NA LCS’in eski MVP’lerinden Lee “Rush” Yoon-jae, iki yıl aradan sonra tekrar Kuzey Amerika’ya dondu. Guney Kore’de kt Rolster ile Vadi’ye cıkan oyuncu, takımıyla LCK şampiyonluğu yaşadı. InvenGlobal, Rush’la Guney Kore’de gecirdiği donem ve Kuzey Amerika’ya donuşuyle ilgili bir roportaj gercekleştirdi. LCS’e geri dondun. Taraftarlara ilk mesajın nedir? Coğunuzun beni uzaktan desteklediğini biliyorum. Bunun icin teşekkur ederim. 2017 ve 2018 yıllarında kendimi Guney Kore’de geliştirmek istedim ve şimdi Kuzey Amerika’ya geri dondum. Kariyerinin ilk macına Kuzey Amerika’da cıktın ve burada En Değerli Oyuncu odulunu aldın. Soylediğin gibi, Guney Kore’ye kendini geliştirmeye gitmiştin. En cok geliştirdiğin yanın ne oldu? Orada ne oğrendin? Kuzey Amerika’daki taraftarlar beni en son 2016 yılında izledi. 2017 yılında, LCK’deki coğu oyuncunun gerisinde kaldığımı hissettim ve kendi başıma cok calıştım. Diğer ulkelerden de teklifler vardı ama LCK’de profesyonel sahnenin nasıl olduğunu gormek istiyordum ve orada oynayabilmek icin kariyerime ara verip kendimi geliştirdim. 2018’de kt Rolster’a katılmayı başardım ve sahnede cok oynama fırsatı bulamasam da, hem bir oyuncu olarak hem de bir insan olarak kendimi cok geliştirdim. Smeb, Score ve Mata gibi tecrubeli oyuncularla oynama fırsatım oldu. Deft ve PawN da uzun kariyerlere sahip oyuncular, onların uzmanlığından ve oyuna bakış acılarından da cok şey oğrendim. NA LCS’te oynadığım donemde, takımın ana taşıyıcısı bendim. Bu sebeple takım oyunu benim etrafımda oynuyordu ve takım olarak hareket etme ya da oynama konusunda eksiklerim vardı. kt’de buyuk resme bakmayı ve daha iyi bir takım oyuncusu olmayı oğrendim. Yani, onceden daha agresif ve korkusuzdun ancak şimdi takımınla oynamayı oğrendin. Boyle soyleyince kulağa pasifleşmişim gibi geliyor ama oyle bir durum yok. Onceden karar verirken sadece kendi oyun planımı hesaba katıyordum ama artık takım arkadaşlarımın durumlarını eskisine kıyasla daha cok duşunuyorum. Oyuna farklı bakış acılarından ve pozisyonlardan bakmayı oğrendim, bu sayede oyun yapmak icin daha cok fırsat elde edebiliyorum. Score ile oynama fırsatın oldu. Kendisi kariyerli ve cok yetenekli bir oyuncu. Ondan ne oğrendin? Bana sorarsanız, 2018’in en iyi ormancısı Score’du. Buyuk ihtimalle coğu insan boyle duşunuyordu. Aynı takımda, aynı pozisyon icin mucadele ediyorduk ve kendisi cok yonlu, yetenekli bir oyuncuydu. Takıma uyum sağlamak konusunda cok iyiydi. Herkesin farklı karakterlere sahip olduğu kt Rolster oyuncuları arasında bile kendi tarzını one cıkardı ve takımı bir araya getirdi. Ormancıların oyunu taşıyabilecek koridorlar etrafında, takımıyla beraber oynaması gerektiği soylenir. Score, ilk jenerasyon oyunculardan biri. Hem ust koridorda hem de alt koridorda oynadı. Orta koridor ve ormancının beraber oynadığı duşunulurse, onun tum koridorları tecrube ettiğini soyleyebilirsiniz. Bu sayede, tum koridorları cok iyi anlayabiliyor. Oynamaya ilk başladığımda sadece kendimi duşunuyordum. Cok basit goruşlerim vardı. “Koridoru itiyoruz, rakip oyuncunun canı duşuk; guclu olduğum icin ona kule altında saldırabiliriz,” ya da “rakip korkusuz şekilde koridorunu ittiriyor, ona bunun bedelini odeteceğim.” Yetenek atışlarımı tutturmakla alakalı olarak mekaniklerime ya da rakiplerinin yerini bulup onları duşurmeye konsantre oluyordum. Ancak Score ile zaman gecirdikten sonra, oyunun genel durumunu daha iyi algılamaya başladım. Cok fazla oynama fırsatı bulamamış olsan da LCK şampiyonu oldun. Senin de takıma izleyicilerin goremediği yerlerde katkıların olmuştur. Score ve diğer oyuncular dunya yıldızı oyuncular olsalar da, onlar da insanlar ve kusursuz değiller. Score’u cok ovdum ama onun da goremediği ve duşunemediği şeyleri biliyorum ve benim de kendi guclu yanlarım var. Birlikte gelişebilmemiz icin, oyunla ve orman pozisyonuyla ilgili duşuncelerimi onunla paylaştım. Ayrıca, insanların benimle konuşurken kendilerini rahat hissetmelerini sağlayan bir ozelliğim var. İnsanlar, başkalarına soylemekte zorlandıkları şeyleri benimle konuşabilirler. Bu sayede takıma cok katkım olduğunu duşunuyorum. League of Legends bir takım oyunu olabilir ancak oyuncular her zaman takımdakilerle arkadaş olmuyorlar. Kendi acımdan duşunursek, ben takım arkadaşlarımı iş arkadaşlarım olarak değil, yakın arkadaşlarım olarak goruyorum. Bu sayede, takımda daha samimi bir ortam oluyor ve her şeyi ozgurce konuşabiliyoruz. Bu, takım oyunumuzu geliştirmemize yardımcı oluyor. Tekrar Kuzey Amerika’ya dondun. Donmenin ana sebebi neydi? Oncelikle, LCK’de ve kt’de olduğum donemde cok şey oğrendim. Ancak, Score orada olduğu surece takım uyumu konusunda hep bir tık ustumde olacaktı. Cok uzun suredir takımda ve her şeyi herkesten cok daha iyi anlayabiliyor. Buna ek olarak, LCK’de cok buyuk etki yaratan bir oyuncu değildim. Gectiğimiz iki yılda kaydettiğim ilerlemelerle ne yapabileceğimi gormek istedim. Nereye gidersem gideyim, kendi tarzımla oynamak istedim ve katıldığım takımla beraber gelişmek istedim. Bu sebeple, lideri olabileceğim bir takım aradım. Kuzey Amerika bunun icin en iyi yerdi. Transfer donemi boyunca tum bolgelerden teklifler aldım. LCS, LEC ve LCK. LCS’e katılma sebebim bana en cok parayı teklif eden yer olması değildi. Benim oyun ici liderliğimi takip etmeye yatkın olacak oyuncuların Kuzey Amerika’da bulunduğunu duşundum ve bu sebeple LCS’e geldim. LCS’teki takımlar arasından neden Echo Fox’u sectin? Echo Fox’a katılmadan once cok duşundum. Yeniden yapılanmaya giden bir takımdı, yani oturmuş bir duzen yoktu. Fenix’in takıma katılacağını oğrendim ve TiP doneminden takım arkadaşım Apollo da takımdaydı. Tanıdığım oyuncular olduğu icin yeni bir takım olsak bile hızlı gelişeceğimizi duşundum. Bu takımın, lideri olabileceğim bir takım olduğunu duşundum. Cok iyi sonuclar alamasak bile, zor donemleri aşabilecek ve uretken olabilecek bir takım gibi gorunuyordu. Echo Fox tum takımı değiştirdi. Sıfırdan başladınız. Surec nasıl ilerledi? Yeni bir takım olduğumuz icin pek cok sıkıntı yaşıyoruz elbette ama bunun sebebi diğer takımlardan geri olmamız değil. Takımdaki tum oyuncular iyi. Bazı alanlarda eksiklerimiz olmasına rağmen, iyi olduğumuz konular da var. Makro konusunda eksiğimiz var ama mikro oyunda cok iyiyiz. Bunlar bizim cozebileceğimiz zayıflıklar. Sıfırdan başlamış olmamıza rağmen, iyi olacağımıza inanıyorum. Takım lideri olmak istediğini soyledin. O nasıl gidiyor? Bayağı iyi gittiğini duşunuyorum. Ben bir şey soylediğim zaman, diğer oyuncular beni dinliyor. Oynarken bencillik yapmıyorum. Diğer oyuncuların goruşleriyle kendi duşuncelerimi birleştirmeye calışarak kararlar vermeye calışıyorum. Diğer takımlarla antrenman yapıyorsunuz. Dikkatini ceken bir takım ya da ormancı oldu mu? Olmadı. İnsanların bizi sıralamalarda duşuk yerlere koyduklarını biliyorum ancak “guclu takım” olarak değerlendirilen takımlarla yaptığımız antrenmanlarda o kadar geriye duşmuyoruz. Antrenman yaptıkca şansımız artıyor. Guclu olsalar bile zayıflıkları var. Antrenmanların ardından, ben iyi oynarsam takımımın da iyi olacağı goruşunu edindim. Diğer ormancılara gelecek olursak, onlar hakkında fazla duşunmuyorum. Bu soruya cevap vermekten kacınmıyorum. Eğer iyi oynarsam kazanacağım. Şimdiye kadar beni rahatsız eden ya da bana karşı cok iyi oynayan rakiplerim olmadı. Ben sadece kendi oyunuma konsantre oluyorum. Apollo senin Team Impulse’tan arkadaşın. Beraber olmanızın size faydası oldu mu? Evet. Birbirimizin nasıl insanlar olduğunu biliyoruz ve eskiden cok konuşurduk. Birbirimizin duygularını incitme derdi olmadan kendimizi geliştirebileceğimiz konular hakkında konuşuyoruz. İkimiz de birbirimizi geliştirebileceğimizi biliyoruz. Yayınlarından gorduğumuz kadarıyla İngilizcen cok iyi. Yine de İngilizce konusunda kendimi cok geliştirmem gerektiğini duşunuyorum. Korece konuştuğumda cok hızlı konuşabiliyorum ama İngilizce konuşurken Korece kadar hızlı konuşamıyorum. Cok şey soylemek istediğim zaman kafamdaki şeyleri cevirmek zorunda kalıyorum ve bu beni zorluyor. Aslında, yavaş konuştuğum zaman cok iyi konuşabiliyorum ancak oyun sırasında saliselerin bile onemi var. Boyle durumlarda aklıma doğru kelime gelmezse kendime kızıyorum. Bazı Guney Kore’li oyunculardan daha iyi olabilirim ama hÂl kendimi geliştirmem gerek. Bu sebeple, daha cok İngilizce yayın yapmaya calışıyorum. Gectiğimiz iki yıl boyunca İngilizceye cok ihtiyacım olmadığı icin biraz hamladım ve tekrar eski seviyeme donmem gerekiyor. Sezona verilen arada en cok hangi konuda kendini geliştirmeye calıştın? Eskiden, iyi bir profesyonel oyuncu olmak icin sadece oyunu iyi oynamam gerektiğini duşunuyordum. Bana gereken tum iletişim yeteneklerinin sadece oyun icindeki iletişimle alakalı olduğunu duşunuyordum ancak Kore’ye gidip dondukten sonra, oyun dışı iletişimin de cok onemli olduğunu duşunmeye başladım. Bu sebeple İngilizcemi geliştirmeye calıştım. Oyun icinde duşuncelerimi nasıl ifade etmem gerektiğini ve diğer oyuncuların ben tamamen anlaması icin nasıl konuşmam gerektiğini cok duşundum. Oyunumu geliştirmeye calışmaktan cok, buna konsantre oldum. Ayrıca, hepimizin birlikte gelişebilmesi icin iyi bir ortam yaratmaya calıştım. Bu konuda cok ilerlediğimizi duşunuyorum. Orta koridor ile ormancı arasındaki uyum cok onemli. Fenix’le oynamak nasıl? İkimizin de guclu karakterleri ve farkı oyun tarzları var. Birlikte oynarken birbirimizin oyun tarzına uymak icin elimizden geleni yapıyoruz. Oyun oynadığımız zaman iyi gidiyor olsak bile aramızdaki iletişimin koptuğu durumlar oluyor. Takım oyunu oynadığımız icin duşuncelerimizin birbirine uyması gerekiyor ve bu yuzden bu kopuklukların onune gecmeliyiz. Bunun ustunde calışıyoruz. İlk başa gore cok ilerleme sağladık ancak hÂl kusursuz değil. Eğer bunu başarabilirsek, cok guclu bir takım olacağız. Kuzey Amerika’daki taraftarlara son olarak soylemek istediğin bir şey var mı? 2016’dan sonra ortadan kaybolduğum icin hayal kırıklığı yaşayanların olduğunu biliyorum. Bazıları benim geri donmemi umuyordu ve şimdi geri dondum. MVP odulunu aldığım donemden bile daha iyiyim. Bu sefer cok daha fazla şey başaracağımı goreceksiniz. HÂl Reddit’te ve Kuzey Amerika’da cok populer olduğunu biliyor musun? Twitch’te izlenme sayın da cok iyi. Topluluğun verdiği tepkileri okumayı cok seviyorum ancak Kore’de kendimi geliştirmeye calışıyordum ve Reddit’i okuma fırsatım pek olmadı. Ayrıca Kuzey Amerika’daki taraftarları bıraktığım icin Reddit’i okurken kendimi suclu hissediyordum. HÂl beni hatırlayan ve destekleyen herkese cok teşekkur ediyorum.
Esporin