[h=2]Boyun Tutulması Neden Olur ?[/h]

Boyun tutulması bir sakatlığa veya hastalığa tepki olarak ani ve istemsiz kasılma neticisinde oluşur. Kasların fazla zorlanması, gucsuz olması veya kas tonu bozukluğu yuzunden olabilir. Tutulma yuzunden başı bir yone cevirmek ağrı yaratabilir. Bazı tutulmalar sinir koklerine veya omuriliğe yakın olduğu zaman hassas sinirlere baskı oluşur ve bu da boyun ağrısına neden olur. Ağır kaldırma, stres yuzunden kasılma veya sıkı antreman yuzunden boyun kaslarının aktiviteye tepki olarak kasılmasına da boyun tutulması nedenidir. Aşağıda boyun tutulmasına neden olan başka durumlar listelenmiştir:
Kas tonu bozukluğu Boyunun istemsiz olarak hareket etmesine neden olan kronik bir hastalık Spondiloz Boyun fıtığı Virus enfeksiyonu Dejeneratif fıtık hastalığı Omurilik daralması Baş ağrısı Fibromaskuler dokunun iltihabı Menenjit Kemik iliği iltihabı Boyun tutulması genellikle ciddi bir problem değildir fakat sinir sıkışma, omuzlarda hissizlik, denge kaybı, yuksek ateş, ışığa karşı aşırı duyarlılık ve mide bulantısı gibi belirtilerle geldiği zaman muhakkak tedavi edilmelidir.
[h=2]Boyun Tutulması ve Beraberinde Gelen Belirteler[/h] Bazen boyun tutulmasıyla beraber başka semptomlar gorulebilir. Bu semptomlar tutulmanın altında yatan nedeni, bir hastalığı veya bozukluğu ortaya cıkarabilir.
Bunlardan kas ve iskelet sistemiyle ilişkili olanlar:
Bel ağrısı Omuriliğin eğrilmesi Kas zayıflığı veya zorlanması Boyun ağrısı ve sertliği Bir kolda ağrı, uyuşma veya karıncalanma Omurilik sertleşmesi Sinir sistemiyle ilişkili olan belirtiler:
Baş ağrısı (ozellikle başın arka tarafında) İstemsiz olarak başı cevirme ve yuz kaslarının kasılması Bir kolda ağrı, uyuşma veya karıncalanma Tehlikeli ve acilen tedavi edilmesi gerekilen durumlar:
Yuksek ateş Denge ve koordinasyon problemleri Işığa karşı aşırı duyarlılık Kol ve bacaklarda hissizlik Kas zayıflığı Mide bulantısı ve kusma Şiddetli baş ağrısı Boyun sertleşmesi [h=2]Boyun Tutulması Nasıl Tedavi Edilir ?[/h] Boyun tutulması icin neden olan duruma gore farklı tedavi yontemleri uygulanmaktadır. Genellikle tutulmaların buyuk bir bolumu 4-6 hafta icerisinde iyileştirilir. Kullanılan tedavi yontemleri aşağıdaki gibidir:
Esnetme: Esnetme egzersizleri boyun tutulmasına iyi gelebilir. Masaj: Masaj terapisi uzmanı derin boyun masajı uygulayarak sertleşmiş kasları rahatlatabilir. Boyun tutulması icin castor oil uygulanabilir. İlac tedavisi: İbuprofen, naproxen veya kas gevşetici gibi anti-inflamatuar ilac tedavisi doktor tarafından tavsiye edilebilir. Doktor tarafından onerilmedikce bu ilaclar 10 gunden fazla kullanılmamalıdır. Buz uygulama: Her 3-4 saatte bir 20 dakikalık periyotlarla boyuna buz uygulanması iyi gelebilir. Nemli ısı uygulama: Nemli ısı padleri boyuna uygulanarak kasların gevişmesine yardımcı olabilir. Bu padler eczanelerde satılmaktadır. Pad yoksa ıslak ve sıcak havlu uygulanabilir. Fizik tedavi: Doktorunuz sizi bir fizik tedavi uzmanına gorunmenizi tavsiye edebilir. 1 aylık bir fizik tedavi programı boyun tutulmasına iyi gelebilir. İğne: Yukarıda bahsedilen tedavi yontemleri başarısız olduğu takdirde steroid iceren bir ilac doktorunuz tarafından boyununuza enjekte edilebilir. (Algoloji tedavisi) Stres yonetimi: Bazen boyun tutulmasının altında yatan neden stres veya depresyon olabilmektedir. Boyle bir durumda psikolojik destek almak yararlı olabilir. [h=2]Boyun Tutulması Kac Gun Surer ?[/h] Boyun tutulmaları bazen gunler bazen haftalarca surebilmektedir. Ağrıya neden olan aktivitelerden uzak durulmalı ve kaslar iyileşene kadar beklenmelidir. Eğer boyun zorlanmaya devam edilirse daha şiddetli ağrıya neden olabilir. Boyun ameliyatı cok nadiren yapılan ve boyun ağrısının hic gecmediği, altına farklı nedenlerin olduğu durumlarda uygulanmaktadır.
[h=2]Boyun Tutulması İcin İlac Tedavisi[/h] Recetesiz ve ağrıyı hafifleten ilaclar aşağıdaki gibidir:
Boyuna surulen jel veya kremler. Orneğin Bengay. Asetaminofen iceren ağrı kesiciler. Orneğin Tylenol. Ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltan anti-inflamatuar ilaclar. Orneğin Advil, Aleve. Receteyle verilen ilaclar aşağıdaki gibidir:
Kas gevşeticiler şiddetli boyun ağrısı ve tutulması icin verilebilir. Orneğin Rantudil. Narkotik ağrı kesiciler kısa sureli ağrı tedavisi icin verilebilir. Antidepresanlar psikolojik boyun ağrısı tedavisi icin verilebilir. Kortikosteroid iceren iğneler de nadiren de olsa boyun ağrısı ve sinir sıkışması tedavisi icin yapılmaktadır.