Gectiğimiz gunlerde Twitter uzerinden yaptığı acıklamalarla gundeme gelen eski Beşiktaş, Dark Passage ve Royal Bandits kocu Blumigan ile bir roportaj gercekleştirdik. Blumigan, bu roportajda nelerin değişmesi gerektiğine, bir kocun gorevlerine ve cok daha fazlasına değindi.
Son donemde Turk takımları ve onların koc ekibine olan bakışıyla alakalı duşuncelerini paylaşıyorsun, sence takımların neyi değiştirmesi gerekiyor?
Blumigan: Bence Turkiye’deki altyapının tumden bir değişime ihtiyacı var. Onları kontrol edebilecek, yeni bir şey oğretebilecek ve yeteneklerini geliştirecek duzgun bir koc almadıktan sonra, 5 oyuncuya muazzam maaşlar odemek size cok yardım etmeyecektir. Bana gore, bir kocu “takımın onemli bir uyesi” olarak gormeniz gerek, takımdaki 6. oyuncu gibi saymanız gerek. Bir sorun olduğunda ilk olarak kocların kovulmasının Turkiye’deki futbol kulturunden geldiğini biliyorum ve oyuncular icin her zaman “koc hicbir şey bilmiyor”, “secim yasaklamalar cok kotu” demek cok kolay ama gunun sonunda oyunu iyi oynamak zorunda olan isimler oyuncular. Bircok iyi takımın kotu secimlerle kazandığını ve bircok kotu takımın inanılmaz iyi secimlerle kaybettiğini gordum. Ayrıca, bence insanlar bir kocun ne yaptığıyla ilgili goruşlerini de değiştirmeli. Kocluk sadece secim yasaklama aşaması mıdır? Kocundan oyuncularına ne oğretmesini istiyorsun? Bazı koclar gercekten cok fazla bilgiye sahip ama sosyalleşme konusunda gelişmedikleri icin bu bilgiyi oyunculara oğretemeyecek durumdalar, bazı kocların ise kocaman ağızları var ve Altın ligindeki bir oyuncudan daha fazla şey bilmemelerine rağmen dedikleri her şey doğruymuş gibi duyulmasını sağlıyorlar. Benim değiştirmek isteyeceğim şey: Dışarıdan ucuz bir koc almak yerine, alınan iyi kocun kendi yoneteceği kadroyu kurarken soz sahibi olmasına izin verilmesi ve boylece kocun gercekten de kendi kadrosunu yonetiyormuş gibi hissetmesini sağlamak olurdu. Şu anda sanki her takım 5 oyuncuyu daha kocu duşunmeye bile başlamadan alıyormuş gibi hissettiriyor, bu da iyi bir şey değil. Turkiye’deki takım sahiplerinin fark etmesi gereken bir diğer şey de, sadece ana koc alınmasının yeterli olmadığı. Avrupa’daki takımların da bunu keşfetmesi uzun surmuştu. Asistan koc, stratejik koclar ve analistler, bir takımın başarıya ulaşması icin hayati noktalar. Bir de, bence takım sahipleri koclar ve oyuncularla bu kadar icli dışlı olmamalı diye duşunuyorum, bu hem oyunculara hem de koc ekibine gereğinden fazla baskı uyguluyor. Kore’deki bircok takımın 4’ten fazla koca sahip olmasının bir sebebi var. Farklı kocların farklı şeylere odaklanmasını sağlarsanız, tum espor sahnesi icin daha yararlı olacaktır. Ornek olarak bir koc “oyun ici iletişime” odaklanırken, diğeri makroya, diğeri secim yasaklamaya odaklanabilir. Ayrıca takımların biraz daha sabırlı olması gerekiyor. Royal Youth ve SuperMassive’e oranla 20 kat daha az yatırım yaptığınız zaman VFŞL’yi kazanmayı bekleyemezsiniz. Uzun sureli bir şey inşa etmeye yonelik bir plan yaparsanız, ya yetenekleri yonetebileceğini bildiğiniz tecrubeli bir koc ya da mac kaybetseniz bile guveninizi kaybetmeyeceğiniz bir koc almalısınız. PADES BATI GORUŞUNE EN YAKIN TURK KOC
Sence takımlar koc ekibine daha cok yatırım yapıp oyunculara daha az yatırım yapsa, bu daha buyuk başarı getirebilir mi?
Blumigan: Evet, sadece SuperMassive’e bakın. Altyapı olarak Turkiye’deki diğer takımların kilometrelerce onundeler ve bu yuzden Hakan bu takımı yarattığından beri bolgedeki en iyi takım onlar. Oyunculara daha az para harcamanıza gerek yok ama butcenizi her zaman işin ehli bir koc ekibini alabilecek parayı duşunerek yapmalısınız.
Bildiğimiz kadarıyla Turkiye sahnesini takip ediyorsun, ozellikle gozune carpan ve “bu koc gercekten iyi” dediğin bir koc var mı?
Blumigan: Beraber calışmadığım insanlar hakkında bir şeyler demeyi sevmiyorum. Her kocun gucleri ve zayıflıkları var. Ornek olarak her zaman Lelouch’un cok cok iyi bir secim yasaklama kocu olduğunu duşunuyordum ama onun bu aşamaya gereğinden fazla onem verdiğini soyleyenler de olmuştu. Bireysel konuşmalarımdan cıkarımlar yaparsam, Pades gercekten cok zeki, Batı goruşu ve davranışına en yakın Turk kocun o olduğunu duşunuyorum.
Koclar her zaman secim yasaklama icin suclanıyor, bize bir kocun secim yasaklama aşamasında ne kadar etkisi olduğunu anlatır mısın?
Tabii ki iyi bir secim yasaklama aşaması gecirmek kocun sorumluluğunda ama her zaman dikkate alman gereken surulerce etken var. Bazı oyuncular bazı şampiyonları oynamıyor, bazı oyuncuların 1v1 eşleşmeler hakkında farklı fikirleri var. Bazen antrenmanlarda denediğin şey sahnede işe yaramıyor ve bu yaptığın secimlerin cok kotu gozukmesine yol acıyor. Ornek olarak hafta boyunca Aatrox’u durdurmak icin bir plan yapıyorsun ve işliyor ama maca gelince tutmuyor, sonra Aatrox acık bırakıldığı icin herkes koctan şikayet ediyor. Cepted’ın şampiyon havuzu, Blumigan doneminde konu olmuştu Bence secim yasaklama aşaması kocun olduğu kadar oyuncuların da sorumluluğu. LEC’de tum ekip (oyuncular ve koclar) secim yasaklama konuşmaları icin saatlerce bir araya geliyor. Turkiye’deyken hissettiğim ise hep şoyle olmuştu: Oyuncular kısa sure sonra bunu konuşmaktan sıkılıyor, kocun inanılmaz secimlerle gelmesini bekleyip o secimlerin nasıl işlediğini bile soyletmeden kazanmayı bekliyorlar. Ayrıca sahnedeyken bazen işler değişiyor. Farklı takımlarda farklı zamanlarda oyuncuların eşleşmeler hakkında fikrini değiştirdiğini ya da bircok kez antrenmanını yaptığımız bir eşleşmeyi oynamaktan caydığını gordum, bu da secimlerin dandik gozukmesine yol acan bir şey. Uzun lafın kısası, evet koc her zaman iyi secim yasaklama senaryoları hazırlamalı ama buna yardım etme konusunda oyuncuların da cok buyuk bir sorumluluğu var. ESKİ PROLAR KOCLUKTA DAHA AVANTAJLI
Eski bir pro oyuncunun, hic pro oynamadan koc olan birine oranla daha iyi olacağını duşunuyor musun?
Blumigan: Evet, neden? Cunku onlar oyuncularla konuşmanın yolunu bilir. Oyuncuların neyi umursadığını bilir ve kendileri de belli bir seviyede oynamış isimler olur. Bana gore oyun ici detaylarla ilgilenen bir kocun ligi en az Platin civarı olmalı, cunku ben bile Gumuş 3 mekaniklerine sahip bir oyuncu olmama rağmen rahatlıkla Elmas’a yukselebiliyorum. Blumigan ve Cinkrof Şu anda LEC’teki hemen hemen tum kocların eski pro oyuncular olmasının bir sebebi var, bu da oyun hakkındaki derin bilgileri ve tecrubeli olmaları. Fredy122, Jesiz, YamatoCannon hepsi hayatlarının bir doneminde oyuncuydu. Tabii ki bu konuda istisnalar var ama ust seviye bir oyuncu olduğunuzda bunun artıları cok oluyor.
Turk takımlarından teklif aldın mı? Rogue Academy’yi secmendeki etken neydi?
Blumigan: Evet, birkac VFŞL takımıyla konuşmalar yaptım ama herkese daha konuşmanın başında Turkiye’ye donmeyi planlamadığımı soyledim. Bir gun geri donebilirim ama şu anda kendimi Avrupa’da kanıtlamak istiyorum. Kuzey Amerika’dan, Avrupa’dan, Brezilya’dan, Latin Amerika’dan ve Turkiye’den teklifler aldım, en uzun sureli cozumu sunan takım Rogue Academy’ydi ve o yuzden diğerlerinden farklı bir teklifti. Bana LEC takımıyla cok yakın calışma ve Berlin’de yaşama seceneğini sundular, aynı zamanda kadromuzdaki yetenekler de cok sıra dışıydı. Finn, Inspired ve Larssen bir gun Wunder, Jankos ve Perkz’un gecen seneki seviyesine gelecek, bu konuda bana guvenmenizi istiyorum.
Esporin