Bronşit akciğerlerdeki hava kanallarının iltihaplanmasıyla gelişen bir sağlık sorunu. Akciğerler iltihapla doluyor. Nefes almak zorlaşıyor. Ciğerler kendini temizlemek icin kasılarak oksurmenize neden oluyor. Ateşiniz yukseliyor ve titriyorsunuz, kendinizi surekli yorgun hissediyorsunuz ve renkli bir balgam nedeniyle goğsunuzde rahatsızlık hissi oluyor. Yani bronşitin ilk belirtileri soğuk algınlığıyla benzer oluyor. Bu nedenle kimse dikkate almıyor. Bu da bronşitin işine geliyor. Cunku bu sayede astım, kistik fibrozis, bronşektazi, tuberkuloz ve sinuzit gibi cok daha ciddi sağlık sorununa davetiye cıkartabiliyor.
Bronşitin iki turu var. Biri akut, diğeri kronik bronşit. Akut bronşit genellikle soğuk algınlığı sonrasında gelişen 1 – 2 haftalık bir rahatsızlık. Kolayca tedavi edilebiliyor. Genellikle kalıcı hasara neden olmuyor. Kronik bronşitse akciğerleri uzun sure tahriş eden bir şey varsa gelişiyor. Orneğin sigara icenlerde, cevre kirliliğinin yuksek olduğu bolgelerde ya da işi gereği kimyasal maddelerle yakın ilişkide olan kişilerde gelişebiliyor. En az 3 aylık ataklar halinde 2 yıl boyunca bronşitiniz varsa bu sınıfa giriyorsunuz.
Bronşit ilk haftalarda soğuk algınlığına benzer olduğundan kolayca belirlenemiyor. Genellikle soğuk algınlığı tedavisi uygulanıyor. Ancak antibiyotiğin işe yaramadığı fark edilince bronşit ihtimali goz onune alınıyor. Bu gibi durumlarda doktorun doğru tanı koymak icin başvurduğu bazı testler var. Bunlar: solunum fonksiyon testi, balgam testi ve akciğer grafisi.
[h=2]Bronşit tedavisi nasıl yapılır?[/h]
Bronşit tedavisinin asıl amacı, semptomları hafifletmek ve nefes almayı rahatlatmak. Bu nedenle coğu durumda ağır ilac tedavisi yerine, dinlenme tavsiye edilir. Bunun dışında bol sıvı tuketmek, solunumu kolaylaştıracak nemli ve sıcak hava solumak, bazı durumlardaysa duşuk etkili ağrı kesici ve kas gevşeticiler kullanmak yeterli olur. İlac tedavisi gereken durumlardaysa şu ilaclar kullanılır:
Antibiyotikler: Bronşit viral enfeksiyonun neden olduğu bir sağlık sorunu. Bu nedenle antibiyotikler bronşit tedavisinde direkt etkili olmaz. Ancak doktorunuz vucuttaki enfeksiyona karşı yine de antibiyotik yazabilir. Kronik bronşitseniz ya da uzun suredir sigara iciyorsanız da doktorunuz ikincil enfeksiyona karşı antibiyotik recetelendirebilir.
Oksuruk ilacları: Akciğerler kendini temizleyebilmek icin kasılır ve oksurmemize neden olur. Bu nedenle oksurmeyi engellememek gerekir. Ancak aşırı oksuruk solunum yollarına zarar verebildiğinden oksuruk onleyici ve ciğerlerdeki mukusu temizleyici oksuruk ilacları kullanılabilir.
Diğer ilaclar: Astım ya da kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi sağlık sorunlarınız varsa doktorunuz iltihaplanma nedeniyle daralan kanalları acmak icin inhaler gibi ilaclar kullanmanızı soyleyebilir.
Kronik bronşit vakalarında tercih edilen bir diğer tedavi yontemi de pulmoner rehabilitasyon. Bu yontemde bir uzman nasıl doğru nefes alınacağını ve nefes tekniklerini oğretir. Solunum bozukluklarında cok etkili bir yontemdir.
Bunların dışında ozellikle kronik bronşit hastalarının dikkat etmesi gereken bazı yaşam tarzı değişiklikleri var. Bunlar:
Ağır akciğer tahrişinden kacının. Sigara icmek ciğerler uzerinde ağır tahribata neden olur. Bu da ilerleyen donemlerde kronik bronşite denen olabilir. Bu nedenle sigara icmekten kacının. Ayrıca uzun sure temizlik malzemeleri gibi kimyasal icerikli temizleyicileri solumak ve cevre kirliliğinin yuksek olduğu yerlerde uzun sure yaşamak da benzer bir etki yaratır.
Nemlendirici kullanın. Nefes acıcılar da denen ve sıcak suya karıştırılarak buharı solunan nemlendiriciler kullanmak ciğer kanallarını acarak daha iyi nefes almanızı sağlar. Bu nedenle bronşit hastasıysanız nefes acıcı nemlendiriciler kullanabilirsiniz.
Maske. Maske takmak nefes almada gucluk cıkartabilir. Bu nedenle bronşitiniz varsa maske takmanız tavsiye edilmez.
Ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin yorum olarak
Bronşit nasıl tedavi edilir?
Sağlık0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bronşit nasıl tedavi edilir?