Pro Evolution Soccer 2011 3DS
Oyun Dünyası0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Pro Evolution Soccer 2011 3DS
-
28-09-2019, 03:20:47Kayıtlı ÜyeGunumuzun en populer sporu futbolun, oyun aleminde alternatifsiz olması bana her zaman ilginc gelmiştir. Bu alternatifsizlikten kasıt, eğer futbol oyunu oynamak istiyorsak, ya Pro Evolution Soccer ya da FIFA serisinden birine goz atmak zorunda oluşumuzdur. Hal boyle olunca yeni cıkan bir konsolun başında futbol oyununa ac bir kitleyi doyurmakta, bu iki isme kalıyor. İşte bu konuda elini rakibi FIFA’ya gore daha hızlı tutan Konami, ilk 3D futbol oyunuyla Nintendo 3DS’de karşımızda. Her zaman olduğu gibi ilk durağımız oyunun menusu. PES serisinin kapak yıldızı Messi’nin suslediği menu, yapı olarak konsol surumune benzesede, icerik acısından konsol surumunun yarısı bile etmiyor. Kupa, lig ve en onemlisi became a legend moddan yoksun olan menu, oyuncunun gonlunu master ve şampiyonlar ligi modlarıyla almaya calışmış. Ozellikle kariyer basamaklarını adım adım tırmandığımız became a legend modun oyunda yer almayışı, ceşitlilik acısından onemli bir noksanlık yaratmakta. Futbolcular bu sefer 3. boyut icin sahada! Şampiyonlar ligi modunda Avrupa’nın en buyuğu olmak icin caba harcarken, master lig seceneğinde ise alt ligden başlayan mucadelimizi, ust liglere ve kupalara doğru taşımaya calışıyoruz. Master ligin konsollardaki rekabetci havası, ufak eksikler dışında aynen Nintendo 3DS ekranlarına taşınmış. Transfer icin butce oluşturma, rekabet etme, zamanla artan takım popularitesi ve oyuncuların kendilerini geliştirmesi gibi master lig atmosferine uygun ozelliklerin korunabilmiş olması, benim gibi bu modun hastalarını mutlu edecektir. Bu iki offline modun yanı sıra oyunda online seceneğin de bizleri beklediğini eklemeliyim. Fakat gene konsol surumunde yer alan master lig online ve benzeri ozel seceneklerin karşınızda olmasını beklemeyin. İsterseniz arkadaşınızla, isterseniz internet uzerinden rastgele sıkı pescilerle online maclar yaparak, yapay zekanın suniliğinden biraz olsun sıyrılabilirsiniz. Online secenekle beraber ayrıca yapay zekaya karşı gazozuna mac yapabileceğiniz, dostluk macı seceneği de, her zaman olduğu gibi menude yerini korumakta. Fazla değişken olmayan, geniş acılı bir kamera ile sahanın butunune hakim olmayı tercih ettiğimiz icin 3D hissini cok fazla hissedemiyor, hatta hissetmeyi gectim, yorucu bir ozellik olarak geri donduğunu goruyoruz. Oyunun menusundeki detayları size aktardıktan sonra yazının başında bahsettiğim “ İlk 3D futbol oyunu” sozune geri donelim isterseniz. Daha once 3D olarak FPS, TPS ve hatta dovuş gibi farklı turleri oynamıştım ama ilk defa bir futbol oyununu 3D oynama şansı, Nintendo 3DS’de nasip oldu. Acıkcası diğer oyunlara nazaran 3D etkinin, ben futbol oyunlarına pek yakıştığını duşunmuyorum. “ Neden” diye soracak olursanız, ben de tercih ettiğimiz kamera acısının bu konudaki en onemli etken olduğunu soylerim. Fazla değişken olmayan, geniş acılı bir kamera ile sahanın butunune hakim olmayı tercih ettiğimiz icin 3D hissini cok fazla hissedemiyor, hatta hissetmeyi gectim, yorucu bir ozellik olarak geri donduğunu goruyoruz. Fakat kamerayı oyuncunun sırt kısmına getirir ya da pozisyon tekrarlarında değişen acılardan ekrana bakarsanız, 3D etkisinin farkını ve getirdiği guzelliği daha net bir bicimde hissetmeye başlıyorsunuz. Şunu acık bir şekilde soylemem mumkun. 3DS icin geliştirilen PES 2011 aslında direk bu cihazın 3D yeteneklerine odaklanmaktan cok, gunu kurtarmayı tercih etmiş. Oyun modlarından bahsederken,“ Neden yok diye?” eleştirdiğim becoma a legend modu bile, sırf 3D ozelliği icin oyuna eklenebilirmiş. Eğer 3D’yi futbol sahalarına katmak istiyorsanız, buna uygun modları sunmak en doğru cozum olacaktır. Bu yuzden elinde var olan değeri bile buraya koymayı duşunmeyen Konami’yi esefle kınıyorum! Pro Evolution Soccer 2011 3D'nin Nintendo 3DS'in grafik gucu iyi kullandığını soyleyebiliriz. 3D konusunda bekleneni alamadığım oyun gorsel acıdan ise Nintendo 3DS’in neler yapabileceğini gozler onune sermiş. PES serisinin daha once cıkmış mobil versiyonlarına oranla grafiklerin cok daha kaliteli ve akıcı olduğunu goruyoruz. Oyuncu modellemeleri , sahanın yapısı ve animasyonları Pro Evolution Soccer’ın mobil surunlerinin en iyisi olan PSP versiyonuna kıyasla, olumlu yonde farklılıklar sunmakta. Daha detaylı hazırlanan cevre, sinematiklerle beraber başarılı bir konsol portu olduğunu hissettiriyor. Tekrarlarda kamera acısına gore yaşanan frame duşuşleri dışında, gorsel yonden oyunda eleştirebileceğim bir noksan bulamadım. Ara videolar ve hareket animasyonları acısından ev konsollarındaki bir cok detay, birebir Nintendo 3DS surumune de başarıyla aktarılmış. EMEĞE SAYGI __________________