Cloud9, 2019 LCS Bahar Mevsiminin ucuncu haftasına, 5 takımla ucunculuğu paylaşarak girmişti. Haftanın ilk karşılaşmasında rakip TSM’di ve 45 dakika suren karşılaşmada Eric “Licorice” Ritchie, Sylas performansıyla fark yaratarak takımına galibiyeti getirdi. İkinci karşılaşma ise Buyu Hırsızının Marifeti stratejisini lige getiren Heo “Huni” Seung-hoon’un Clutch Gaming’ine karşıydı. Karşılaşmanın ust koridor ağırlıklı gecmesi beklenirken, Zachary “Sneaky” Scuderi’nin Ezreal ile 11/1/6’lık performansı maca damgasını vurdu. InvenGlobal, gectiğimiz hafta sonunu cok iyi geciren Sneaky ile bir roportaj yaptı. Cloud9 ne zaman antrenmanlara başladı? - Aralık ayını sayarsanız, neredeyse iki aydır calışıyoruz. LCS başlamadan onceki haftalarda duzenli olarak antrenman yapmaya başladık. Cloud9’ın şu ana kadarki performansı hakkında ne duşunuyorsun? - Cok iyi. İlk 2-0 tamamladığımız hafta bu hafta oldu ve bunun bizim icin anlamı buyuk cunku gectiğimiz hafta CLG’ye kaybetmememiz gerektiğini ve o haftayı da 2-0 tamamlamamız gerektiğini duşunuyorum. Diğer takımlara mac kaybetmemek ve ust sıralarda kalmak cok guzel. Kaybetmeyi beklediğimiz tek takım Team Liquid’di ancak bu sadece tum mevsimi kusursuz oynarsak olabilecek bir senaryoydu. Tabii ki tum takımların amacı bu ve bu bizim icin ilk iki sırada yer alarak playoff’un ilk turunu bay gecmek anlamına geliyor. Clutch Gaming’e karşı aldığınız galibiyet, TSM’e karşı aldığınız galibiyete gore daha temizdi. Bu C9’ın macı oynama şekliyle mi alakalı yoksa oynadığınız macın zorluğuna gore mi değişiyor? - Bence daha kolay bir mac oldu. TSM macına kıyasla cok daha fazla baskıya sahiptik. Clutch Gaming karşılaşması cok yavaş başladı, ilk kulenin duşmesi 20 dakika aldı. Ancak oradan sonra mac bir anda koptu. CG, ben ve Zeyzal ust koridordayken bize baskın yapmaya calıştı. Biz herkesi duşurduk. İki dağ ejderimiz de olduğu icin, macı hızlı şekilde kapattık. Macın başlangıcı yavaş oldu ama tum ejderlerde varlık gosterdik, bu iyi bir şey. CG’nin ejdere yaklaşmaya calışması onların kendi olum fermanlarını imzalamalarına sebep oldu. TSM’in kompozisyonunu oldurmek zor olduğu icin, iyi savaş bulamıyorduk. CG macının şampiyonlarını goz onune alırsak, TSM karşısındaki kompozisyonunuzu oynamak cok daha zordu. Farklı kompozisyonların farklı uygulama şekilleri varmış gibi duruyor. - Evet, genellikle butun metalar icin gecerli bu durum. Her zaman kartopu etkisi yakalayıp, once gecince cok iyi olan kompozisyonlar olur. Genellikle kompozisyonlar durtme uzerine olur ama ozellikle bu yıl durtme kompozisyonları cok daha guvenilir. Sıklıkla Jayce, Ezreal ve Zoe goruyorsunuz cunku minyonlara yapılan değişikliklerin ardından, rakibi durtmek cok daha kolay oluyor. Minyonlar daha hızlı ve daha cok hasara sahipler, boylece minyonlar birbirlerini cok daha hızlı olduruyorlar. Bir koridoru unutup diğer iki koridorda oynamak cok daha kolay, cunku unuttuğunuz koridorda yetişmeniz gereken buyuk minyon dalgaları olmuyor. En fazla bir bucuk dalga minyon kaybedersiniz. Minyonlara yapılan değişikliklerin metaya etkisi oldu ancak gectiğimiz hafta Clutch Gaming’den Huni’nin hic minyon almamasına dayalı bir strateji gorduk. Minyon almayan, Arakcı ve Buyu Hırsızının Marifeti ile oyuna giren ust koridor oyuncuları durtme kompozisyonlarını daha da kolaylaştırıyor. Sence bu meta standart hale gelecek mi? - Bunun gercekleşmesinin iyi bir şey olmadığını duşunuyorum. Cok aptalca. Huni, Zilean’ı alıp E yeteneğiyle başlıyor ve hızlandırmasıyla normal saldırılar yapıyor. Seviye aldıktan sonra, W yeteneğini acıp, E yeteneğinin bekleme suresini sıfırlıyor ve bunu surekli tekrarlıyor. Kimseyi duşurmeye bile calışmıyor, sadece rahatsızlık veriyor ve altın alıyor. Bence Huni, Arakcı alıp minyonları alsa cok daha fazla altını olurdu. Ustelik daha az baskıya maruz kalırdı. Macın bir noktasında, Huni 25 minyon gerideydi ancak altın miktarında ondeydi. - Evet ancak macı incelediğinizde, Ezreal’da da Arakcı vardı ve normal olarak farm yaparken Zilean’dan 700 altın ustundu. Arakcı aldığınız zaman, otomatik olarak koridorda altın miktarı acısından ustun oluyorsunuz. Bunu Buyu Hırsızının Marifeti ile yapmanın tek avantajı, daha fazla toteme sahip olmanız. Bence bu stratejinin iyi olmasının tek sebebi bu. Eğer cok populer olursa, Riot Games bunu gucsuzleştirir ya da bir değişikliğe gider cunku bu cok aptalca. Bu stratejinin, gectiğimiz yıl ortaya cıkan kaynak aktarma metasının yeniden doğuşu olabileceğini duşunuyor musun? - Sıra dışı stratejiler olmaları acısından benzer durumdalar ama aynı derecede etkili olduklarını duşunmuyorum. Bunun işe yaraması icin guclu koridor aşamasına sahip bir şampiyona sahip olmanız gerek ve bu şampiyonun Buyu Hırsızının Marifeti’ni alıp kullanabiliyor olması gerek. Bence bu cok uzun sure gormeyeceğimiz bir “cheese” strateji olacak. Nisqy’nin orta koridora gelmesiyle takım olarak gelişiminiz ne durumda? - Biz her konuda bir takım olarak gelişmeye calışıyoruz, sadece Nisqy’le değil. Ancak mac tekrarlarını izlediğimiz sırada, ona oyunu nasıl oynamak istediğimiz hakkında soylediğimiz şeyler oluyor. Nisqy cok kısa suredir bizimle ancak takımın ana parcaları uzun suredir beraber oynuyor. Baron guclendirmesini nasıl kullanacağımız ve macta one gectiğimizde nasıl oynayacağımız konusunda oturttuğumuz yontemler var, bu sebeple Nisqy’e kendi guclu yanlarımıza yonelik onerilerde bulunuyoruz ve o da buna cok acık. Nisqy, bizim oynama şeklimizi kabul etme konusunda gercekten cok acık. İyi bir şampiyon havuzuna sahip, surekli iletişim kuruyor ve cok iyi oynuyor. Gectiğimiz yıllarda Jensen ile olan oyununuza kıyasla, Nisqy’nin takımda olması tarzınızı nasıl değiştirdi? - Tarz olarak tek farklılık, Nisqy’nin Jensen’den daha az ormancıyı cağırması oldu, bu da orta koridorda daha az one gecmemiz anlamına geliyor. Bu, bunun kotu bir şey olduğu anlamına gelmez, sadece bir farklılık. Şampiyon havuzu acısından da Nisqy, Jensen’a gore farklı şampiyonlarda one cıkıyor. Tabii ki metaya gore değişecek bir şey ancak meta 2018 Dunya Şampiyonası’ndan bu yana benzer şekilde devam ediyor. Nisqy’nin şampiyon havuzu iyi. Orneğin, Zoe onun guclu secimlerinden biri. Jensen’ın favori şampiyonu Zilean’dı. Favorisi değilse bile o şampiyonda cok iyiydi ve onun etrafında guzel oynuyorduk. Nisqy’de bunu denedi ancak bir şampiyonu sevip sevmemesi ona kalmış bir şey. Zilean kesinlikle Reapered’ın Jensen’de gormek istediği favori şampiyonuydu, bu yuzden yakında Zilean’ı gorursek şaşırmayız. Jensen’ın Team Liquid’e gitmesiyle beraber, Cloud9’ın kadrosu bir kez daha değişti. Takımın tarzının yıllar icinde değişmesiyle beraber, sen de kendi oynama tarzını değiştirmek zorunda olduğunu duşundun mu? - Sanırım oyun tarzımdaki bazı belirli şeyleri ara sıra değiştirdim ancak takım savaşlarını coğu zaman aynı şekilde oynadım. Olay, ne sıklıkla bir oyun yapmak icin one cıktığınız ve bu sırada ne kaybettiğinizdir. Orneğin, takımının kazanacağını duşunduğu bir savaş icin bir dalga minyon kaybetmek mi yoksa takıma katılmadan once bir dalga minyonu itmek mi? Kendi oyunumla alakalı olarak en fazla değiştireceğim şey bu olur. Orneğin, başlangıcta Smoothie ile iyi bir uyum yaratıyorduk. Bazen, ben yan koridorlardan birini iterken, goruş kontrolu acısından haritanın benim tarafının cok karanlık olduğu zamanlar oldu. Smoothie, diğer herkes icin goruş kontrolunu sağlarken, ben haritanın karanlık tarafında oluyordum. Bu sebeple, boyle durumlarda guvende kalabilmek icin oyun tarzımı değiştirerek bir uyum yakalamam gerekti. Ya Smoothie goruş alırken daha geride bekleyecektim ya da tedbirli olmak icin once benim tarafımda goruş alınacaktı. Son zamanlarda cok değişiklik yapmam gerekmedi cunku takımdaki tek yeni oyuncu Nisqy ve oyun tarzı Jensen’a yakın. Şampiyon havuzum, neyin guclu olduğuna ve rahatıma geldiğine gore değişir. Tarzım, gectiğimiz yıl oynadığım Dunya Şampiyonası’na benzer olur. Sence Cloud9, Team Liquid’le beraber LCS’in en iyi takımlarından biri mi? - Evet, kesinlikle. Şu anda bu seviyede başka takım goremiyorum. Gectiğimiz hafta oncesinde TSM ve Clutch Gaming’i de buna dÂhil ederdim ve FlyQuest de gectiğimiz hafta 0-2 gidene kadar iyi gorunuyordu. Durust olmam gerekirse, bu her hafta değişecektir. Şu ana kadar takımların sahnede altı karşılaşmasını izleyebildiğimiz icin tahmin yapmak zor olacaktır. Sence LCS’te ligin zirvesine oynayabilecek surpriz bir takım var mı? - Bizim karşılaşmamızdan once Clutch Gaming derdim ancak hicbir şey ortada değil. Bu yıl, diğer takımlar ustteki iki takıma gore cok daha zayıflar. Eğer bir surpriz takım olacaksa, bu gercekten bir surpriz olacak. Tahmin edilebileceğini sanmıyorum. Kaynak: https://www.invenglobal.com/articles...ncy-and-farmed
Esporin