Boyun ağrısının nedeni kadar tedavi yolu da cok. Bunlardan biri de fizik tedavi. Bakalım boyun ağrısına uygulanan fizik tedavi yontemleri nelermiş.


Boyun ağrısı ceşitli sebeplerle gelişebilir. Bu durumda hastalığın turu ve ilerleyişine gore farkı tedavi yontemleri uygulanabilir. Bu yontemlerden biri de fizik tedavi. Bakalım boyun ağrılarında fizik tedavinin hangi turleri uygulanıyormuş.


Boyun ağrılarına fizik tedavi uygulama kararı nasıl veriliyor?
Fizik tedavi mekanik nedenlerle ilişkili tum ağrılı hastalıkları kapsayan etkili tedavi yontemlerinden. Her hastaya başka turlu uygulanıyor. Tanı aşaması onemli. Yanlış tanıyı izleyen fizik tedavi ciddi sakıncalara yol acabilir.
Fizik tedavi yontemleri ozellikle boyun ağrılarında ağrıya neden olan bolgeleri uyarıyor. Bozulmuş dokunun yenilenmesini sağlıyor. Yaklaşımlar ceşitli. Isı, elektrik akımı, hatta zaman zaman dalgalar bile kullanılıyor.
Fizik tedavi mutlaka doktor gozetiminde uygulanmalı. Rastgele fizik tedavi yarardan cok zarar veriyor. Bu nedenle fizik tedavi uygulama kararı doktorların elinde. Siz de boyun ağrılarına bağlı sıkıntı cekiyorsanız fizik tedavi icin oncelikle uzman bir hekimin kontrolunden gecmelisiniz. Bunun icin oncelikle bir fizyoterapist tarafından kontrol edilmeniz şart. Fizyoterapistiniz sizi once bir dizi fiziki muayeneden gecirir. Bu aşamada boynunuz, boyun kaslarınız, eklemleriniz, el, ayak ve parmaklarınız başta olmak uzere ağrıya neden olabilecek herhangi belirgin bir sorun olup olmadığına emin olunur. Karıncalanma ya da sızlama varsa nedeni belirlenmeye calışılır. Ayrıca refleksler de kontrolden gecirilir. Ardından fizik tedavi gerekliliği kararlaştırılır.
Boyun ağrılarına uygulanan fizik tedavi yontemleri neler?
Yapılan araştırmalara gore yetişkinlerin yaklaşık %10’u yaşamlarının en az bir doneminde ceşitli nedenlere bağlı olarak boyun ağrısıyla karşı karşıya kalıyor. Genellikle de yalnızca boyunla sınırlı kalmıyor, omuz, kol gibi bolgelerde de sıkıntıya yol acıyor. Coğu durumda da zaman zaman kendini tekrarlıyor. İşte bu nedenle pek cok insan fizik tedavi yontemlerinden bir ya da birkacından faydalanmak zorunda kalıyor. Bakalım boyun ağrısında tercih edilen fizik tedavi yontemleri nelermiş.
Sıcak ajanlar: Adından da anlaşıldığı uzere sıcak kompres, parafin banyosu, nemli sıcak hava uygulaması gibi yontemler boyun ağrılarına bağlı uygulanan fizik tedavi yontemlerinden. Bu yontem ozellikle akut boyun ağrılarında tercih edilir. Asıl amacları sorunlu bolgedeki ısıyı arttırmak. Isınan bolgede de kan akışı hızlanacağından ceşitli nedenlerle gelişen boyun ağrılarında sıcak ajanlar sıklıkla tercih edilir.
Tens uygulamaları: Tens yonteminde hastanın cildine elektrotlar bağlanıyor. Elektrik akımı veriliyor. Sinirler uyarılıyor. Ozellikle doğum ağrıları, kronik ağrılar, artrit ve boyun ağrısı gibi sağlık sorunlarında kullanımı yaygın. Kalp pili taşıyanlara, kalp ritmi duzensiz olanlara ve cok yaşlılara uygun değil. Şimdi gelin tens uygulamalarının kendi icindeki dallarına bakalım.
Geleneksel yontem: 50 – 100 Hz arası 40 – 70 milisaniye sureyle uygulanıyor. 3 saat etkili.
Duşuk guclu hızlı yontem: Uzun aralıklarla guclu elektrik akımı veriliyor. 20 – 30 dakika arası etki başlıyor. 6 saat sureyle etkili.
Patlayıcı uyarım yontem: Yuksek ve alcak frekansta arka arkaya uyarılar veriliyor.
Kısa yoğun etki yontemi: Kısa zamanlı yuksek akım veriliyor. Akım frekansı 50 – 100 Hz. Uygulama suresi 150 – 250 milisaniye. Akım yoğunluğu hastanın dayanabileceği denli arttırılabilir. Her seans yaklaşık 15 dakika suruyor.
Esneme hareketleri: Coğu boyun ağrısının asıl nedeni disk ve kas sorunları. Bu nedenle hemen her boyun ağrısında esneme hareketlerine başvuruluyor. Cunku esneme hareketleri kasların guclenmesinde etkili. Guclenen kaslar da hem daha az ağrıyor, hem de disk sorunlarının azalmasını sağlıyor. Bu nedenle fizyoterapistiniz size bir dizi esneme hareketi verebilir.
Boyun ağrılarına uygulanan fizik tedavi yontemleri hakkında ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin uzman yorum olarak