Diyabetin turu cok. Tip 1 diyabet de bunlardan biri. Bakalım neler oluyormuş da kan şekerimiz duşuyormuş.
Vucudun en onemli enerji kaynaklarından biri şeker. Şekeri de yediklerimizden alıyoruz. Ozellikle karbonhidrat, protein ve yağlar temel enerji kaynağımız. Duşunun ki guzel bir yemek yediniz. Karbonhidrat, protein ve yeterli miktarda yağınızı aldınız. Mideniz calışıyor. Bu maddeleri ufacık parcalara ayırıyor. İşte bu kucuk parcalara glikoz adını veriyoruz. Glikoz basit bir şeker. Beyinin favori besin maddesi. Ancak bu glikozu alabilmek oyle kolay değil. Mutlaka insuline ihtiyac var.
İnsulin hucrelerin ihtiyacı olan glikozu enerjiye donuşturuyor. Ancak insuline ulaşmak da oyle kolay değil. Bunun icin gitmemiz gereken yer pankreas. Pankreas vucudun insulin uretim merkezi. Pankreas gorevini yerine getiremezse glikoz enerjiye donuşemez, yani vucut beslenemez. Bu duruma da Tip 1 diyabet denir.
Tip 1 diyabetin bir diğer adı da Juvenil diyabet. Juvenil genc, cocuk demek. Bu adı almasının nedeni genellikle cocukluk ya da genclik yaşlarında ortaya cıkması. Ancak Tip 1 diyabetin bir adı daha var. O da insuline bağımlı diyabet. Cocukluk cağında başlayan pankreas sorunları nedeniyle yeterli insulin uretemeyen vucut, bir sure sonra insuline bağışıklık kazanıyor. Bu şekilde Tip 2 diyabete donuşuyor.
[h=2]Tip 1 diyabetin nedenleri neler?[/h]Tip 1 diyabetin kesin nedeni bilinmiyor. Ancak bağışıklık sisteminin insulin uretiminden sorumlu hucrelere (adacıklar) saldırmasıyla geliştiği kesin. Bağışıklık sisteminin neden boyle bir tepki verdiğiyse hala gizemli bir konu. Ancak bazıları buna viruslerin neden olduğunu savunuyor. Bazılarıysa genetik faktorlerin belirleyici olduğu yonunde goruşe sahip. Her ne sebepten olursa olsun adacık hucreleri bir kere zarar gordu mu duzelmesi mumkun değil. Bu nedenle insulin uretme ve vucudun enerji almasını sağlama yavaşlayabilir.
Karaciğer de bu işin icinde. Cunku fazla glikoz karaciğerde depolanıyor. Kan şekeri duştuğunde yani insulin kandaki şekeri silip supurduğunde karaciğer depoladığı glikozdan kullanmaya başlar. Tip 1 diyabetteyse karaciğerde depolanmış glikoz olmadığından kan şekeri ciddi oranda duşer ve hayati tehlike ortaya cıkar.
[h=2]Kimler Tip 1 diyabet olabilir?[/h]Tip 1 diyabet sık rastlanan bir sağlık sorunu olduğundan hakkında pek cok araştırma yapılmış. Ancak yine de kimlerin Tip 1 diyabet olma riskinin yuksek olduğu konusunda kesin verilere ulaşılamamış. Tabii yine de bazı kriterlerin Tip 1 diyabet riskini arttırdığı biliniyor. Bunlar:
Aile gecmişi. Hemen her sağlık durumunda en onemli faktorlerin biri aile gecmişi. Anne, baba ya da kardeşlerinde Tip 1 diyabet olan kişilerin bu sorunla karşılaşması daha olası.
Genetik. Bazı genler Tip 1 diyabet geliştirme riski taşıyor. Bu tur genetik ozellikli kişilerin Tip 1 diyabet olması daha yuksek ihtimal.
Coğrafi konum. Tip 1 diyabet kuzeye cıkıldıkca artar. Bunun nedeni bilinmiyor ama dunyadaki en fazla Tip 1 diyabet hastası Finlandiya ve Sardinya’da. Venezuella’daki Tip 1 diyabet hastalarının sayısı Finlandiya’dakilerin 3’te 1’i.
Bazı hastalıklar. Kabakulak, Epstein-Barr veya coxsackievirus gibi virusler pankreastaki adacık hucrelerine zarar verebilir ya da adacık hucrelerine bağışıklık sisteminin saldırmasına neden olabilir. Bu nedenle bazı hastalıklar da Tip 1 diyabete neden olabilir.
D vitamini yetersizliği. Yapılan araştırmalar D vitaminin Tip 1 diyabete karşı koruyucu olduğunu ortaya cıkarmış. Ancak kucuk yaşlarda inek sutu icip D vitaminini bu yolla alan kişilerin de Tip 1 diyabet olma riski fazlaymış.
Omega-3 yağ asitleri. Omega-3 yağ asitlerinin Tip 1 diyabete karşı koruyucu olduğu yapılan araştırmalarla belirlendi.
Nitrat. Nitrat iceren icme suları da Tip 1 diyabet riskini arttıran etkenlerden.
Ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin yorum olarak