Diyabet paketi kotu surprizlerle dolu. Bu kez de icinden diyabete bağlı goz hastalığı yani diyabetik retinopati cıkıyor.
Diyabete bağlı goz hastalığı diğer adıyla diyabetik retinopati kan şekerinin yukselmesi durumunda ortaya cıkar. Tedavi edilmezse korluğe neden olabilir.
Diyabetik retinopati yani diyabete bağlı goz hastalığı kan şekeri yuksek olan diyabet hastalarının yakasında olan bir hastalık. Diyabet hastalığının nedeni kandaki şeker ya da glikoz oranının uzun bir sure boyunca yuksek olması. Cok fazla olan kan şekeri gozun arkasındaki damarlara zarar verebilir. Gorme kaybı yaşamamak icin retinaya ihtiyacı olduğu kadar besin gitmeli. Daha fazla gitmesi engellenmeli.
Retina, gozun arkasındaki ışığa karşı hassas sinir dokusu. Işık gozun onunden iceri girdiğinde retina ışınları elektriksel vuruşlar olarak beyne iletir. Beyinde goruntunun iletildiği alanın adı gorme merkezi. Beyin daha sonra her iki gozden de aldığı goruntuleri teke indirir ve uc boyutlu hale getirir. Bu ozellik sayesinde derinliği ve uzaklığı tahmin edebiliriz. Retina olmadan goz beyinle iletişime gecemez. Bu da gormeyi imkansız hale getirir.
Diyabetik retinopati diyabet retinadaki ince damarlara hasar verdiğinde ortaya cıkar. Diyabete bağlı goz hastalığının başlangıc aşamasında bu damarlar sıvı kacırır ve goruntunun bozulmasına neden olur. Diyabetik retinopatinin daha ileri aşamalarında zayıf yeni damarlar belirmeye başlar. Bu şekilde tedavi edilmeden bırakılırsa bu damarlar kanayabilir, goruntuyu bozabilir ya da retinaya zarar verebilir.
Tip 1 ya da tip 2 olması fark etmez diyabeti olan herkes diyabetik retinopati tehdidi altında. Tabii hangi turden diyabet olduğu, ne kadar suredir diyabet olduğu, kan şekerinin ne kadar sıklıkla yukseldiği riskin derecesini etkileyen faktorler. Kan şekeri seviyenizi ne kadar korursanız riskinizi de o kadar duşurursunuz.
İstatistiklere gore tip 1 diyabeti olan kişilerin %25’i tip 2 diyabeti olanların da %40’ı diyabetik retinopatinin pencesine duşmuş durumda.
[h=2]Diyabetik retinopati tedavi edilmezse ne olur?[/h]Tedavi edilmeyen diyabetik retinopati dokuya hasar verir ve yara acar. Retinada acılan bu yaralar ve yeni ortaya cıkan damarlar retinanın gozun arkasından ayrılmasına neden olur. Buna retina yırtılması deniyor. Retina yırtılması tedavi edilmezse kalıcı korluğe neden olabilir.
Diyabetik retinopati aynı zamanda sarı lekede odeme neden olabilir. Sarı leke retinanın tam ortasında bulunur ve detayların gorulmesini sağlar. Damarlardan sıvı aktığında sarı leke şişip goruntuyu bulanıklaştırabilir.
[h=2]Diyabetik retinopatinin belirtileri[/h]Durum ciddileşene kadar diyabete bağlı goz hastalığının bir belirtisi gozlenmez. Bazen araba kullanırken, kitap okurken renkleri gorememek, goruntunun bulanması ya da gorme kaybı yaşanabilir. Gozdeki ufak noktalar da damarların sıvı kacırdığını gosterebilir. Bu lekeler bir sure sonra gecer. Ancak kanama birden fazla kez gorulmeye başladıysa “Her yıl duzenli olarak goz kontrolune gidilmeli.” mesajı geliyor demektir.
[h=2]Diyabetik retinopati teşhisi[/h]Gozlerinizi muayene ederken bir goz doktoru teşhis koyabilir. 11 yaşından buyukseniz ve diyabetiniz varsa her yıl mutlaka goz doktorunu ziyaret etmelisiniz.
[h=2]Diyabetik retinopati tedavisi[/h]Coğu durumda lazer işlemiyle diyabete bağlı goz hastalığının cozumu bulunuyor. Lazer cerrahisi sızdıran damarın buyumesine engel olup retinaya zarar vermesini onluyor. İşlem acısız ancak lazer cerrahisi gece goruşunu ve renkleri gorme yeteneğini etkileyebilir.
Diyabetik retinopatiniz varsa hemen telaşlanmayın cok gec kalmazsanız her şeyin cozumu var. İlerlemiş duzeyde diyabetik retinopati vakalarından %90’ı korlukten kurtarılmış.
[h=2]Diyabetik retinopati onlemi[/h]Diyabetik retinopatiden korunmak istiyorsanız gozlerinizi yılda en az bir kez kontrol ettirmelisiniz. Diyabeti olup hamile kalan kadınlar her uc ayda bir gozleri icin kontrole gitmeli ve goz doktoruyla surekli goruşuyor olmalı. Bu durum hamilelik şekeri olan kadınlar icin gecerli değil.
Bu sorunu onlemenin bir başka yolu da kan şekerinizi ve tansiyonunuzu kontrol altında tutmak olabilir.
[h=2]Ne zaman doktora gitmeli?[/h]Doktora gitmenizi gerektirecek bazı ciddi durumlar olabilir. Bunlar:
• Goruntude siyah noktalar
• Işık parlamaları
• Goruntude boşluklar
• Bulanık goruntu
Ayrıca kafanıza takılan her turlu sorunun cevabı icin yorum yazın.