Hazımsızlık olarak da bilinen mide yanması midede hissedilen ve sıklıkla rastlanan bir durumdur. Yapılan araştırmalara gore her dort kişiden biri hayatları boyunca mide yanmasından şikayetci olmuştur. Genellikle recetesiz satılan ilaclar mide yanması tedavisinde etkili olsa da şiddetli durumlarda bir dahiliye uzmanına gitmekte yarar vardır. Hazımsızlık belirtileri yanma hissi, kalp yanması, iştahsızlık ve mide bulantısıdır. Bu belirtiler surekli karşılaşılabilen, mevsimsel veya yemek yedikten sonra oluşan semptomlardır.
[h=2]Mide Yanması Nedenleri Neler ?[/h] Mide yanması midedeki bir ya da birden fazla problem neticesinde ortaya cıkar. Mide iltihabı, aşırı alkol tuketimi, gastrit, fazla asit uretimi bu problemlerden bazılarıdır. Yapılan araştırmalara gore toplumun %10’u hayatlarında bir defa mide ulseri olmuştur. Yaşlı insanlarda sıkca rastlanan mide kanseri de mide yanması nedenleri arasındadır. Aspirin ve mide duvarını incelten enfeksiyon giderici ilaclar da mide yanması yapabilir.
[h=2]H Pilori Enfeksiyonu[/h] H.Pilori bir bakteridir ve mide yanmasına neden olmaktadır. Mide iltihaplanmasının başrol oyuncusu olan H.Pilori mide duvarının incelmesine neden olmaktadır. Eğer mide yanmanızın sebebi bu bakteriden kaynaklanıyorsa bir gastreentoloji uzmanı proton pompası inhibitoru ve antibiyotik vererek tedavi uygular.
[h=2]Yemek Alerjisi[/h] Hemen yemek yedikten sonra mide yanması oluyorsa probleminizin kaynağı belki de yemeğe karşı alerjiniz olmasındandır. Eğer bazı yemeklere karşı yemek alerjiniz varsa sadece bu yiyeceklerin tuketimi bile mide yanması yapabilir. Bazı kişilerde bu yiyecekler mide yanmasına ek olarak yuksek ateş ve kusma belirtileri de beraberinde getirir. Eğer alerjik belirtiler kucuk ise anti-histamin kullanımı sorunu giderebilir. Fakat şiddetli belirtilerde doktorunuz epinefrin enjeksiyonu tedavisi uygulamayı tercih edebilir.
[h=2]Mide Ulserleri[/h] Bazen mide duvarında acık yaralar oluşur. Bu yaralar ile mide asidi temas ettiği zaman şiddetli ve ağrılı bir mide yanmasına neden olur. Mide ulserinden ceken hastalar ozellikle geceleri mide boş iken bu ağrıyı hissederler.
Mide
Mide ulserinin turune gore doktorlar antibiyotik ve ilac tedavisi uygulayarak asit uretimini azaltmaya ve acık yaraların iyileşmesini hedeflerler. Mide ulseri normalde rahatlıkla tedavi edilse de uzun sure tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol acabilir. Mide ulseri olan kişilerin sigarayı bırakmaları, alkol tuketimini ve stresi azaltmaları, ve mideyi yoracak ağır yağlı yemeklerden uzak durmaları onerilmektedir. Genellikle ilac tedavisi yeterlidir fakat uzun sure iyileşmeyen ulserler ameliyat ile alınmak durumunda olabilir.
[h=2]Mide Bağırsak İltihabı[/h] Midede oluşan enfeksiyon bir virus veya bir bakteri tarafından oluşur. Zehirli bir gıda tuketildiği zaman mide gribi olur. Mide gribinde kolaylıkla sindirilebilen yiyecekleri kucuk miktarlarda tuketmek ve midenin kendi kendine iyileşmesine zaman tanımak gerekir. Eğer kusma veya ishal gibi belirtiler varsa ve bu belirtiler kanlı ise acilen bir doktora gitmekte yarar vardır. Mide gribi de midede yanma yapar.
[h=2]Fazla Mide Asidi[/h] Mide yanmasının en buyuk nedenlerinden bir tanesi de midede fazla asit olmasından kaynaklanır. Genellikle yemeği sindirmeye yetecek miktarın cok ustunde asit uretilmesi bu probleme yol acar. Axid, Pepcid ve Zantac gibi recetesiz ilaclar mide asidini kontrol almaya yardımcı olabilir.
[h=2]Stres[/h] Bircok sindirim problemi stresle ilişkilidir. Eğer stresli bir yapınız varsa veya fazla stres altındaysanız, sindirim sisteminiz doğru calışmayabilir. Stres aynı zaman mide asidinin fazla salgılanmasına da yol acar ve bu da doğal olarak mide yanmasına neden olur.
Meditasyon, egzersiz, yoga gibi stresden uzaklaştırıcı tekniklere yonelmekte yarar var. Duzenli uyku ve egzersiz, sağlıklı yiyeceklerin tuketimi stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Mide yanması icin evde ne yapılabilir başlıklı yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.