[h=2]Kalpte Ritim Bozukluğu (Aritmi) Neden Olur ?[/h]Kalbin kasılmasını sağlayan elektrik sinyalleri (impuls) belirgin bir yol izlemelidir. Bu sinyallerin bir şekilde engellenmesi aritmiye yol acmaktadır. Sağlıklı bir kalp dinlenirken dakikada 60-100 atar. Sağlam vucutta bu sayı azalır. Orneğin atletlerde dinlenirken 60’ın altında atmaktadır.
Sağlığı bozan kotu alışkanlıklar doğal olarak kalp atış hızını da etkilemektedir. Aritminin bircok farklı nedeni olsa da kotu alışkanlıklardan uzak durulmalı ve sağlıklı yaşama hedeflenmelidir. Aritmiye neden olan durumlar:
Alkol tuketimiDiyabetUyuşturucu kullanımıAşırı kahve tuketimiHipertansiyon (Yuksek tansiyon)HipertiroidStresSigaraKoroner arter hastalığıKanda elektrolit dengesizliği. Sodyum veya potasyum eksikliği – fazlalığı buna ornek.Kalp kaslarındaki değişimlerKalp krizi sonrası yaralanmaKalp ameliyatı sonrası iyileşme sureciBir de hatırlatma: aritmi normal, sağlıklı kalplerde de gorulebilir.
[h=2]Aritmi Belirtileri Neler ?[/h]Kalpte oluşan aritmi hic belirti gostermeden yıllarca surebilir. Sorun doktorun yapacağı nabız muayenesi ya da elektrokardiyogram ile anlaşılır. Aritmi belirteleri aşağıdaki gibidir:
Kalp carpıntısıGoğuste vuruş hissiBaş donmesi veya sersemlik hissiBayılmaNefes darlığıGoğuste rahatsız bir hisZayıflık ve yorgunlukTaşikardi ve Bradikarti belirtelerine gore ayrıldığı zaman problemin tespiti daha kolay olur:
Taşikardi Belirtileri Neler ?
Nefes kesilmesiBaş donmesiBayılmaGoğuste cırpınmaAni gucsuzlukSersemlikBradikardi Belirtileri Neler ?
Goğus ağrısı (anjin)Konsantrasyon problemleriŞaşırmaEgzersiz yaparken zorlanmaBaş donmesiYorgunlukCarpıntıNefes darlığıBayılma[h=2]Aritmi Nasıl Anlaşılır ?[/h]Aritmiyi ya da aritmiye neden olan faktorleri belirlemek icin bazı testler yapılmaktadır. Bu testler:
ElektrokardiyogramHolter monitoruOlay monitoruGerilim testiEkokardiyogramKalp kateterizasyonuKalp elektrofizyolojisiEğik masa testi[h=2]Aritmi Tedavisi Var Mıdır ?[/h]

Aritmi tedavisi sorunun turune ya da seviyesine gore değişmektedir. Kalpte ritim bozukluğu bazen tedavi gerektirmez. Bazen ilac tedavisi veya cerrahi mudahale yapılır. Kimi zaman yaşam tarzını değiştirmek bile yeterlidir. Aşağıda aritmi icin uygulanan tedavi yontemlerini sıralıyoruz:
İlac Tedavisi: Aritmi tedavisinde kullanılan ilaclar beta – bloker icermektedir; bu ilaclar kalp atışlarını kontrol altına alıyor. Kan sulandırıcılar ya da antiplateletler diğer seceneklerden. Bunlar kan pıhtılaşmasından, kalp krizinden korur. Kan sulandırıcıların en iyi bilinen orneği aspirindir.
Yaşam Tarzınızı Değiştirme Kalbe İyi Gelir: Aritminin bazı aktiviteler sırasında arttığını hissediyorsanız o aktivitelerden uzak durmalısınız. Sigarayı bırakmalı, alkol tuketimini azaltmalısınız. Kafein de kalp atış hızını etkilemektedir. Bazı insanlar kafeine cok duyarlıdır; belirtiler cay, kahve tuketimiyle artabilir. Soğuk algınlığı ya da oksuruk ilacları alırken mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Coğu recetesiz satılan bu ilaclarda kalbin calışmasını etkileyen bileşenler olabilir.
Elektriksel Kardiyoversiyon Tedavisi: İlaclar işe yaramadığı zaman kardiyoversiyon tedavisi onerilebilir. Hafif bir anestezinin ardından goğuse elektrik şokları verilir. Şoklarla kalp normal bir ritme kavuşturulur.
Pacemaker: Pacemaker kalbe kucuk elektrik uyarıları yollayan bir aractır. Bu uyarılarla kalp normal ritimde atmaya başlar. Pacemaker kalbin cok yavaşladığı durumlarda, goğus kafesinin dış kısmından uygulanır. Halk arasında kalp pili olarak da bilinir.
ICD ya da defibrilator: Aritminin en riskli turlerinden ikisi ventrikuler taşikardi ve ventrikuler fibrilasyontur. Defibrilator yontemiyle bu sorunlardan kaynaklanan ritim bozuklukları duzeltilebilir. Defibrilatorun birkac turu vardır. Antitaşikardik olan kalp ritmi cok yuksekse uygulanır. Kardiyoversiyon cok duşuk seviyeli bir enerji şokudur. Kalp atışları tehlike yaratacak hızdaysa veya anormalse defibrilasyon uygulanabilir.
Kateter ablasyon: Bazen genel bazense lokal anestezi yardımıyla bolge uyuşturulur. Kateter yardımıyla kalbe girilir. Riskli vakalarda veya ilac tedavisi işe yaramıyorsa soruna bu yontemle mudahale edilebilir.
Kalp ameliyatı: Maze ya da labirent denen yontemle kalbin icinde onceden belirlenen alanlara girilir. Yine elektrik akımı uygulanır. Ameliyat sonrası pacemaker kullanmak gerekebilir.