Sigaranın hem psikolojik hem de fiziksel bağımlılığı vardır. Nikotin ciddi anlamda bağımlılık yaratan bir kimyasaldır. Nikotinden kurtulduğunuz zaman vucudunuz cıldırır ve bu kimyasalın geri gelmesi icin size her turlu oyunu oynar. Bu yuzden sigara bırakmak hem nikotine karşı bir savaş vermeyi hem de yaşam biciminizi değiştirmeyi gerektirir.
[h=2]Neden Sigara İciyoruz ?[/h]Stres, depresyon, korku, yalnızlık ve anksiyete ergenlerin sigara icmesinde baş rol oynayan faktorlerdir. Kotu bir gun gecirdiğiniz zaman sigara en iyi dostunuzdur. Sigara ictiğimiz zaman bu negatif duşuncelerden biraz olsun kurtulmuş hissederiz. Bir cok insanın sigara icmesinin altında bu problemlerden kurtulma isteği vardır. Bazen de sırf keyif olsun diye ictiğimiz sigaralar olsa bile bunların gun icerisindeki sayısı diğer negatif etkenlerden oturu ictiklerimize kıyasla cok azdır.

[h=2]Peki Sigaradan Nasıl Kurtulabiliriz?[/h]Bu konu hakında tonlarca urun ve kitap vardır ama bir coğu pazarlama amacıyla piyasaya surulduğu icin pek bir işe yaramazlar. Sigarayı bırakmak istiyorsanız ve daha once hic bırakmadıysanız işiniz zor olabilir. Sigarayı daha once bırakmış kişiler ne demek istediğimizi gayet iyi anlayacaklardır. Hic savaşa gitmediyseniz, nasıl elinize bir silah alıp kendinizi savunabilirsiniz ? Sigarayı bırakma da ne yazık ki boyle bir şey. Motivasyon, ciddi kararlık ve tecrube gerektiriyor. Sigarayı bir anda kesen insanlar psikolojik ve fiziksel semptomların neler olduğunu tecrube ettikleri genelde diğer denemelerde daha rahat bırakabiliyorlar.
[h=2]Sigara Bırakmak İcin Tavsiyeler[/h]Bu yuzden sigarayı bırakmak isteyen kişilere genelde verilen ilk tavsiye bir tarih koyup, o zaman gelip cattığında aksiyon almaktır. O tarihe kadar beyninizi sigarayı bırakmak icin motive etmeniz gereklidir. Ama motivasyon tek başına yeterli olmayacaktır, bu yuzden bıraktığınız zamandan itibaren 2 hafta boyunca surekli beyni meşgul edici aktiviteler yapmanız gereklidir.
[h=2]Neden 2 hafta ?[/h]Genellikle vucudun nikotin icin verdiği tepkiler 2 hafta sonra ortadan kalkıyor ve sigara icmeyi pek ozlemiyorsunuz. Sigara icen birini gormek eski anıları canlandırsa bile insanın icinden bir aksiyon almak gelmiyor. Bu yuzden asıl problem başlangıctaki 2 haftalık sureci iyi atlatmak.
Orneğin butun gun evde PlayStation oynadığınızı duşunun. Oyun oynarken zaman cok cabuk akıp gittiği icin bazen sigara icmeyi bile unutursunuz. İşte oyun oynamak gibi beyni aktif tutan eylemleri bu 2 hafta icinde uygularsanız, sigarayı daha rahat bırakabilirsiniz. Fakat butun gun evin icinde boş boş oturursanız o zaman işiniz zor cunku psikolojik ve fiziksel semptomlarla yenik duşersiniz.
Bir yerde calışıyorsanız sigara icmek icin dışarı cıkmanız gereklidir. Eğer calıştığınız sure boyunca kendinizi işinize verebiliyor ya da bir şeylerle beyninizi meşgul edebiliyorsanız, yine bu 2 haftayı atlatabilirsiniz. Genelde problemi iş arkadaşlarınız cıkarır. Sizi sigaraya davet ederler ve siz de kararlı olmadığınızdan dolayı yenik duşersiniz. Bu yuzden iyi bir yalan uydurun ve dışarı cıkmayın.
[h=2]2 Haftadan Sonra[/h]2 hafta boyunca hic sigara icmezseniz artık pek bir ozlem duymazsınız. Asıl problem tekrar başlamamaktır. Aylarca sigara icmeyen biri bir arkadaşına uyup 1 tane sigara icerse genellikle arkası gelir. Ama bunu yaşamamak sizin kararlılığınıza bağlıdır. Yani vucuttan nikotin tamamen cekildiği icin size “Sigara ic” diyen biri yoktur. Alkollu ortamlarda kararlılık gostermek zor olduğu icin genelde bir cok kişi tekrar sigaraya başlıyor. Sigaraya başladıktan sonra da “yok başlamadım” veya “1-2 fırtdan birşey olmaz” psikolojisine girilir ve vucuda nikotinin girmesiyle beraber sigarayı bırakmayı zorlaşır. Bu kısır donguye girmemek icin sigarayı bıraktan sonra kişinin beynine 1 defalığına bile olsa omur boyu icmeyeceğini kazımazı gerekir.
[h=2]Nikotin Sakızı İşe Yarıyor Mu ?[/h]Nikotin sakızı 1 aylık sigarayı bırakma donemini daha rahat atlamak icin onerilen bir yontemdir. El alışkanlığını nikotin sakızı ciğneyerek daha kolay atlatmak mumkundur. Genellikle 1 nikotin sakızının icinde yuksek miktarda nikotin vardır. Nikotin miktarı normal bir sigaranın 4-5 misli olabilir. Bu yuzden ust uste sakız ciğnenmemesi gerekli ve yavaş yavaş sakız miktarının da nikotin bağımlılığından kurtulmak icin azaltılması gereklidir.
[h=2]Sigara İle İlgili Merak Edilenler[/h]Sigaranın diş sağlığına etkilerSigaranın kemik eritir mi ?Sigara zayıflatır mı ?Sigaradan uzak durma yolu var mı ?