastalığı da olan bir obezseniz uyku sorunları cekeceğiniz garanti. Cozumuyse aslında cok basit: kilo vermek. Biliyoruz bu oyle soylemesi kadar kolay değil. Ancak unutmayın ki fazla kilolarınız yalnızca uykunuzu değil genel sağlığınızı pek cok acıdan etkiliyor. Bu nedenle dikkatli olmak şart.
Diyabete bağlı uykusuzluğa cozum var mı?
Olmaz mı hem de cok. Bakalım ne yaparsak uykusuz gunlere veda edermişiz.
Gevşeme ve nefes teknikleri oğrenin. Gevşeme ve nefes teknikleriyle gunun sıkıntısından stresinden kurtulup bebekler gibi uyuyabilirsiniz.
Doğa sesleri yardımcınız olabilir. Ruzgar, dalga ya da kuş sesleri dinleyin. Bu şekilde rahatlayabilirsiniz.
Egzersiz yapın. Yatmadan once egzersiz yapmak hem vucudunuzu yorar hem de endorfin salgılayarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Bu şekilde kendinizi daha rahat hisseder ve kolayca uykuya dalarsınız.
Alkol ve kafeinden uzak durun. Bunlar uykunun en buyuk duşmanlarından. Bu nedenle ozellikle akşam saatlerinde alkol ve kafeinden uzak durun.
Yatağa girmeyin. Yanlış duymadınız. Yatağa yalnızca uyku ve cinsel aktiviteler icin girin. Televizyon izlerken ya da kitap okurken yatakta yatmayın. Bu şekilde vucudunuzun yataktayken uyumaya gudumlenir, yatak icinde donup durmaktan kurtulursunuz.
Diyebet hastalarının uyku problemleri hakkında ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin uzman yorum olarak