Gastrit mide zarlarının iltihaplanması. Aşırı alkol kullanımından, kronik kusmadan, stresten ya da bazı ilacların sık kullanımından kaynaklı oluşabilir. Bu ilacların icinde aspirin ya da başka iltihap sokucu ilaclar olabilir. Gastritin bunlardan başka nedenleri de olabilir. Bu nedenleri şoyle sıralayabiliriz.
Helikobakter pilori: Midedeki mukus zarlarında yaşayan bir bakteri buna neden olabilir. Tedavi edilmezse enfeksiyon, ulsere hatta nadir de olsa bazı kişilerde mide kanserine bile neden olabilir.
Kotucul anemi: Midede doğal olarak var olması gereken maddelerin azalması halinde aneminin bu turu gorulebilir. Bu maddeler B12’nin yokluğunda ve emiliminin gercekleşmediği zamanlarda azalmaya başlar.
Safra reflusu: Onikiparmak bağırsağındaki maddelerin mideye geri donmesi durumu. Bağırsağa ilişkin sıvılar midenin zarına zarar verebilir.
Enfeksiyonlar: Bakterilerden ya da viruslerden kaynaklanabilir.
Gastrit tedavi edilmezse ciddi kan kayıplarına ve bazı durumlarda mide kanserine bile neden olabilir.
[h=2]Gastrit Belirtileri[/h]
Gastrit belirtileri yetişkinlerde cok farklı şekillerde gorulebilir. Hatta bazı kişilerde gastritin belirtisi dahi olmayabilir. Ancak en sık ve yaygın gorulen belirtiler şunlar:
• Mide bulantısı ve mide ağrısı
• Karın genişlemesi
• Karın ağrısı
• Kusma
• Hazımsızlık
• Hıckırık
• İştah kaybı
• Kan ya da kahverengi madde kusma
• Siyah dışkı
• Yemeklerden sonra ya da geceleri midede yanma hissi
[h=2]Gastrit Teşhisi[/h]
Gastrit teşhisi koymak icin aile hekiminiz hastalık gecmişinizi iyice sorgulayacak. Bu sırada ailenizin de hastalık gecmişi epey onemli. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra bazı testlere ihtiyac duyulabilir. Bu testler şunlar:
Ust endoskopi. Endoskop adı verilen ucunda kucucuk bir kamera bulunan ince bir tup ağızdan mideye doğru gonderilir. Amac mide zarına bakıp iltihaplanıp iltihaplanmadığını anlamak. İhtiyac duyulması halinde biyopsiyle ornek alınabilir. Biyopsi dediğimiz mide zarından kucuk bir parca alınması. Bu parca alındıktan sonra test icin laboratuvara gonderilir.
Kan testleri. Doktorunuz bircok testi icin kan testi isteyebilir. Mesela anemi riskinize karşı alyuvar sayınızı olculmesini isteyebilir. Kan testi yoluyla kotucul anemi ya da helikobakter pilori varlığı da anlaşılabilecek sorunlar listesinde.
Dışkı testi. Dışkınızda saklı kan var mı yok mu anlamak icin yapılan bir test. Cunku dışkıdaki kan gastritin var olduğuna dair bir işaret olabilir.
[h=2]Gastrit Tedavisi[/h]Gastrit tedavisinde birkac adım uygulanabilir. Gastriti tedavi etmek icin kullanılabilecek yontemler şunlar:
• Mide asidini azaltmak icin ilac kullanılabilir. Midedeki asidin fazla olması midedeki rahatsızlığa neden olur. Bu ilaclar midedeki asit ve gaz dengesini sağlamak amacıyla kullanılan antasit ilaclardır.
• Acı ve baharatlı yiyeceklerden kacınmanız midenizin rahatı icin gerekli olabilir. Tabii aldığınız alkol miktarını da azaltmanız şart.
• Helikobakter pilori enfeksiyonunun neden olduğu gastrit vakalarında doktor birkac antibiyotik kuru tavsiye edebilir. Bu antibiyotikler mide yanmasını engelleyecek ilaclarla birlikte alınabilir.
• Gastrit kotucul anemiden kaynaklanıyorsa vucuda B12 vitamini enjekte edilebilir. Enjekte edilmesinin nedeni ağızla alındığında vucut tarafından yeteri kadar emilememesi.
Gastritin altında yatan neden ortadan kalktığında gastrit de genellikle ortadan kalkar. İlac almayı kesmeden once doktorunuzla konuşmalısınız. Aynı şekilde gastrit tedavisine başlamadan da doktorunuza danışmanız şart.
Coğu gastrit vakası tedavi edilmeye başlandığından kısa sure sonra iyileşir. Ama yine de ilacları bırakmak konusunda doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
Gastrit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Gastrit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?