[h=2]TSH ve Gorevi[/h] TSH oncelikle olarak tiroksin (T4) hormonunun salgılanması sağlar. Bu hormon tek başına metabolizmada pek etkili değildir. Bu yuzden triiodothyronine (T3) adı verilen aktif hormona donuşturulur. Donuşturme sureci %80’i karaciğer ve diğer organlarda, %20’si ise tiroid bezinde gercekleşir. Kandaki T3 ve T4 hormonları konsantrasyonu hipofiz bezinden ne kadar TSH salgılanması gerektiğini gostermektedir. Orneğin, T3 ve T4 duşuk olduğu zaman TSH uretimi arttırılır, konsantrasyon yuksek olduğu zaman da duşurulur.

TSH reseptoru tiroid folikule hucrelerinde bulunmaktadır. Bu reseptorun uyarılması T3 ve T4 uretimini ve salınımı arttırır. Bu reseptore antikor ile stimule edilmesi Graves hastalığına yol acmaktadır.
TSH konsantrasyonu cocuklarda yetişkinlere gore daha fazladır. Bu normal bir durumdur. En son yapılan araştırmalara gore yetişkinlerde kanda olması geren oran 0.4–2.5 µIU/mL civarındadır. 2.0 µIU/mL’den fazla olan konsantrasyonlar hipotiroidi riski doğurmaktadır.
[h=2]TSH Kan Testi Nedir ?[/h] TSH kan testi ile kandaki T3 ve T4 hormonlarının konsantrasyonu olculmektedir. Bu test sayesinde kişinin tiroid bezinin doğru calışıp calışmadığı tespit edilir. Testi yaptırmadan 4-6 hafta oncesine kadar radyoaktif madde iceren bir test veya iyot iceren X-Ray (rontgen) yaptırılmışsa muhakkak doktora bildirilmelidir.
TSH kan testi aşağıdaki durumlar icin yaptırılmalıdır:
Tiroid Bozukluğu Semptomları Gorulen Kişilerde Hipertiroid icin Yenidoğanların Kontrolunde Hipertiroid Hastalarının İlac Tedavisinin Kontrolunde Kadınlarda Kısırlık Problemlerinin Kontrolunde Hipofiz Bezinin Fonksiyonlarının Kontrolunde Tiroid bezi az calışmasına hipotiroid adı verilmektedir ve şu belirtileri vardır:
Kilo Alma Yorgunluk Kuru cilt Kabızlık Cok Uşume Sık Menstrual Periyotlar Tiroid bezinin fazla calışmasına hipertiroid adı verilmektedir ve şu belirtileri vardır:
Kilo Kaybı Hızlı Kalp Atışı Sinirlilik İshal Sıcaklık Basması Duzensiz Menstural Periyotlar Tiroid hastası (bkz: tiroid hastalıkları) olan bir kişi aralıklı periyotlarla TSH kan testi yaptırmalıdır. Eğer kişinin kullandığı bir tiroid ilacı varsa ve bu ilac değiştirilirse, kan testi 6-8 hafta gecmeden yaptırılmamalıdır. 60 yaşından buyuk kişiler hipotiroid olasılığı icin TSH kan testi yaptırmalıdır. Aşağıdaki nedenler kan testi sonuclarını etkileyebilir:
Kortiko-steroid İceren İlaclarlar, Levodopa, Heparin, Dopamin veya Lityum Aşırı Stres veya Kronik Bir Hastalık Daha Once İyot İceren X-Ray Testine Girmiş Olmak [h=2]Yuksek TSH Nedir ?[/h] Kan testi sonucunda yuksek TSH cıkmışsa aşağıdaki anlamlar cıkarılabilir:
Kişinin tiroid bezi az calışmaktadır. Akut veya kronik bir tirodi bozukluğu olabilir. Hipotiroid hastalığı olan veya tiroid bezi alınmış bir kişi ise kullandığı tiroid ilacı yetersiz kalıyor olabilir. Dozajının veya ilacın tipinin değiştirilmesi gerekebilir. Kişi hipotiroid hastası ise cok fazla anti-tiroid ilacı alıyor olabilir. Dozajın azaltıması gerekmektedir. Hipofiz bezinde bir problem olabilir. Orneğin hipofiz bezindeki bir tumor kontrolsuz TSH salgılanmasına neden oluyor olabilir. [h=2]Duşuk TSH Nedir ?[/h] Kan testi sonucunda duşuk TSH cıkmışsa aşağıdaki anlamlar cıkarılabilir:
Kişinin tiroid bezi fazla aktif calışmaktadır. Yani hipertiroid vardır. Hipotiroid hastalığı olan veya tiroid bezi alınmış bir kişi ise kullandığı tiroid ilacının dozajı fazla verilmiş olabilir. Kişi hipertiroid hastası ise anti-tiroid ilacı yetersiz kalıyor olabilir. Hipofiz bezi zarar gormuş ve yetersiz TSH uretiyor olabilir. Test sonucları TSH ve T4 konsantrasyonlarına gore aşağıdaki gibi değerlendirilebilir:
Patolojik Kaynak TSH Seviyesi Tiroid Hormon Seviyesi Hastalık Yaratan Durum Hipotalamus/hipofez Yuksek Yuksek Hipofez tumoru veya tiroid hormonu direnci Hipotalamus/hipofez Duşuk Duşuk İkincil hipotiroid veya “merkezi” hipotiroid Hipertiroid Duşuk Yuksek Birincil hipertiroid Graves Hastalığı Hipotiroid Yuksek Duşuk Doğuştan hipotiroid