Okuler migren, baş ağrısıyla birlikte ya da ağrı başlangıcının ardından ortaya cıkan, 1 saatten daha kısa sureli gorme kaybı ya da korluğe neden olan bir migren turudur. Uzmanlar okuler migreni retinal, oftalmik ya da monokuler (tek goz anlamına gelen) migren olarak da adlandırmaktadırlar.
Nadir olarak oluşan bu migren, genelde her 200 hastadan birinde gorulmektedir. Yapılan bazı araştırmalara gore; bir cok vakadaki okuler migren semptomları farklı problemlerden kaynaklanmaktadır.
[h=2]Migren ve Baş Ağrısı Arasındaki İlişki[/h]
Eğer migren hastasıysanız; muhtemelen tekrarlayan baş ağrılarından, bazen mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyetten (ışık ve ses korkusu) şikayet ediyorsunuzdur. Migrenin neden olduğu baş ağrıları genellikle 4 ya da 72 saat arasında surmektedir. Eğer ’’klasik’’ migren olarak bilinen bir migrene sahipseniz, baş ağrınız başlamadan 5 ya da 30 dakika once ortaya cıkan bazı semptomlarla karşılaşırsınız. Onceden gelen bu semptomlar size, genellikle aura olarak adlandırılan baş ağrısının geleceğini haber vermektedir.
Okuler migren tanısı koyabilmek icin benzer semptomlar ortaya cıkaran diğer durumları migrenden ayırt edebilecek bir sağlık uzmanınızın olması gereklidir. Doktorunuzun okuler migreninizin olup olmadığını saptayabilmesi icin, semptomları iyi bilmesi gerekmektedir.
[h=2]Okuler Migren Belirtileri[/h]
Uluslararası Baş Ağrısı Derneği’ nin retinal migren olarak tanımladığı migrenin semptomları şunlardır:
Tek gozu etkileyen gorme problemleri:
Parlayan ışıklarGorme alanında oluşan kor noktalarKorlukGorme kaybı retinal migrenle birlikte gorulen bir problem olabilir.
4 ya da 72 saat arası suren baş ağrısı:
Başın bir bolgesinde oluşmasıOrta ya da şiddetli duzeyde ağrı hissedilmesiAğrının aynı şiddette hissedilmesiFiziksel olarak aktif olunan durumlarda daha cok ağrı hissedilmesiMide bulantısı ve kusmaIşığa ya da sese karşı beklenmedik bir hassasiyet oluşması
Okuler migrenin en onemli semptomu, tek gozu etkileyen gorme kaybıdır. Bir cok insan parlayan ışık gorme ya da gozun tek bir yanını etkileyen gorme kaybı arasındaki farkı ayırt etmede zorlanmaktadır. Bu semptomlar tek gozde gercekleşse de, her iki gozu olumsuz etkilemektedir.
Parlayan ışıklar ya da gorme alanında oluşan kor noktalar gibi semptomların eşlik ettiği auralı migren sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu migren turu migren hastalarının %20’sinde var olan bir migrendir. Fakat bu vakalarda, semptomlar genellikle goruş alanınızın tek bir tarafında ve her iki gozde de gorulmektedir.
Tek gozunuzu kapatarak bakmanız, probleminizin tek ya da her iki gozunuzde olup olmadığını anlamanızı sağlayacaktır.
[h=2]Okuler Migrenin Nedenleri[/h]Uzmanlar okuler migrenin nedenini henuz tam olarak bilmemektedirler. Bazıları aşağıdaki nedenlerin migrene yol actığını duşunmektedir:
Retinadaki kan damarlarında oluşan spazmlar. Gozun arka kısmında hassas bir tabaka oluşmasıRetinadaki sinir hucrelerinde oluşan değişikliklerBu migrene sahip kişiler, tek gozlerinde kalıcı gorme kaybı oluşması acısından yuksek risk grubunda yer almaktadır. Uzmanlar trisiklik grubu antidepresanlar ya da nobet engelleyici ilaclar gibi migren onleyici ilac tedavilerinin, kalıcı gorme kaybını engelleyip engellemediklerini henuz belirleyememişlerdir.
[h=2]Okuler Migreni Tanılamak[/h]Doktorunuz okuler migren tanısı koyabilmek icin; semptomlarınızı değerlendirecek ve gozlerinizi kontrol edecektir. Ardından, benzer belirtiler ortaya cıkarabilecek diğer rahatsızlıkları elemeyi deneyecektir. Bu rahatsızlıklar:
Kısmi korluk (amorozis fugax): Bu problem goze giden kan akışının durması sonucu oluşan bir korluk turudur. Belirtiler goz damarlarından birinde oluşan bir tıkanma sonucu ortaya cıkabilir.Retinayı besleyen atardamarlarda spazm oluşmasıDev hucreli arterit: Bu rahatsızlık, damarlarda iltihap oluşmasına neden olur. Ve korluk gibi onemli gorme problemlerine yol acabilir.Otoimmun hastalıklarla ilişkili damar hastalıklarıYanlış ilac kullanımıNormal dışı kan pıhtılaşması: Orak hucre anemisi ve polisitemi olarak bilinen hastalıklar[h=2]Okuler Migren Tedavisi[/h]Okuler migreni onlemek ve tedavi etmek icin gereken en doğru ilac tedavisini belirleyebilmek icin araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar doğrultusunda; doktorunuz bir ya da daha fazla ilac kullanmanızı onerebilir. Bu ilaclar :
AspirinDepakote (divalproks sodyum) ve Topamax (topiramat) gibi epilepsi tedavisinde kullanılan ilaclarTrisiklik grubu antidepresanlar (Elavil, Pamelor)Beta blokerlar
Okuler Migren Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Okuler Migren Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?