Obezite gunumuzun en yaygın hastalıklarından biri. Gun gectikce de obeziteyle mucadele edenlerin sayısı artıyor. Ulkemizde 30 yaş uzeri her 100 erkekten 22’si, kadınlarınsa 41’i obez. Cocuklardaysa bu oran gorece duşuk. Ancak yine de endişe verici seviyelerde. Hal boyle olunca obeziteyle mucadele uzerine cok duşunulmesi ve konuşulması gereken bir konu halini alıyor.
Obeziteye karşı verilen savaşta pek cok silaha sahibiz. Dengeli beslenmek, duzenli spor ve tabii ki obezite cerrahisi bunların başını cekiyor. Ancak herkes obezitenin neredeyse kesin cozumu olan ameliyatlara uygun değil. Orneğin vucut kitle indeksi (VKİ) 40’ın uzerinde olanlar, VKİ 35 uzeri ve aşırı kiloya bağlı gelişen ceşitli hastalıkları olanlar ya da tum diyet ve spora rağmen kilo vermeyi engelleyen hastalıkları olanlar dışında kimseye obezite cerrahisi uygulanamıyor. Hal boyle olunca da yapabileceğiniz tek şey diğer secenekleri değerlendirmek oluyor. Şimdi gelin obeziteye karşı verilen savaşta kullanabileceğimiz diğer yontemlere ve yaşam tarzı değişikliklerine bakalım.
[h=2]Obezim ancak ameliyat olamıyorum. Ne yapmalıyım?[/h]Obezitenin ustesinden gelmek icin cok caba gerekir. Doktorlarca yapılan profesyonel mudahalenin yanı sıra evde uygulayacağınız bazı teknikler ve yaşam tarzı değişiklikleri size bu konuda yardımcı olacaktır. Bunlar:
Tedaviye sadık kalın: Coğu insan uzun yıllar sonunda obezite sınırına ulaşıyor. Yani cok yanlış ancak kemikleşmiş bir yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları var. Tedavinin başlamasıyla (ilac, diyet, duzenli spor vs.)bu alışkanlıklardan uzaklaşmak gerekir. Ancak ne yazık ki bu o kadar kolay olmuyor. Yıllarca dilediği kadar yemiş, spor salonlarının yakınından bile gecmemiş birinin birden porsiyonlarını kucultmesi ve duzenli spor yapması tabii ki zor. Bu nedenle geciş aşaması bircok obez icin zor olabilir. Ancak bu aşamada profesyonel yardım imdadımıza koşuyor ve geciş aşamasının hafiflemesini sağlıyor. Psikologlar, diyetisyenler yeni yaşam tarzına geciş doneminde yardımcı oluyor. Siz de bu aşamalardan geciyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Yan etkilere hazırlıklı olun: Obeziteyle mucadelede ilaclar cok tercih edilen yontemlerden. Ancak coğu durumda kullanılan bu ilacların yan etkileri sarsıcı olabiliyor. Mide bulantısı, tansiyon, kalp carpıntısı gibi ciddi sorunlar ortaya cıkabiliyor. Bu nedenle yan etkilere karşı hazırlıklı olmak şart. Tabii bu yan etkiler sizi cok rahatsız ediyorsa doktorunuza başvurmakta ve ilacları değiştirmekte hicbir sakınca yok.
Destek alın: Kilo vermek zor. Hele bir de hedefiniz cift haneli rakamlarsa psikolojik acından da yıpranacağınız kesin. Ancak sağlığınızı kaybetmek uzereyseniz elinizden kilo vermek dışında bir şey gelmez. Bu durumda yapacağınız tek şey profesyonel yardım almak. Bir psikologla duzenli goruşmek sizi rahatlatacak ve kendinize inancınızı tazeleyecektir. Profesyonel yardım dışında cevrenizde de size destek vermeye calışan insanlar da mutlaka olacaktır. Bu stresli ve zor doneminizde bırakın size yardımcı olsunlar. Hassas olduğunuzu hatta bu konudan bahsetmek bile istemediğinizi biliyoruz. Ancak unutmayın ki onlar sizin aileniz ve yakın dostlarınız. Bu buyuk sorununuzda size destek olmak istemeleri cok normal.
Gercekci hedefler belirleyin: Obezite sınırına girmek icin fazla kilonuzun ideal vucut ağırlığınızdan %30 daha fazla olması gerekiyor. Yani vermeniz gereken kilo en azından cift haneli rakamlarda olacak. Bu kiloyu vermek uzun sureli ve kalıcı bir yaşam tarzı değişikliğini beraberinde getiriyor. Hal boyle olunca da bu uzun sure zarfında kendinize inancınızın azalması normal. Ancak bu normal durum coğu obezite hastasının savaşı kaybetmesine neden oluyor. Bu durumu onlemeninse yolu aslında cok kolay. Oncelikle kendinize ufak hedefler koymalısınız. Orneğin 5 kilo sizin ilk hedefiniz olmalı. Daha sonra bu rakam 10, 15 diye 5’er artmalı. Bu şekilde hedeflerinize ulaşıp daha fazla motive olabilirsiniz.
Sosyalleşmenin tek yolu yemek değil: Bu durum coğu obezite hastasının başına geliyor. Kendi yaşamının merkezi yemek olduğundan cevresindekilerle iletişime gecmek icin bu yontemi kullanıyor. Orneğin arkadaşlarına guzel yemekler hazırlıyor ya da yemek yemek icin onlarla buluşuyor. Bu da en buyuk hatalarından biri oluyor. Ancak unutmayın sosyalleşmenin tek yolu yemek değil. Siz de bu sorunla karşı karşıyaysanız arkadaşlarınızla sosyalleşmek icin yeni yollar bulun. Sinemaya gidin, sahilde yuruyuşe cıkın ya da aklınıza ne geliyorsa yapın. Yemek yiyecekseniz de doktorunuzun diyet listesine uyan menuler tercih edin.