Kabızlık bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve tuvalete cıkmakta zorluk cekmemize neden olan bir sağlık sorunu. Haftada 3 veya daha az az tuvalete cıkıyorsanız kabızlık cekiyorsunuz demek. Kabızlık can sıkıcı ancak genellikle cok ciddi boyutlara ulaşmıyor. Fakat bazı vakalarda haftalarca hatta aylarca surebiliyor. Bu tur kronik kabızlıklarda altta yatan sorun cok daha ciddi başka bir hastalık olabiliyor. Bu nedenle kabızlığınız 6 ayda 3 haftadan uzun suruyorsa doktora başvurmanız tavsiye edilir.
[h=2]Kabızlık tanısı nasıl konur?[/h]Kabızlık belirtileri nedeniyle doktora başvuran kişi oncelikle fiziki muayeneden gecer. Bu sıra da doktor hastanın gecmişi, kullandığı ilaclar ve genel sağlık durumu hakkında sorular sorar. Bu şekilde kabızlığa neden olan başka sağlık sorunları var mı oğrenir.
Kabızlığın altında yatan nedenleri oğrenmek icin bazı durumlarda bir dizi teste ihtiyac duyulur. Bunlar:
Baryum enema grafisi: Bu testte rektum, kolon ve bazen de ince bağırsak rontgen benzeri bir cihazla goruntulenir.
Anorektal bolgede X-ray tekniği: Bu teknikte doktor yoğunluğu dışkıyla benzer bir maddeyi rektumdan iceri doldurur. Daha sonra hasta tıpkı tuvalete cıkar gibi hamuru iter. Bu sırada x-ray tekniğiyle gozlem yapılır. Bu şekilde kas kasılmalarında herhangi bir sorun olup olmadığına bakılır.
Sigmoidoskopi: Sigmoidoskop denilen esnek ve ucu ışıklı bir hortum yardımıyla kalın bağırsağın makattan itibaren yaklaşık 60 cm’lik kısmının gozle incelenmesine sigmoidoskopi denir.
Kolonoskopi: Kalın bağırsağın kolonoskop denilen bukulebilir bir aletle incelenmesine denir.
Anorektal manometri: Bu yontemde makat icine ucunda elektrod olan balonlu bir kateter yerleştirilir ve hastanın dinlenme, makat sıkma ve gevşeme gibi donemlerinde makat ici basınc miktarı olculur ve sağlıklı bir kişide belirlenen değerler ile karşılaştırılır.
[h=2]Kabızlık tedavisi nasıl yapılır?[/h]Kabızlık coğu durumda yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarındaki ufak değişikliklerle cozulen bir sorun. Ancak bazı durumlarda profesyonel yardım da gerekebilir. Profesyonel yardım aşamasına gecmeden once kabızlıkla mucadelede işimize yarayacak bazı ipuclarına bakalım.
Yuksek lif oranı. Gunde toplam en az 200 – 350 gram lif almak dışkının yumuşak olmasına yardımcı olur. Fasulye, kepekli tahıllar, taze meyve ve sebzeler lif acısından zengin gıdalardır. Peynir, et gibi gıdalarsa lif acısından oldukca fakirdir. Bu nedenle bu tur besin maddeleri yerine taze meyve ve sebze gibi lif oranı yuksek gıdalar tercih edilmeli.
Duzenli egzersiz. Fiziksel aktivite bağırsak faaliyetlerini duzene sokmada yardımcı olacaktır.
Yeterli sıvı alımı. Bol sıvı tuketmek dışkıdaki su oranını arttırır. Dolayısıyla yumuşak olmasında cok onemli bir etkendir.
Zaman ayırmak. Tuvalete gitmek icin sıkışmayı beklemeyin. Bunun icin kendinize uygun bir zaman belirleyin ve tuvalete cıkmaya calışın.
[h=2]Kabızlık tedavisi alternatif tıpta mı?[/h]Coğu durumda bu saydığımız yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığı değişiklikleri kabızlığınıza cozum olur. Ancak bazı durumlarda bunlar bile işe yaramayabilir. O zaman da cozumu alternatif tıp ve tamamlayıcı tedavilerde ararız. Şimdi bakalım alternatif tıp ve tamamlayıcı tedaviler kabızlıkta bize nasıl cozumler sunuyor.
Masaj. Masaj kasılan kasları gevşetmede etkili. Kabızlık da kaslarla doğrudan ilişkili olduğundan kabızlık tedavisinde masaj sık kullanılan bir yontem.
Akupunktur. Bazı araştırmalar akupunkturun bağırsak hareketleri ve kabızlık tedavisinde etkili bir yontem olduğuna işaret ediyor. Hemen hepimizin bildiği uzere Uzakdoğu merkezli bu uygulama vucudun bazı noktalarına incecik iğneler batırılarak yapılıyor. Bağırsak hareketlerini tetikleyen sinir ucları uyarılıyor. Kabızlık tedavisinde de bu yonteme başvuranların sayısı hayli kalabalık. Ancak kabızlıktan kurtulmak icin akupunktura guveniyorsanız dikkat etmeniz şart. Cunku kullanılan iğnelerin actığı yaraların enfeksiyon kapma riski var. Bu nedenle tek kullanımlık iğnelerin kullanıldığına ve uygulamanın hijyenik bir ortamda gercekleştirildiğine emin olmak şart.
Kabızlık tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin yorum olarak
Kabızlık tedavisi nasıl yapılır?
Sağlık0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kabızlık tedavisi nasıl yapılır?