Glokom, gozun optik sinirlerine zarar veren ve genelde en fazla teşhis konulan gorme kaybı ve korluk sebebidir.
Glokom hastalığının birkac ceşidi bulunmaktadır. Bunlardan en bilindik olan 2 tanesi birincil acık acılı glokom ve akut dar acılı glokomdur.
[h=3]Glokom hastalığı ne tip sorunlara yol acmaktadır?

[/h]
Glokom tipik olarak gozdeki sıvı basıncını yukseltir ve yavaş yavaş optik sinirlerin yapısını bozmaya başlar.Acık acılı glokom hastalığında sıvı gozden aşırı yavaş bir şekilde boşaltılır. Bu durum ağrı yaşatmadan optik sinirlere zarar verir ve derece derece gorme kaybının oluşmasına neden olur.
Akut acı kapanması glokomunda ise irisin kornea ile birleştiği noktada sıvı akışı engellenir. Bu durum, gozde ani bir basınc artışına yol acmaktadır.
Aşağıdaki durumlar glokom hastalığına yakalanma ihtimalinizi arttırabilmektedir.
60 yaşından buyuk olmakAile bireylerinde glokom hastalığının bulunmasıDiyabet hastalığıYuksek kan basıncı (yuksek tansiyon)Goz yaralanmalarıMiyopluk
Afrikalı ve Meksikalıların glokom hastalığına yakalanma riskleri beyaz ırktaki kişilerden daha yuksektir.
[h=2]Glokom hastalığının belirtileri[/h]

Acık acılı glokom hastalığının her ne kadar bir belirtisi bulunmasa da, kademe kademe gorme kaybına yol acmaktadır. Daha gelişmiş seviyelerinde ise korluğe neden olmaktadır.

Bir tıbbi acil durum olarak kabul edilen akut acı kapanması glokom hastalığı, aniden başlayan şiddetli bir goz ağrısına neden olmaktadır. Bu goz ağrısına aşağıdaki durumlar eşlik edebilir.

Goz kızarmasıMide rahatsızlığı (bulantı ve kusma gibi)Ani gorme bozuklukları (bulanık gorme ya da ışık etrafında halelerin uctuğunu sanma gibi) [h=5]Glokom hastalığının tedavisi[/h]
Eğer kendinizde akut acı kapanması glokom hastalığının belirtilerini fark ettiyseniz, acil olarak tıbbi mudahaleye ihtiyacınız var demektir. Tedavi icin ilac kullanılabilir ya da sıvıyı gozden dışarı atmak icin lazer ile mudahale edilebilir.
Her iki yılda bir goz doktoruna gitmeniz durumunda glokom hastalığının yol acabileceği hasarları henuz başlangıc aşamasındayken engelleyebilirsiniz.
Glokom tedavisi esnasında standart olarak goz damlası, ağız yolu ile alınan ilaclar ve sıvı akışını sağlayan lazer tedavisi gibi uygulamalar kullanılabilir. Buna ek olarak olası zararlardan onceden korunmak da tedavi icin onemli noktalardan biridir. İleri seviyedeki durumlarda ise sıvının gozden atılmasını sağlamak icin ameliyat ile gozde yeni bir kanal acılabilir.
[h=2]Glokom hastalığı icin doğal tedavi yontemleri[/h]Doğru tedavi edilmediği takdirde glokom hastalığı tamamen korluğe neden olabilir. Alternatif tıp, glokom hastalığını tek başına tamamen tedavi edemese de, bazı bitkisel ilac ve tedaviler, hastalığı kontrol altına almaya yardımcı olabilirler. Glokom hastalığından korunmak ya da hastalığı kontrol altına almak icin aşağıdaki yontemleri kullanıp kullanmama konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.
1) Gingko Biloba
2001 yılında yayınlanan bir araştırmaya gore bu bitki, optik sinirlere doğru olan kan akışını arttırarak glokom hastalığı icin faydalı bir etkide bulunabilmektedir. Ancak inceleme yazarlarına gore bu bitkinin goz tansiyonu uzerinde direkt bir etkisi bulunmamaktadır.
2) C Vitamini
Cilek, turuncgiller ve domates gibi meyvelerde bolca bulunan C vitamini antioksidan gorevindedir. 2001 yılında yapılan araştırmalara gore C vitamininin goz tansiyonu ve glokom uzerinde faydalı bir etkisi bulunmaktadır.
3) Zihinsel ve bedensel stres yonetimi
Stres, akut acı kapanması glokom hastalığının tetikleyicisi olduğundan; tai-chi, yoga ya da meditasyon gibi stres azaltan faaliyetlerde bulunmak, gorme yetinizi korumada etkili olabilir.