Nexium diğer bir adıyla esomeprazole mide ve yemek borusu problemlerinin tedavisinde kullanılan bir ilactır. Nexium midenin urettiği asit miktarını azaltır. Kalp yanması, yutkunma problemi ve oksurme gibi semptomların rahatlamasına yol acar.
Nexium
NEXIUM aynı zamanda mide ve yemek borusuna asitin verdiği zararın iyileştirilmesine yardımcı olur ve boylelikle mide ulseri ve yemek borusu kanserini oluşumuna engel olur. Bazen bu ilac mide ulserine neden olan Helikobakteri Pilori’yi onlemek icin de verilmektedir. NEXİUM proton inhibitoru adı verilen ilac grubuna dahildir.
Eğer doktorunuz bu ilacı verdiyse ve aşağıdaki durumlardan biri sizde varsa mutlaka kendisine soyleyin:
Ciddi karaciğer hastalığı Osteoporoz Duşuk kemik mineral yoğunluğu Kanda duşuk magnezyum [h=2]Nexium Nasıl Kullanılır ?[/h] Doktor tarafından aksi soylenmedikce bu ilac ağız yoluyla yemekten 1 saat once (yani acken) ve gunde 1 defa alınmalıdır. Eğer bu ilacı kendi başınıza alıyorsanız lutfen prospektusunu okuyun. İlacın dozajı ve kullanım suresi hastanın medikal durumuna ve ilacı verilen tepkiye gore değişmektedir. Doktor tarafından aksi soylenmedikce bu ilacın dozajı hasta tarafından kendi başına arttırılmamalıdır.
Genellikle yemek borusunda iltihaplanma ve ağrının tedavisinde onerilen doz gunde bir kez 40 mg yeterlidir. Hastalığın ciddiyetine ve tedaviye olan cevaba bağlı olarak toplam tedavi suresi 4 ile 8 haftadır. Hastalığın tekrarlanmasını onlemek icin onerilen doz ise gunde bir kez 20 mg’dır.
Mide yanması ve kusma gibi belirtilerin tedavisinde (Gastro-ozofajial reflu hastalığının semptomatik tedavisinde) onerilen tedavi dozu ise gunde bir kez 20 mg’dır. Belirtiler 4 hafta sonunda gecmezse doktora danışılması tavsiye edilmektedir. Belirtiler kaybolduğunda, doktorunuz size, sadece ihtiyacınız halinde, gunde bir kez 20 mg almanızı tavsiye edebilir.
Nexium alınırken kapsul bir bardak suyla beraber yutulmalıdır. Eğer hasta yutmada problem cekiyorsa kapsulun ici bir kaşığa boşaltılıp, elma sosuyla karıştırılıp da icilebilir. İlacın kapsulu veya karışımı hicbir zaman ciğnenmemeli ve hemen yutulmalıdır. Karışım halinde icilcekse bu karışım hazırlandıktan hemen sonra icilmeli ve kesinlikle daha sonra kullanılmak uzere depolanmamalıdır.
Bu ilacı alırken duzenli kullanmak tedavi icin onemlidir. Her gun aynı saatte alınmasına onem gosterilmelidir. Kendinizi iyi hissetseniz bile doktorunuz verdiği ilac kullanım suresini tamamlamaya ozen gosterin. Eğer bir doktor tavsiyesi uzerine almıyorsanız, 14 gunden fazla kullanmanız tavsiye edilmemektedir. Bu ilac genellikle 4-8 hafta sureliğine verilmektedir.
[h=2]Nexium Yan Etkileri Neler ?[/h] Bu ilac bazı kişilerde bir takım alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Kurdeşen, nefes alma zorluğu, yuzun, dilin ve dudakların şişmesi gibi durumlarda acile gidilmelidir. Eğer aşağıdaki gibi belirtiler varsa mutlaka doktorunuzu arayın:
Ciddi karın ağrısı, sulu ve kanlı ishal. Nobet gecirme Bobrek problemleri: Normalden az veya cok tuvalete cıkmak. İdrarda kan. Hızlı kilo alma. Az magnezyum belirtileri: Şaşkınlık, baş donmesi, ellerde ve ayaklarda kas spazmı, titreme, boğuluyor gibi hissetme. Nexium kullanırken sık gorulen yan etkiler:
Baş ağrısı ve baş donmesi Hafif ishal Mide bulantısı, karın ağrısı, gaz ve kabızlık Ağız kuruluğu Eğer bu ilacı 3 yıldan fazla kullanırsanız, B12 vitamini eksikliği oluşabilir.
Bazı yan etkiler vucudunuzun ilaca alışmasıyla beraber yok olabilir.
[h=2]Nexium Hangi İlaclarla Alınmamalıdır ?[/h] Aşağıda belirtilen ilaclar esomeprazole ile endikasyonlara sebep olabilir. Bunlar:
Cilostazol. Clopidogrel. Adele gevşeticiler (diazepam). Digoksin. Kanser ilacları (erlotinib). Demir ilacları. Antifolik asit preparatı. Tuberkuloz ilacları (rifampin). St. John’s Wort. Takrolimus. Warfarin (Coumadin, Jantoven). Anti-mantar ilacları – ketoconazole, voriconazole. HIV/AIDS ilacları – atazanavir, nelfinavir, saquinavir. [h=2]Nexium Hakkında Bilinmesi Gerekilenler[/h] Bu ilac genellikle 20mg veya 40mg doz olarak gunde 1 kere alınmalıdır. Nexium’u yutmada problem cekenler bir cay kaşığına iceriğine dokup, elma sosuyla karıştırıp icebilirler. Bu ilac 20-25 santigrad derecede (oda sıcaklığında) saklanmalıdır. Buz dolabına koymayın. Bu ilacın icinde Gluten yoktur. En buyuk yan etkisi ishaldir. Bu ilacın alkol ile alınması bir takım endikasyonlar yaratabileceği icin tavsiye edilmemektedir.
[h=2]Nexium’a Alternatif (Muadili) Olabilecek Bazı İlaclar[/h] Omeprazole (Prilosec, Prilosec) Lansoprazole (Prevacid, Prevacid 24-Saat) Dexlansoprazole (Dexilent, Kapidex) Rabeprazole (Aciphex) Pantoprazole (Protonix) Zegarid [h=2]Nexium’un Yan Etkileri Hakkında Cıkan Haberler[/h] CBS News sitesinde yer alan bir habere gore yapılan son araştırmalar Nexium, Prilosec ve Prevacid gibi proton pompası inhibitorlerinin bunama yani demansa neden olabileceği yonunde. Ayrıca yine aynı haberde bu ilacların bobreklere zarar verdiği de belirtiliyor. Bir başka sitede yer alan habere gore de Nexium bobrek hastalıkları riskini %50 arttırmaktadır.
Hindistan’da muadili uretilen bu ilacın sağlık takibi Amerika’da ciddi bir şekilde yapılmaktadır. WSJ’in haberine gore “Dr.Reddy’s Nexium” adlı ilacın satışı ABD’de 10 Kasım 2015 yılında yasaklanmıştır. Ayrıca orijinal Nexium ilacının da bobreklere zarar verdiğini gosteren yeni bulgular cıkmıştır. FDA’nin bu ilacı yasaklaması icin ciddi anlamda propaganda başlatılmıştır.
Drugwatch.com sitesinde yer alan başka bir haber gore ise Prilosec ve Nexium kullanan kişilerin damar tıkanıklığı riski taşımaktadır. Haber gore 2016 yılında yapılan bir araştırmada bu ilacın hucrelerin (lizozomların) şeklini değiştirdiği ve damarlardan temizlenmesini zorlaştırdığı saptanmıştır.