
Az yağlı, cok kuru, fırca gibi sert, kırık ve dalgalı… Sac problemleri cok ceşitli olsa da hemen hepsinin yanında gezinen kim? Cevap veriyoruz: kepek. Ne yapsak olmuyor. Kepekli sac insanlığın ortak sorunu desek yeridir. Şaka değil, yakamıza yapıştı mı silkelemek nafile, olduğu gibi kalıyor. Televizyonlar kepekli saca karşı super etkili mucizevi formullerle dolup taşıyor. Deniyoruz olmuyor. Stres artıyor haliyle, kepek de azdıkca azıyor.
Saclarımızda ve omuzlarımızda gorduğumuz kucuk beyaz pullar kafa derimizden dokulen olu hucrelerden oluşuyor. Kafa kızartma bunlarda, kaşındırma yine bunlarda. Kepek başladı mı koyu renk giymek anılarda kalıyor.
[h=2]Kepekli Sac Nedir ?[/h] Kepekli sac kirli saclı mı ? Hayır. Asla. Kepekle kirin ilgisi yok. Sac bakımınız yanlış olabilir. Belki de doğru urunu kullanmıyorsunuz. Orneğin bazı bakım urunleri ve sac boyları sacta kepeğe benzer tanecikler oluşturuyor. Farklı sac urunleri denemek kepekli saca cozum olabilir. Bir de uyarı: kepeğiniz varsa, sacınızı az yıkıyorsanız kepek daha da artar. Cunku olu hucreler yıkanmadıkca buyur.
Kepeğin tetikleyicileri kritik onemde. Bunlar periyodik olarak artıp azalabilir. Kış ayları, havanın kuru olduğu zamanlar buna ornek. Stres ve yorgunluk da soğuk hava kadar etkili. Vucudun susuz kalması da oyle.

Kepekli sacın bircok farklı nedeni olabilir. Ama bu nedenlerden birinin pislik olmadığı kesin. Sac kokleri ve yağ bezleri sebum adında bir yağ uretiyor. Bu da mantarlar icin uygun ortam hazırlıyor. Kepek bitti bir de mantar varmış demeyin. Bunlar zaten normalde de vucudumuzda yaşayan organizmalar. Biraz artınca kepeğe neden oluyorlar.
Kepek sadece sacta olur sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Alında, kirpiklerde, kaşlarda, kulaklarda da kepek gorulebilir. Kepek vucudun başka bolgelerinde cıkıyorsa seboreik dermatit işareti olabilir. Ozellikle de cilt yağlıysa bu tam bir alarm. Doktor mudahalesi şart.
[h=2]Peki Kepek Neden Olur ?[/h] Kepek neden oluyor bilinmiyor demiştik fakat aşağıda belirtilen durumlar genellikle saclarda kepek oluşumuna neden oluyor:
Yeterince sacı fırcalamamak Mayaya karşı hassasiyet Kuru cilt Sebore dermatit Yeterince şampuanlamamak Eczema Parkinson hastalığı Stres HIV Psikolojik bozukluklar Tum kepek nedenleri yukarıdaki listede belirtilmemiştir.
[h=2]Kepekli Saca Neden Olan Faktorler[/h] Saclarda kepek olmasına neden olan risk faktorleri de aşağıdaki gibidir:
Yaş: Kepekli saclar genellikle ergenlikte başlar ve 30lu yaşlara kadar devam eder. Cinsiyet: Erkeklerin saclarında kepek olma olasılığı kadınlara kıyasla daha yuksektir. Bunun başlıca neden hormonlardır. Sac Tipi: Yağlı deri ve saclara sahip kişilerde kepek olasılığı daha fazladır. Kotu beslenme: B vitamini, cinko ve bazı onemli yağlardan yoksun diyetler yuzunden sacta kepek oluşma olasılığı yuksektir. Hastalıklar: Yukarıda da belirtildiği gibi AIDS, Parkinson Hastalığı, dermatis gibi sağlık sorunları yuzunden de kepek fazla oluşabilir. [h=2]Kepekli Sactan Nasıl Kurtulunur ?[/h] Eczaneden alabileceğimiz kepek şampuanları bu işin bir numaralı urunleri. Ama bunu doktor kontrolunde yaparsak cok daha iyi. Tabii her soruna olduğu gibi kepekli saca da bitkisel cozumler var. Klinik olarak kanıtlanmış değiller ama denemeye değer. Hangi bitkiler kepek duşmanıymış bakalım:
Aloe vera: Hem kaşıntıyı hem de pulları gideriyor. Cay ağacı yağından mamul şampuan: %5 oranında kullanmak kaşıntıya iyi geliyor. Limon otu şampuanı: Kepekli saca neden olabilecek mantarlarla savaşıyor. Kepekli sactan kurtulmanın en onemli kuralı kepek şampuanını tarifine gore kullanmak. Tıpkı uzerinde yazdığı gibi: parmak uclarınızla masaj yaparak kopurtun. Yaklaşık 5 dakika sonra yıkayın. Kokusunu beğenmiyorsanız kepek şampuanının ardından kendi normal şampuanınızı da kullanabilirsiniz. Kepeklerden kurtulduktan sonra kepek şampuanı haftada 1-2 kez yeterli.
Kepeklerden kurtulmanın en doğal yoluysa guneş. Yeteri kadar guneşte durmak mantarları olduruyor.
[h=2]Kepekli Sac İcin Ne Zaman Doktora Gidilmeli ?[/h] Eczaneden aldığınız kepek şampuanını haftalardır kullanmanıza rağmen sonuc alamadıysanız belki de dermatologla tanışma vakti gelmiştir. Kepekli sac derisi şişse, kırmızıysa, vucudunuzun başka bolgelerinde de bu tur sorunlar varsa sorun kepekten daha buyuk olabilir. Doktorunuz muayenenin ardından kepek şampuanları ve mantar kremleri onerebilir.
En iyi haberi sona sakladık: Kepek tamamen zararsız. Tamam canımızı sıkıyor, bizi utandırıyor, ona cok kızgınız ama şu hayatta bin turlu hastalık var. Kepek meselesini kafaya takmamak en iyisi.