Annelerin “ciğ yeme karnın ağrır” uyarısı bilimsel gerceklerle uyumlu. Salmonella’dan korunmanın en etkili yolu yiyecekleri iyi pişirmek. Peki salmonella nasıl bulaşır.
Salmonella bakterisi gıda zehirlenmesine yol acıyor. İnsanlarda ishalli hastalığa neden olan bu yaramazların bircok turu var. Salmonella Typhimurium ve Salmonella Enteritidis en yaygın olanları.
Salmonella bakterisi evcil hayvanların bağırsaklarında yaşıyor.
Salmonella ozellikle kumes hayvanları ve domuzlarda yaygın. Su, toprak, bocekler, fabrika yuzeyleri, mutfak yuzeyleri, hayvan dışkıları, ciğ et ve ciğ deniz mahsullerinde de rastlanıyor. Coğu zaman hayvan dışkısı bulaşmış yiyeceklerle yayılıyor.
[h=2]Salmonella belirtileri ne?[/h]Salmonella bakterisi alan kişide 12 – 72 saat icinde ishal, ateş ve karında kramplar gelişebilir. Hastalık coğunlukla 4 – 7 gun suruyor ve genellikle tedavisiz geciyor. Ancak bazen hastaneye yatırılmayı ve antibiyotik kullanmayı gerektirecek duzeyde ağırlaşıyor. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler risk grubunda. Başlıca belirtileri: Karın krampları, ishal, ateş, kusma, bulantı, baş ağrısı ve titreme.
[h=2]Salmonelladan nasıl korunulur?[/h]Ellerinizi yıkayın: Yiyecekleri hazırlamadan once ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkayın. Evcil hayvanlarla temasın ardından da mutlaka ellerinizi yıkayın.
Salmonella ciğ yiyeceklerle bulaşıyor.
İyi pişirin: Salmonella ısıya duyarlı. 70 °C’nin uzerinde yaşama şansı yok.
Ciğ yumurtadan kacının: Mayonez, kurabiye unu gibi ciğ yumurta iceren yiyeceklerden kacının.
Capraz bulaşmayı onleyin: Sebzeleri, pişmiş ya da hazır yiyecekler, pişmemiş yiyecek ve ciğ yumurtadan ayrı tutun. Ciğ yiyecekleri hazırladıktan sonra ellerinizi ve kullandığınız mutfak malzemelerini iyice yıkayın.
Gıdalara dikkat edin: Ciğ ya da az pişmiş tavuk, et, yumurta ya da pastorize olmayan sutten uretilen yiyecek ve iceceklerden kacının.
Bol suyla yıkayın: Sebzeleri ve meyveleri akan suyun altında yıkamanız daha uygun .