Antirit (romatizma) farklı semptomlara neden olabilen bir lomber omurga sorunu. Lomber Omurga Antriti genellikle yaşlı bireylerde gorulmesine rağmen her yaş grubundaki kişilerde de gorulebilmekte. Lomber Omurga Antriti teşhisi konulma ihtimali fazla olan bireyler şu ozelliklere sahipler:
• Yaşlı hastalar
• Obez bireyler
• Ağır işciler
• Omurgasında daha once hasar bulunanlar
Lomber omurga antriti her bir omurga diliminde (omur) ya da omurları birbirine bağlayan eklemlerde meydana gelen bir sorundur. Omurlar birbirlerine 3 ayrı bolgeden bağlıdırlar. Omuriliğin onundeki omurlar yastık bicimindeki diskler ile birbirlerinden ayrılırlar. Omuriliğin arkasındaki omurlar ise faset eklemleri denilen iki kucuk eklem ile birbirlerine bağlanırlar. Omurga diskleri ile birlikte bu faset eklemleri, omurganın one bukulme, geriye doğru kavis alma ve ya yanlara doğru bukulme gibi hareketleri gercekleştirebilmesini sağlamaktadırlar.
Omurgada meydana gelen artritin en yaygın turleri; osteoartrit veya yıpranmaya bağlı artritdir. Omurgada osteoartrit oluştuğunda doktorlar bunu spondiloz (omur eklemi ankilozu) olarak adlandırırlar. Omurga eklemlerinde romatizma oluştuğunda, omurga hareketleri ağrılı ve sert olur. Lomber omurga romatizması genellikle aşağıdaki omurga sorunları ile birlikte meydana gelmektedir:
Disk bozulması: Faset eklemler omurganın romatizma koşullarından dolayı yıprandığı gibi disk de zamanla yıpranacaktır. Faset romatizma genellikle lomber disk hastalıkları ile birlikte ilerler.
Omurga darlığı: Omurga darlığı, lomber romatizma rahatsızlığı olan hastalarda sık sık gorulmektedir. Romatizma ilerledikce sinirler sıkışarak omurga darlığı rahatsızlığını meydana getirirler. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında bacak ağrısı, uyuşma, karıncalanma, ve yurumede zorluk gibi sorunlar yer almaktadır.
Omurga Romatizmasının Belirtileri
Lomber omurga romatizması genellikle belde sertleşme ve ağrılara neden olur. Hastalar bellerindeki sertliği genellikle sabahları yataktan kalktıktan sonra fark ederler. Ve bu sertlik gun icerisinde yumuşayabilir. Belirtiler ağır bir iş yapılması ve bunun uzun sure devam ettirilmesi ile daha da kotuleşebilir.
Lomber faset eklem romatizması kotuleşince eklemlerde kemik cıkıntısı meydana gelir, iltihaptan dolayı doku şişer ve eklem cevresindeki sinirler sıkışır. Bu genellikle lomber romatizmalı hastalarda gorulen omurga darlığı adı verilen bir durumdur. Bu rahatsızlığı olan hastalar genellikle omurga darlığının sık gorulen belirtilerini taşıyabilirler.
Nasıl tedavi edilir?
Lomber omurga romatizmasının tedavisi hastanın yaşadığı belirtilere bağlıdır. Tedaviler her zaman basit onlemler ile başlar ve hastalar kendilerini rahatlamış hissetmedikleri surece tedavi daha mudahil olarak devam ettirilir.
Lomber omurga romatizması icin uygun olan bazı tedaviler:
Fizik tedavi: Lomber omurganın kaslarını guclendirmek icin fizik tedaviye başvurulur. Omurganın daha guclu kaslar ile desteklenmesi ile faset eklemleri uzerindeki yuk azaltılır. Zinde ve aktif hastalarda bile rahatsızlık belirtilerini azaltmak icin omurganın etrafındaki kaslar guclendirilmelidir.
Kilo kaybı: Kilo vermek yıpranmış eklemleri olan bir kişi icin zor bir iştir. Bununla birlikte, az bir miktarda kilo vermek bile ağrıları azaltmak icin yeterli bir adımdır. Hatta 5 veya daha fazla kilo verilmesi durumunda faset eklemleri daha az yuku destekleyecek olacağından dolayı, mevcut ağrı yeterince azalabilir.
İltihap onleyici ilaclar: İltihap onleyici ilaclar, romatizmalı eklem cevresindeki iltihaplanma miktarını azaltabilirler. İltihaplanma miktarını duşurunce, ağrı genellikle azalmaktadır. İltihap onleyici ilacları doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız.
Dondurma ve ısıtma yontemi: Dondurma ve ısıtma uygulamaları sırttaki ağrıları azaltmakta oldukca etkili olabilirler. Hastalar ısıtma uygulamasının omurgayı gevşetmekte iyi olduğunu belirtirlerken, dondurmanın ise yorucu aktivitelerden sonra iyi geldiğini belirtmektedirler.
Kiropraktik (Masajla) Tedavi: Masorler omurganın hizasal problemlerini manipulasyon denilen bir işlem ile tedavi ederler. Bu tedaviler omurganın uyumunu değiştirmez ancak ağrılara karşı mukemmel derecede bir rahatlama sağlayabilir. Rahatlama genellikle gecicidir. Ama Lomber romatizmalarının ilerlediği seviyelerde kiropraktik tedaviler makul bir uygulama olarak gorulmektedir.
Alternatif tedaviler: Alternatif tedaviler icersinde akupunktur, masaj, mıknatıs tedavisi, doğal ilaclar ve benzeri uygulamalar yer almaktadır. Bir cok hastanın bu yontemler ile rahatlama yaşadıkları şuphesiz doğrudur. Bilimsel calışmalar bu tedavi yontemlerini desteklemese de, bir coğunun cok az yan etkisi vardır ve bunlar duruma gore kabul edilebilir tedavi yontemleridir.
Epidural enjeksiyonlar: Epidural enjeksiyonlar romatizmanın bulunduğu alanın etrafına steroid enjekte edilme uygulamasıdır. Kortizon cok guclu bir iltihap onleyicidir. Bir iğne kullanmak ilacın romatizmanın bulunduğu bolgeye ulaşmasını sağlar.
Tek faset ekleminde romatizması olan hastalar icin secici faset eklemi enjeksiyonu adı verilen bir enjeksiyon tipi kullanılmaktadır.
Omurga fuzyon ameliyatı: Omurga fuzyonu, bitişik omurlar arasındaki hareketi ortadan kaldırmak icin yapılan cerrahi bir mudahaledir. Diğer butun uygulanan tedavilerin olumsuz sonuclanması durumunda, omurga fuzyon ameliyatı şiddetli faset romatizmasının tedavisi icin makul bir secenek olabilir.
Lomber Omurga Antriti Nedir?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Lomber Omurga Antriti Nedir?