Diyabet hastasıysanız ayaklarınızın uzerine iki kat daha fazla yuk biner. Oncelikle diyabet ayaklarınıza kan gitmesini engelleyebilir. Bu durum ayaklarınızın oksijenden ve besinlerden mahrum bırakabilir. Kabarcıkların oluşmasına neden olabilir. İyileşmek icin bacağınızdan tamamen vazgecmek zorunda kalabilirsiniz. İkinci olarak diyabete bağlı sinir hasarı da ayaklarınızın hissizleşmesine neden olabilir. Kabarcıkları hissedemeyecek durumda olursanız enfeksiyon kapma riskiniz de daha fazla olur.
Bu aftları fark etmezseniz ve tedavi edilmezse ayaklarınızın kesilmesi gerekebilir. Uzgunuz ama acı bir gercek soz konusu. Ayak parmaklarının, ayağın ya da bacağın kesilme riski diyabet hastalarında 10 kat daha fazla.
Diyabete bağlı sinir hasarı ayaklarınızda şiddetli bir ağrıya neden olabilir. En ufak bir dokunuşa bile aşırı hassasiyet gosterebilirsiniz. Carşaflara bile dayanamayacak hale gelebilirsiniz.
Peki ayaklarınızı bu durumdan korumanın yolu yok mu? Elbette var. İşte birkac ipucu:
Ayaklarınızı her gun kontrol edin. Ayaklarınızı her gun duzenli olarak kontrol edin. Her parmağın arasına dikkatlice baktığınızdan emin olun. Kabarcıklar, aftlar ya da enfeksiyonlar parmak aralarında başlayabilir. Diyabete bağlı sinir hasarınız da varsa durum cok buyuyene kadar farkında olamayabilirsiniz.
Ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Cok sıcak olmayan ılık suyla her iki ayağınızı da her gun yıkayın. Ayaklarınız sıcağı hissedemiyor olabilir. Bu yuzden suyu oncelikle elinizle test edin. Ayağınızı cok uzun sure suyun icinde tutmayın. Su yaraların iyileşme surecini yavaşlatır. Ayak parmak aralarınızı da kuruttuğunuzdan emin olun.
Ayağınıza uygun ayakkabı giyin. Bu değerli bir yatırım. Ayakkabınız ayağınızı yara yaparsa bu yara enfeksiyon kapabilir ve asla iyileşmeyebilir. Ayağınıza uygun ayakkabılarla ya da değişik coraplarla bu riski en aza indirebilirsiniz. Ayakkabı satın almadan once keskin kenarlara, sert buruna ya da ayakkabının ayağınıza zarar verebilecek herhangi bir ozelliğine karşı kontrol edin.
Yalın ayak dolaşmayın. Ayağınızda her zaman ayakkabı ya da terlik olsun. Ayakkabılarınızla beraber her zaman corap giyin. Deri, plastik gibi maddeler cildinizi tahriş edebilir bu da size yara olarak geri donebilir. Naylon corap ya da ince coraplar korumak icin yeterli gelmiyorsa daha kalın corapları tercih edin.
Derdinizi anlatın. Sinir hasarı hic beklemediğiniz bir anda sizi bulabilir. Ayaklarınızdaki his değişimlerinden doktorunuza bahsedin. Ağrınız, uyuşmanız ya da başka garip belirtileriniz olursa bunu doktorunuzla paylaşmaktan cekinmeyin. Size onemsiz gorunse bile konuşun cunku unutmayın sonunda ayağınızı kaybetme riski var.
Ayaklarınızı yumuşak ama kuru tutun. Cildiniz yuksek glikoz seviyesi nedeniyle kurumuş olabilir. Kuru ve catlamış cilt bakterilerin bayram etmesine neden olabilir. Ayaklarınıza her gun sureceğiniz az miktarda losyon ayaklarınızın yumuşak kalması icin yeterli olacak. Parmak aralarına krem surmemeye ozen gosterin. Tırnaklarınızı tırnak batmalarına karşı duz kesin ve torpuleyin. Banyoda ponza taşı kullanmanız da topuklarınızın daha yumuşak olmasına yardımcı olacaktır.
Darbesiz egzersizleri deneyin. Yuzme, bisiklete binme, yoga ve tai chi gibi sporlar egzersizin son gunlerdeki populer hali. Bir egzersiz programına başlamadan once doktorunuza size uygun olup olmadığı konusunda mutlaka danışın.
Kan şekerinizi kontrol altında tutun. Sinir hasarına karşı en iyi tedavi diyabetinizi iyi bir şekilde kontrol edebilmek. Diyabete bağlı sinir hasarı riskinizi azaltmaya glikoz seviyenizi kontrol edip, beslenmenize, meditasyona ve egzersize ozen gostermeniz yardımcı olacaktır.
Unutmayın ayaklarınız bağımsızlığınızın kaynağı. Ayaklarınıza biraz ozen ve sevgi gosterin. Her gun bakım yapın. Bir de doktor kontrolleriniz sırasında doktorunuzun ayaklarınızı iyice kontrol ettiğinden emin olun. Sizin gozunuzden kacabilir ama doktorunuz yakalayabilir.
Diyabette ayaklarınızı korumanın yolları
Sağlık0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Diyabette ayaklarınızı korumanın yolları