Şekerin gizlisi mi olur demeyin. Gizli şeker en az normali kadar zararlı. Gizli şeker belirtileri gosteriyorsanız hemen bir doktora gorunmelisiniz.
Kan şekerinizi normalde olması gerekenden yuksekse ama henuz tip 2 diyabet olabilecek kadar yuksek değilse buna gizli şeker denir. Ama yine de mudahale edilmezse yaklaşık 10 sene icerisinde tip 2 diyabete donuşebilir. Ayrıca bu henuz bir diyabet olmasa da, diyabetin size verdiği hasarları gizli diyabet de yavaş yavaş vermeye başlar. Gizli şeker riski bir sorun ama hemen umutsuzluğa kapılmayın. Cunku gizli şeker belirtilerini dikkate alıp erken tedaviye başlar, yeme alışkanlığınızı değiştirir ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimserseniz hicbir sorunla karşılaşmazsınız.
[h=2]Gizli şeker belirtileri neler?[/h]Genellikle gizli şeker hicbir belirti vermez. Ama bazı kucuk gizli şeker belirtilerini dikkate alırsanız onu onceden fark etmeniz mumkun. Orneğin cilt sertleşmesi olarak da bilinen deri renginde oluşan koyulaşmalar gizli şeker belirtilerinden. Deri sertleşmesinin en cok gorulduğu alanlar boyun, dizler, koltuk altları, dirsekler ve parmak eklemleri. Tabii başka işaretler de var. Tip 2 diyabet riski taşıyan gizli şeker belirtilerine birlikte bakalım:
Aşırı susuzlukSık sık idrara cıkmakYorgunluk haliBulanık gormekKan şekeri testi

[h=2]Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?[/h]Saydığımız sorunlardan sizde de varsa gizli şeker belirtileri gosteriyor olabilirsiniz. Bu yazıyı okuyorsanız da buyuk ihtimalle kendinizde gizli şeker olduğundan şupheleniyorsunuz. O halde bir doktora gorunmenizin vakti gelmiş demektir. Gizli şeker ve diyabet konusunda bir dahiliye doktoruna gorunmenizde yarar var.
[h=2]Gizli Şekeri Tetikleyen Risk Faktorleri Neler?[/h]Tip 2 diyabet riski taşıyanlarla gizli şeker riski taşıyanlar aslında aynı kişiler. Bakalım risk grubunda kimler var:
Fazla kilolular. Gizli şeker risk faktorleri arasında fazla kilolu olmak var. Ozellikle karın bolgesindeki yağlardan dolayı vucut zamanla insulin direnci kazanabilir. Fazla kiloluysanız ve gizli şeker belirtileri gosteriyorsanız zaman kaybetmeden doktora gidin.
Hareketsizlik. Fiziksel aktivite normal bir kiloda kalmanıza yardımcı. Cunku aktivite sırasında glikozu yani enerjiyi kullanırız. Ama hareketsizlikle birlikte kilo artışı ve insulin direnci kendini gosterebilir.
Yaş. Ozellikle 45 yaşından sonra gizli şeker riski artar. Ozellikle de hareketsiz ve kiloluysanız risk daha da yuksek demektir. Ama hatırlatalım, tek riskli grup yaşlılar değil. Genclerde de gizli şeker riski var. Gizli şeker belirtilerini her yaşta dikkate almak gerek.
Aile gecmişi. Birinci dereceden yakınlarınızda gizli şeker varsa siz de kendinizde gizli şeker belirtileri aramaya başlayabilirsiniz. Cunku sizde de risk var.
Gebelik şekeri. Bu madde kadınları ilgilendiriyor. Eğer hamileyken gebelik şekerine yakalandıysanız gizli şeker de bir gun kendini gosterebilir. Ozellikle de bebeğiniz 4.1 kilogramdan daha ağır doğduysa risk yuksek demektir.
Polikistik over sendromu. Yine kadınların yumurtalıklarında gelişen bir sorun olan polikistik over sendromu da gizli şeker riski demek. Polikistik ver sendromu sizde de varsa gizli şeker belirtilerini kendinizde arayabilirsiniz.
Uyku. Araştırmalara gore uyku eksikliği ya da cok fazla uyumak da gizli şekere davetiye cıkarıyor. Ozellikle de duzenli olarak 6 saatten az veya 9 saatten fazla uyuyanlar kendilerinde gizli şeker belirtileri aramaya başlayabilir.
Diğer hastalıklar. Bazı başka hastalıklara sahip olanlarda da gizli şeker gelişebilir. Orneğin yuksek tansiyon, iyi kolesterol, kandaki yağ miktarının fazla olması gibi.
[h=2]Gizli Şeker Neden Olur ?[/h]Araştırmacılar insulin direnciyle ilgili bir gen keşfettiler ama yine de gizli şekerin nedenleri net olarak bilinmiyor. Aşırı kilo ve hareketsizliğin de gizli şekere neden olan onemli faktorler olduğu soyleniyor. Acık olarak bir şey varsa o da gizli şekere sahip kişilerin artık vucuttaki glikozu normal şekilde dengeleyemediği. Gizli şeker belirtilerini dikkate alarak hayatınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.