Onlar bizden cok once buradaydı, buyuk ihtimalle bizden sonra da tıkır tıkır her deliğe girip cıkacaklar. Hamambocekleri her yerde. Hem de 300 milyon yıldan beri.
Hamamboceklerine sıcak bolgelerde daha yoğun rastlanır ama kuzeyden guneye, doğudan batıya hemen her toprak parcasında hamamboceği
bulabilirsiniz. İnsanların guclukle tutunabildiği, neredeyse hic canlı yaşam olmayan aşırı soğuk iklimler bile onu durduramaz. Kapalı veya acık ortam onlar icin fark etmez. Bazı turleri insanlarla birlikte yaşamaya uyum sağlamıştır. Suyun nerede olduğunu, yiyeceklerin hangi dolaba saklandığını gayet iyi bilirler. Mutfağın ve banyonun gercek hakimi onlardır; masaların uzerinde kalan yemek kırıntılarından, coplerden veya evcil hayvanların yiyeceklerinden beslenirler. Kağıt veya nişasta urunleri de hamambocekleri icin onemli bir besin kaynağı olabilir. İşin aslı hamamboceği yemek ayırmaz. Zorda kalırsa zamk bile yiyebilir.Hamamboceği suyun altında tutulsa da, insanı oldurmeye yetecek radyoaktif ışınımın 20 kat fazlasına maruz kalsa, hatta kafası kopsa da yaşamını surdurebilir. Cunku hamamboceğinin beyni ayaklarındadır.
Bizim evde kesinlikle yok demeyin. Halıların altı, dolapların arkası, goze gorunmeyen karanlık ve nemli her dip koşede onlara rastlayabilirsiniz. Tabii once ışığı sondurmelisiniz.
Hamambocekleri her şeyi yedikleri gibi cabucak urer, kolay kolay da olmezler. İnsanlara zarar verebilecek bulaşıcı bakteriler onlara dokunmaz. Hamambocekleri sadece sevimsiz olsalardı, belki yine tahammul edebilirdik. Oysa hamambocekleri astım ve alerjik rinit (ic burun iltihabı) gibi birden fazla alerjiye de neden oluyor. Binlerce farklı hamamboceği ceşidi olmasına rağmen ozellikle Amerikan ve Alman hamamboceği olarak bilinen iki tur mevcut alerjik semptomları daha da derinleştiriyor.
Alerji bocekleri
Başlıca hamamboceği alerjenleri birikinti halindeki bocek dışkılarından kaynaklanıyor. Bu alerjenler toz akarı alerjenine benzer şekilde ağırdır; havaya karışmaları ancak ev icinde yapılacak supurme veya toz alma gibi eylemler sonucunda gercekleşebilir. Kapalı ortamdaki havaya karışan bu alerjenler daha sonra goz, burun veya akciğerlerdeki mukozal yapıya yerleşerek ciddi semptomlara yol acabilir.
Teşhis
Hamamboceği
alerjisi de diğer alerji turleri gibi alerji testiyle teşhis edilebilir. Deri testleri bu alerji turunu belirlemek icin uygulanabilecek en basit ve en ucuz alerji testlerinden. Buna ek olarak kandaki IgE seviyesini olcmek de sorunu tanımlamaya yardımcı. Tedavi
Hamamboceği alerjisinin tedavisi uc ana aşamadan oluşuyor: Kacınma, ilac tedavisi, immunoterapi. Kacınma evresi icin oncelikle ev ortamında, ortada yiyecek icecek bırakma alışkanlığını terk etmek, her yemekten sonra etrafı dikkatlice temizlemek, toplanan copu bekletmeden kalın plastik torbalarda dışarı cıkartmak gerekiyor.
Munferit vakalar bir yana, evde kayda değer hamamboceği istilası gozlemleniyorsa hamamboceğine karşı spreyler veya tuzaklı yemler gecici cozum olabilir. Profesyonel ilaclama hizmeti soruna daha derli toplu mudahale etmeyi sağlayabilir.
Kacınma aşaması semptomların azalmasında gozle gorulur fark yaratmıyorsa ilac tedavisi daha kalıcı bir alternatif olabilir. Alerji turune karşı kullanılacak ilac tedavisi alerjenin ceşidine gore değil yarattığı semptomlara gore belirlenmelidir.
Buna ek olarak alerjen imunoterapi tedavisiyle hamamboceği alerjisini cozumlemek mumkun. İmmunoterapi tedavi yontemi hamamboceği alerjeninin yol actığı pek cok alerjik semptomun tedavisi veya azaltılması konusunda alerjik ilaclara oranla daha etkili sonuclar veriyor.
Hamamboceği alerjisi var mı?
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Hamamboceği alerjisi var mı?