Burun etleri yumuşak, acısız ve kanser olmayan; burun kanallarının zarında ya da sinuslerde bulunan oluşumlar. Gozyaşı ya da uzum gibi aşağı doğru asılmış gibi dururlar. Astım, enfeksiyon, alerjiler ya da bağışıklık sistemindeki hassasiyetlerden dolayı bu zarlar kronik olarak iltihaplanabilir.
Kucuk burun etlerinin herhangi bir etkisi yok. Daha buyuk olanların ya da grup halinde olanların hava yollarını kapattığı ve nefes almada zorluklar yaşattığı biliniyor. Koku alma duyusunun kaybı ve sık iltihaplanma da yaşanabilecek diğer olumsuzluklardan.
Burun etleri herkesin başına gelebilir. Ancak yetişkinlerde daha yaygın olarak goruluyor. İlacla etkileri azaltılabilir ancak cerrahi işlem eti cıkarmak icin olmazsa olmaz. Tedavi edilse bile tekrar ortaya cıkma riski var aklınızda olsun.
[h=2]Burun etinin belirtileri[/h]

Burun etleri burundaki kanal zarlarının iltihaplanmasıyla yakından bağlantılı. Sinuzitiniz de 12 haftadan fazla surerse yine tehlike altındasınız. Tabii ki sinuzitinizin olması burun etinizin de olmasını gerektirmiyor. Sinuziti olup burun eti olmayanlar da var.
Burun eti yumuşak ve hissiz bir doku. Yani cok kucukse farkında bile olmayabilirsiniz. Buyuk burun etleri ya da grup halinde olanlar tabii ki kendilerini fark ettirir.
• Burun akması
• Burun arkası sızıntısı
• Koku duyu kaybı
• Tat duyu kaybı
• Yuzde ya da başta ağrı
• Ust dişlerinizde ağrı
• Yuzunuzde ya da alnınızda baskı hissi
• Horlama
• Goz cevresinde kaşıntı
Belirtiler 10 gunden uzun surduyse doktorunuzu gorme vaktiniz gelmiş demektir. Kronik sinuzitin ve burun etinin belirtileri birbirine benzer. Bu yuzden kesin tanı konmalı.
Nefes almada ciddi gucluk cekiyorsanız, gormede problem yaşıyorsanız, gozlerinizin etrafı ciddi şekilde kızardıysa ve baş ağrısı dayanılacak gibi değilse acilen 112’yi arayın ve bir ambulans isteyin.
[h=2]Burun eti neden olur?[/h]

Yapılan onca araştırmaya rağmen henuz burun etinin nedeni tam olarak anlaşılmış değil. Bazılarında iltihaplanma burun eti oluşumuna neden oluyorken bazılarında neden boyle bir etkisi olmuyor henuz belirsiz. İltihaplanma mukus ureten bezlerde oluyor. Buradan ve bazı araştırmalardan yola cıkarak burun eti olan kişilerin bağışıklık sistemi farklı işliyor ya da sumuklerindeki kimyasal burun eti olmayanlardan farklı sonuclarına varılabilir.
Burun eti her yaştan insanda gorulebilir. Genc ya da orta yaşlı yetişkinlerde cok daha yaygındır. Sinuslerinizin ya da burun kanalınızın herhangi bir yerinde burun eti oluşabilir. Ancak en cok gorulduğu alan sinuslerin gozlerle, burunla ya da cene kemiğiyle bağlandığı yer.
[h=2]Risk oluşturabilecek nedenleri[/h]Kronik iltihaplanmaya neden olan her durum burun etlerinin oluşmasına da neden olabilir. Burun etiyle ilişkili olan durumlar şunlar:
• Astım. Havanın gectiği yerlerde iltihaplanmaya neden olur.
• Aspirin gibi ilaclara alerji benzeri tepki.
• Alerjik mantar sinuzit.
• Sistik fibroz.
Ailenizin sağlık gecmişi de burun etlerinin oluşmasında onemli rol oynar. Genetik olarak burun etlerine daha yatkın olma konusunda da bazı kanıtlar var.
[h=2]Burun etinin yan etkileri[/h]Burun etlerinin neden olduğu etkiler hava kanallarına verdiği zararla ilişkili. Bakalım neymiş bu etkiler:
Obstruktif uyku apnesi. Uykunuz sırasında bircok kez nefes almayı bırakıp tekrar nefes almaya başlarsınız.
Astım. Astım ataklarını arttırabilir.
Sinus enfeksiyonları. Burun etleri sinus enfeksiyonlarına karşı daha dayanıksız olmanıza neden olur.
Enfeksiyonun goz cukuruna yayılması. Gozunuzun yanmasına, kabarmasına, hareket edememesine ve gorme kaybına neden olabilir.
Menenjit. Enfeksiyon beyin ve omurilik zarlarına da sıcrayabilir.
Kan pıhtısı. Sinuslerin etrafındaki damarlara zarar verebilir. Beyninizin bir kısmına kan gitmesini engelleyerek felc olmanıza neden olabilir.