Sizce diyabet hastaları tatlı yiyebilir mi? Evet yiyebilirler. Tatlı yemenin bircok yolu var. İlla ki koca bir tabak baklava yiyince tatlı yemiş olmuyorsunuz. Bir tabak meyve de tatlı, tam tahıllı biskuviler de. Bunların yanı sıra bir de yapay tatlandırıcılar var. Diyabet hastalarının bircoğu tatlı ihtiyacını boyle karşılıyor. Peki hangi tatlandırıcılar kullanılmalı? Her tatlandırıcı diyabet hastaları icin uygun mu? Tatlandırıcı deyip gecmeyin, onun da bin bir tane turu var. Bakalım sizin icin hangisi uygun.
[h=2]Yapay tatlandırıcı nedir? Diyabetliler icin uygun mu?[/h]Yapay tatlandırıcılar hakkında mutlaka siz de bircok şey duymuşsunuzdur: şekerli, az kalorili, kalorisiz. Aslında tatlandırıcıların bazıları yapay. Gelin tatlandırıcı turlerine ve iceriklerine bakalım:
Şekerler doğal haliyle karbonhidrattan ortaya cıkar. Yediğiniz karbonhidratlar vucutta şekere donuşturulerek kana karışır. Şeker de size enerji verir. İcinde doğal haliyle şeker barındıran yiyecekler esmer şeker, şeker kamışı, bal, meyve şekeri gibi besinlerdir.
Kalorisiz tatlandırıcıların icinde şeker alkolu var. Bu tatlandırıcılar size şekerin vereceği kalorinin yalnızca yarısını verirler. Bu yuzden onları karbonhidratın başka bir ceşidi olarak gorebilirsiniz. Kan şekeri seviyenizi arttırırlar ama diğer tatlandırıcılar kadar fazla değil. Şekersiz sakız ya da şekersiz şekerlemelerin icinde bu maddeden vardır.
Duşuk kalorili tatlandırıcılar yapay tatlandırıcıdır. Bu tatlandırıcılar doğal ortamda oluşmaz, laboratuvar ortamında yapılır. Bu yuzden de onlara yapay denir. Onlar size ne kalori verir ne de kan şekerinizi yukseltirler.
[h=2]Diyabet hastalarına uygun tatlandırıcılar[/h]Duşuk kalorili yani diğer adıyla yapay olan tatlandırıcılar diyabet hastaları icin en uygun olanlar. Ama onların da turleri var. Diyabet hastaları icin en cok oneriler tatlandırıcılara bakalım:
Sakarin. Onu hem sıcak hem de soğuk yiyecek ve iceceklerde kullanabilirsiniz. Ama hamileyseniz ya da emziriyorsanız bu tatlandırıcıdan uzak dursanız iyi olur.
Aspartame. Bu tatlandırıcıyı soğuk ve ılık yiyeceklerde kullanabilirsiniz. Sıcak yiyeceklerde tadını biraz kaybeder. Fenilketonuri hastaları bu tatlandırıcıdan uzak durmalı.
Asesulfam potasyum. Bu tatlandırıcıyı hem sıcak hem soğuk yiyeceklerde kullanabilirsiniz. Hatta ocakta ya da fırında yemek pişirirken de icine bunlardan katabilirsiniz.
Sukraloz. Tıpkı asesulfam potasyum gibi onu da her turlu yemeğinizde kullanabilirsiniz. İşlenmiş hazır gıdalarda da genellikle bu tatlandırıcıdan bulunur.
[h=2]Hazır yiyeceklerde tatlandırıcı konusunda nelere dikkat etmeliyim?[/h]Yiyeceklerin uzerinde yazan etiketler kafanızı karıştırıyor olabilir. Orneğin bir yiyecekte şeker olmadığı yazıyorsa ya şeker alkolu ya da yapay tatlandırıcı icerdiği anlamına gelir. “Eklenmiş şeker yok” yazısını gorurseniz uretim sırasında hic şeker eklenmediğini anlayabilirsiniz. Ama unutmayın bu durumda da urunun ham maddesi şeker iceriyor olabilir. Orneğin meyveli bir urunse meyve şekeri mutlaka vardır. Ayrıca yine bu yiyeceklere yapay tatlandırıcı da katılmış olabilir. “Şekersiz” yazısı da urunde hic şeker olmadığı ama yapay tatlandırıcı icerebileceği anlamına gelir.
Urunde “diyetetik” yazıyorsa bu bircok anlama gelebilir. Ama kalori bakımından az olduğunu anlayabilirsiniz. “Tamamen doğal” yazısı urunun hicbir yapay madde icermediğini gosterir. Dolayısıyla urun tatlı bir şeyse ya doğal şeker ya da şeker alkolu icerir.
[h=2]Etiketi iyi okuyun[/h]Hazır bir yiyeceğin icinde ne tur şeker olduğunu anlayamadıysanız mutlaka urunun arkasında yazan besin değerleri tablosunu okuyun. Tabloda karbonhidrat yazan bolumun altında hem urunun ne kadar karbonhidrat icerdiğini hem de bu karbonhidratın icindeki şekerin turunu oğrenebilirsiniz. İcindekiler listesini okumak da yiyecekte kullanılan tatlandırıcılar konusunda sizi bilgilendirecektir.
Diyabet hastaları hangi tatlandırıcıları kullanmalı?
Sağlık0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Diyabet hastaları hangi tatlandırıcıları kullanmalı?