[h=2]Kulakta Basınc Nedenleri[/h] Kulaklardaki bu tokluk veya bundan kaynaklanan işitsel kaybın bircok nedeni olabilir. Dış kulak ile ic kulak arasında bu basıncı dengeleyen bir sistem vardır. Normal şartlar altında ostaki borusu acılır ve ortam ile ic kulaktaki basıncı eşitlemek icin periyodik kapanır. Ama bir dış etken ya da herhangi bir hastalık bunun duzgun calışmamasına ve kulak zarı uzerine fazla basıncın binmesine neden olur. Eğer ki bunun sebebi dış etken değil de ostaki borusunun işlevsel bozukluğuysa bu duruma ostaki borusu disfonksiyonu denir ve bazı insanlarda kronik bir sorun haline gelebilir.
Aşağıda ostaki borusu disfonksiyonu ve kulakta basınc veya dolgunluk hissinin sebep olabileceği durumlara goz atabilirsiniz. Bu koşulların bazılarının cakışabileceği gibi, ceşitli koşulların aynı anda mevcut olabileceği durumlar da mumkun.

[h=2]Burun Tıkanıklığı[/h] Alerji veya enfeksiyon sebepli iltihap, aşırı mukus salgılanmasına ve bu basınc kanallarını dengelemeye yarayan kapakların işlevini yitirmesine neden olur. Bu durumda, burun tıkanıklığını gidermeye calışmak ilk hedef olmalı.
[h=2]Orta Kulakta Sıvı Birikmesi[/h] Bu durum genellikle hicbir belirti vermez cunku ozellikle kucuk cocuklarda olur. Bu yuzden de teşhis etmek zordur. Semptomları ise, baş donmesi, gelişimsel gecikme, işitme problemleridir. Bu sıvı, ostaki borusunun calışması engeller, bunu da kulak zarı arkasında birikerek yapar. Genellikle burun kanalları problemi ya da mukoza nedeniyle ortaya cıkar. Cocuklarda daha sık gorulur, ancak herhangi bir yaşta ortaya cıkabilir.
[h=2]Orta Kulak Enfeksiyonu[/h] Orta kulak enfeksiyonları kulakta basınc hissine neden olabilir. Enfeksiyon, basıncın dengelenmesini engeller. Bu durumda doktorlar genellikle antibiyotik tedavisine başvuruyor. Ama bu rahatsızlıkta, kesinlikle bir doktora muayene olmak gerekir.
[h=2]Bademcik Şişmesi[/h] Bazı durumlarda bademcikler şişer ve genişleyerek, burun kanallarını tıkar. Bu da bu gecitlerin tıkanmasına ve hava gecişine engel olur. Bu sebeple kulak basıncı dengelenemez ve tıkanıklık başlar. Kronikleşen bir durum ise ameliyatla bademcik alınması bile soz konusu olabilir.
[h=2]Vurgun[/h] Genellikle yuksek basınca maruz kalan kişilerde ya da ani basınc faklarının oluştuğu durumlarda gercekleşir. Deniz altında, dağda, ucakta ve benzeri durumlarda, hızla artan ya da azalan basınc farklılıkları durumunda oluşur. Normal şartlar altında, esneme ya da yutkunma bu durumun hafifleyerek azalmasını sağlar. Bu sayede, kulaklarında basıncı eşitlenir. Fakat her zaman bu şekilde iyileşmeyebilir. Boyle durumlarda bir kulak, burun, boğaz uzmanına gitmek gerekir.
[h=2]Sinuzit[/h] Sinusler iltihapla dolduğunda burun tıkanıklığı başlar, ardından da kulakta basınca neden olur. Zamanla ağrı, baş donmesi, kulak tıkanması gibi belirtiler ortaya cıkar. Kulak, burun, boğazı bir butun olarak ele alırsak, sinusler ve kulaklar birbirlerine bağlıdır. Dolu sinusler kulaklardaki basınc dengesini etkiler. Sinuzitin tedavi edilmesi, kulaktaki ağrı ve tıkanıklığı da buyuk olcude giderir.
[h=2]Kulaktaki Kirler[/h] Kulaklarımızdaki maddenin kulak sağlığımız icin faydaları var. Ama bazı kişilerde bu maddenin salgılanma oranı daha fazla oluyor ve buna kulak temizleme cubuklarının bu maddeyi iceri itmesi faktoru de eklenince kulaktaki madde ve kirler birleşip kulağı tıkıyor. Bu durumda kulak tıkanıyor, kaşınıyor, duyma azalıyor ve kulakta basınc meydana geliyor. Unutmayın kulakta kirden oluşan bu tıkanmayı mutlaka bir doktorun temizlemesi gerekir.
Kulakta basınca neden olan bu yaygın sorunların yanı sıra bazı diğer hastalıklar da kulaktaki basıncı tetikleyebiliyor. Bunlar;
Patuloz ostaki tupu Meniere hastalığı Otoimmun ic kulak hastalığı Doğumsal rahatsızlıklar Tumorler İlaclar ya da cevresel atıklar sonucu oluşan tıkanmalar Vestibuler hastalıklar Kulakta basınc sebebi ne olursa ciddi ve rahatsız edici bir sorun. Bu nedenle evde kendiniz cozum aramak yerine bir doktora gorunmeniz ve doktor kontrolundeki ilaclar ile tedavinizi surdurmeniz onemli.