Diyabetin ne belalı bir hastalık olduğunu bilmeyen yoktur. Gozlerinizi kor etmekten tutun da ayaklarınızın kesilmesine, bobreklerinizin iflas etmesine neden olabiliyor. Bela bunlarla da bitmiyor. Bir de kalp hastalıkları meydana cıkıyor. Kalp hastalıklarıyla diyabetiniz olsun olmasın savaşmanın yolu kendinize, yaşınıza, genel sağlık durumunuza uygun bir şekilde egzersiz yapmak. Bu konuda yapılan ve birazdan bahsedeceğimiz bir araştırmaya gore diyabet hastalarının omru hareketli yaşam ve duzenli egzersizle uzayabiliyor.
Fazla abartmadan yapılan egzersiz kalbinizin işini kolaylaştırır. Sağlıklı ve formda kalmanıza da yardımcı olur. Diyabeti olan kişiler diyabetle tanışmamış kişilere nazaran daha erken kalp hastası olup hayatlarını kaybedebilirler. Bunun yanında diyabetten kaynaklanan diğer sağlık sorunlarını da saymazsak olmaz tabi.
Diyabetiniz varsa bazı ilaclar ve yiyip ictikleriniz hastalığı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmaya goz atalım bakalım egzersiz sayesinde diyabet hastası olan kişilerin omru uzuyor mu?
Araştırma iki parcadan oluşuyor. İlk parca 35 – 70 yaşları arasında tip 1 ve tip 2 diyabet hastası olan 6000 kişiyi iceriyor.
Katılımcılar oncelikle bir anket doldurup ne sıklıkta egzersiz yaptıklarını ve işlerinin ne kadar hareketli olduğunu belirtiyor. Ne turden egzersiz yaptıkları sorulduğunda cevap yuruyuş, bisiklete binme, bahce işleri, spor ve ev işleri yonunde oluyor. Bu insanlar calıştıkları işlere ve yaptıkları egzersize gore 4 gruba ayrılıyor. Hareketsizler, az hareketliler, hareketliler ve cok hareketliler gruplara verilen isimler.
Calışma 9 yıl boyunca surduruluyor. Sonunda araştırmacılar bu gruplardan kac kişinin olduğune bakıyor.
Araştırma sonucları
Cok hareketlilerin olduğu gruptan 13 olum haberi geliyor. Hareketli grupta bu sayı 11’e duşerken az hareketli grupta 16 olumu buluyor. Tamamen hareketsizlerin olduğu gruptansa 19 olum haberi var.
Kalp hastalıklarından ya da başka milyonlarca nedenden olme riski cok hareketli ve hareketli gruplarda daha duşuk. Bu gruplardaki kişiler hareketsiz kişilere kıyasla olum ihtimallerini %40 ile 50 arasında azaltmışlar. Hem de egzersiz yardımıyla.
Araştırmanın iki parcadan oluştuğunu belirtmiştik. İlk parcadan bahsettik gelelim ikinci parcaya. İkinci parcada araştırmacılar kendi bulduklarını daha once yapılmış 12 farklı calışmayla karşılaştırmış. Bu aşamada bulunan sonucsa şaşırtıcı değil, yeni araştırmayla daha onceden yapılmış 12 araştırmanın bulguları arasında buyuk farklar yok hatta birbirlerine cok yakınlar.
Araştırma guvenilir mi?
Bu turden bir anket yardımıyla kesin bir sonuca varmak her zaman zordur. Sorularla kişilerin ne kadar egzersiz yaptığını kontrol etmenin imkanı pek yok. Daha doğrusu size doğruyu soylediklerine guvenmekten başka careniz yok. Ancak yapılan bu araştırma kendi turunde en iyisi sayılabilecek duzeyde. Araştırmacılar kendi buldukları sonucları bir de başka araştırmaların sonuclarıyla kıyaslamış. Tahmin edersiniz ki bu durum da araştırmayı guvenilir yapan etkenlerin en onemlisi.
Ne anlamalıyım?
Diyabeti olan bircok kişi egzersiz de yapabilecek durumda. Bu araştırmaya gore hareketli olmaya devam etmek daha uzun bir omrun anahtarı. Sadece uzun da değil daha sağlıklı bir yaşam ve daha az zarar gormuş bir kalp anlamına geliyor. İlle de bir spor salonuna yazılıp saatlerinizi orada gecirmek zorunda değilsiniz. Emin olun sadece ufak bir yuruyuş bile buyuk fark yaratmaya yetecek. Egzersiz konusunda neyi ne kadar yapmanız gerektiği konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza mutlaka danışın.
Diyabet hastalarının ne şekilde egzersiz yapması gerektiğiyle ilgili kafanıza takılan her turlu sorunun cevabı icin uzmanlarımız da her zaman yardımınıza hazır.