Akut bobrek yetmezliği tedavi edilmezse bircok yan etkiye neden oluyor. Bakalım akut bobrek yetmezliği belirtileri neler.
Bobrekleriniz aniden fazla maddeleri filtreleme ozelliğini kaybediyorsa akut bobrek yetmezliğiyle karşı karşıyasınız demektir. Bobrekleriniz bu ozelliği kaybettiği zamansa zararlı maddeler kanınıza gecerek istenmeyene durumlara neden olabilir. Akut bobrek yetmezliği birkac gun icinde olabileceği gibi birkac saat icinde bile gercekleşebilir.
[h=2]Akut bobrek yetmezliği belirtileri[/h]
Akut bobrek yetmezliği işareti veren en yaygın belirtiler şoyle:
• İdrar yaparken zorlanma sonucu bacakların, ayakların ve bileklerin ağrıması
• Uykulu olma hali
• Nefes darlığı
• Yorgunluk
• Kafa karışıklığı
• Mide bulantısı
• Ağır durumlarda nobetler hatta bazen koma
• Goğuste ağrı ya da baskı
Bazense akut bobrek yetmezliği hicbir belirti gostermez ve laboratuvar testleri sayesinde anlaşılır.
[h=2]Akut bobrek yetmezliği nedenleri[/h]
Akut bobrek yetmezliğini tetikleyebilecek bazı durumlar var. Bobreklere giden kan akışını engelleyecek ya da kısıtlayacak durumlar, doğrudan bobreklerin etkilendiği hasarlar, bobrekte idrarı suzen tuplerin bazı nedenlerden dolayı tıkanması akut bobrek yetmezliğine neden olur.
Bobreklere giden kan akışını kısıtlayan bazı durumlar var. Orneğin: kan veya sıvı kaybı, tansiyon ilacları, kalp krizi, kalp hastalıkları, enfeksiyonlar, karaciğer yetmezliği, ağrı kesici ilac kullanımı, anafilaksi gibi ciddi alerjiler, ciddi yanıklar ve aşırı susuz kalma.
Bobreklerin hasar gormesine neden olan durumlardan bazıları: bobreklere yakın damarlarda bulunan kan pıhtıları, bobreklere kan gitmesini engelleyen kolesterol, glomerulonefrit, hemolitik uremik sendrom, enfeksiyon, lupus, kemoterapi ilacları gibi bunyeyi ağır etkileyen ilaclar, plazma hucre kanseri, deri sertleşmesi, nadir bir kan sorunu olan trombotik trombositopenik purpura, alkol ya da uyuşturucu sonucu zehirlenme, damarlarda iltihaplanma.
Tuplerin tıkanmasına neden olan durumlar: mesane kanseri, tuplerde bulunan kan pıhtıları, kolon kanseri, rahim boynu kanseri, bobrek taşları, prostat kanseri, mesaneyi kontrol eden sinirlerde oluşan sorunlar.
[h=2]Akut bobrek yetmezliği sırasında oluşabilecek riskler[/h]• Akut bobrek yetmezliği goğsunuzde sıvı birikmesine neden olabilir. Bunun sonucundaysa nefes darlığı gelişebilir.
• Kalbinizin etrafındaki dokuda iltihaplanma olursa goğus ağrısı cekebilirsiniz.
• Kaslarla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz, kaslarınız zayıflayabilir.
• Akut bobrek yetmezliği bobreklerinize kalıcı hasar verebilir. Bobrekler işlevinin bir kısmını yitirebilir.
• Akut bobrek yetmezliği aşırı ciddi boyutlara ulaştıysa ve tedavi edilmediyse olumle bile sonuclanabilir.
[h=2]Akut bobrek yetmezliği tedavisi[/h]Akut bobrek yetmezliğinin tedavisini iki aşamada incelemek mumkun. Hastalığa neden olan sorunun ortadan kaldırılması ve hastalığın yan etkilerinin yok edilmesi. Bunun icin sıklıkla başvurulan birkac tedavi yontemi var. Kandaki sıvı miktarını dengede tutmaya calışan tedavi yolları bunlardan biri. Kandaki potasyum miktarını dengede tutmaksa başka bir tedavi ceşidi. Cunku kandaki potasyum miktarı arttığı zaman kalpte ritim bozukluğu ve kaslarda zayıflama gibi sorunlar ortaya cıkıyor. Ayrıca kanınızdaki kalsiyum miktarı akut bobrek yetmezliği nedeniyle duştuyse doktorunuz kalsiyum miktarını yukseltmek icin de bir tedavi uygulayacaktır. Kanınızdaki zararlı maddeleri atmak icinse diyaliz denilen yontem devreye giriyor.
[h=2]Evde neler yapılabilir?[/h]Siz de akut bobrek yetmezliğine yakalandığınızı oğrendiyseniz evde kendi alacağınız onlemlerle bunu dengede tutabilirsiniz. Bunun icin yapacağınız en etkili şey beslenme alışkanlığınızı hastalığınıza gore ayarlamak. Orneğin potasyum bakımından zengin yiyeceklerden uzak durmakla işe başlayabilirsiniz. Elma, uzum, cilek, lahana yiyebileceğiniz besinler arasında. Portakal, muz, patates ve domatesten de uzak durmalısınız. Ayrıca tuz eklenmiş gıdalardan uzak durmak da akut bobrek yetmezliği belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı. Bu yuzden işlenmiş besinler, dondurulmuş gıdalar ya da konservelerden uzak durmalısınız. Bunların yanı sıra fosfor bakımından zengin besinler yemeyi de kısıtlamalısınız. Fosforun bolca bulunduğu besinlerin başında sut, peynir, fıstık ezmesi ve fındık geliyor.
Akut bobrek yetmezliği hakkında her turlu sorunuzu yorum olarakdanışabilir, durumunuza ozel tavsiyeler alabilirsiniz.
Akut bobrek yetmezliği
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Akut bobrek yetmezliği