Kemiklerim neden kireclendi diye dertlenmeyin. Yaş ilerledikce hastalıklar da yakamıza yapışıyor. Bunlardan biri de kireclenme. Bakalım eklemlerimizi takır takır yapan bu hastalığın nedeni neymiş.
Osteoartrit yani halk arasındaki adıyla kireclenme, dunyada milyonlarca insanı etkileyen bir sağlık sorunu. Kemiklerin birleşme noktalarındaki koruyucu kıkırdak dokunun zaman icinde incelmesi, aşınması yani zarar gormesiyle gelişiyor. Genellikle 50 yaş uzeri kadınlarda goruluyor. Ancak erkeklerde de rastlamak mumkun.
Kireclenme vucudun tum eklemlerinde gorulebilir. Ancak en cok el, ayak, alt sırt, diz ve kalca eklemleri etkilenir. Kireclenme zamanla kotuleyen bir hastalık. Aynı zamanda kesin bir tedavisi de yok. Uygulanan tedavinin asıl amacı eklem fonksiyonunu arttırmak, hastalığın ilerleyişini ve ağrıyı yavaşlatmaktır.
[h=2]Kireclenme nedenleri neler?[/h]
Eklemlerdeki kıkırdak dokunun zarar gormesiyle kireclenme yani osteoartrit geliştiğini oğrendik. Şimdi de kireclenmenin altında yatan asıl nedenlere gecelim.
Kıkırdak kemiklerdeki surtunmeyi neredeyse sıfıra indirerek rahatca hareket etmemizi sağlayan, kaygan bir doku. Kireclenme ise bu puruzsuz dokunun puruzlenmesine neden olur. Kıkırdak zamanla tamamen soyulur ve eklemlerin sorunsuzca hareket etmesi mumkun olamaz hale gelir.
[h=2]Kireclenme belirtileri neler?[/h]
Kireclenme yaşla paralel ilerleyen sağlık sorunlarından. Yani 40’lı yaşlarda ortaya cıkan belirtiler ilerleyen zamanlarda artarak kotuleşebilir. Kireclenmenin başlıca belirtileriyse:
Ağrı. Kireclenen eklemler rahat hareket edemez. Bu nedenle eklem hareketi sırasında ve sonrasında ağrı hissedilebilir.
Hassasiyet. Eklemlere uygulanan hafif basınclar bile eskisine gore cok daha fazla hissedilir.
Sertleşme. Ozellikle sabahları eklemlerde sertleşme kireclenmenin en bilinen belirtileri arasında.
Esneklik kaybı. Kıkırdak esneklik icin kilit noktalardan. Tabii eski kalınlığını ve esnek dokusunu kaybeden kıkırdaklar nedeniyle, kireclenme yaşayanların esnekliklerinde buyuk oranda kayıp olabilir.
Kemik deformasyonu. Kireclenmenin onemli belirtilerinden biri de bu. Kireclenmeye bağlı olarak kemik ve eklemlerde kitleler, sertlikler ve şekil bozuklukları gelişebilir.
[h=2]Kimler kireclenme riskiyle karşı karşıya?[/h]Kireclenme riskini arttıran bazı etkenler var. Bunlar:
Yaş. Kireclenmenin yaşla paralel izlediğini soylemiştik. Yani yaşı 50’yi gecmiş kişilerde kireclenme olma riski hızla artmakta.
Cinsiyet. Nedeni tam olarak belli olmasa da kireclenme genellikle kadınlarda gorulur. Erkeklerde gorulen kireclenmeyse kadınlara oranla %50 daha az.
Kemik deformasyonları. Bazı insanlarda kireclenme riskini arttıran bazı kemik ve kıkırdak hastalıkları gorulebilir.
Eklem yaralanmaları. Spor yaralanmaları, kemik kırıkları ilerleyen yıllarda kireclenme riskini arttıran etkenlerden.
Obezite. Aşırı kilolu insanlar uzun yıllar eklemlerine buyuk basınc uyguladığından kıkırdak yapısında bozulma gorulur. Bu da kireclenme riskini arttırır.
Bazı meslekler. Bazı meslekler eklemlerin yıpranmasına neden olur. Bu da kireclenme riskini arttırır. Orneğin ağır yuk taşıyanlar, uzun sure ayakta kalanlar, işi gereği cok fazla hareket edenler bu tur meslek gruplarına dahildir.
Diğer hastalıklar. Diyabet, gut ve tiroit gibi bazı hastalıklar kireclenme riskini arttırır.
[h=2]Kireclenme bana ne yapar?[/h]Kireclenme zamanla kotuleyen bir sağlık sorunu. Yıllar gectikce belirtiler artar ve yaşam kalitesinde ciddi duşuşe neden olur. Ozellikle 70’li yaşlarla birlikte sertleşme ve ağrı ciddi boyutlara ulaşabilir. Hatta bazı ağır vakalarda daha erken donemlerde calışmaya bile engel olabilir. Ağrıların cok şiddetli hissedildiği kişilerdeyse cerrahi mudahale gerekebilir.
[h=2]Doktora gitmeden once nasıl hazırlanmalı?[/h]Kireclenme belirtilerinden bir ya da bir kacını gosteren kişiler oncelikle aile hekimlerine başvurmalı. Aile hekimi eğer gerekli gorurse sizi bir eklem hastalıkları uzmanına (romatolog) yonlendirecektir. Ancak siz yine de hazırlıklı olun. Doktora gittiğinizde sormanız gerekenleri ve şikayetlerinizi not alın. Bu şekilde muayene sırasında herhangi bir noktayı atlamamış olursunuz. Şimdi not almanız gerekenleri listeleyelim.
• Belirtilerinizi ayrıntılı listeleyin
• Diğer sağlık sorunlarınızı not alın
• Aile gecmişinizi araştırın (ebeveyn ve kardeşlerde benzer hastalıklar varsa oğrenin)
• Beslenme alışkanlıklarınızı not alın
• Doktora sormak istediğiniz soruları not alın
Doktorunuzun muayene sırasında size soracağı bazı sorular olacaktır. Bunlar:
• Eklem ağrılarınız ne zaman başladı?
• Ağrılarınız surekli mi? Yoksa ataklar halinden gelip gidiyor mu?
• Ağrılarınızı arttıran ozel bir hareket var mı?
• Kemik kırılması gibi ciddi yaralanmalar yaşadınız mı?
Kireclenme hakkında ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin uzman yorum olarak
Kemiklerim neden kireclendi?
Sağlık0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kemiklerim neden kireclendi?