Reflu yuzunden surekli cekilen mide yanması ve mide ağrısı, geceleri cekilen uykusuzluk, bir yandan da gecmek bilmeyen bir boğaz ağrısı, ağzınızda oluşan acı tat, hatta bazen kusma. Bu hikaye size de tanıdık geldiyse refluyle tanışmışsınız demektir.
Refluyu tetikleyen en buyuk etken yiyecekler. Bu yuzden reflu tedavisinin de en buyuk aşaması yeme alışkanlığınızda ve yaşam tarzınızda yapacağınız değişimler.
[h=2]Reflu tedavisi icin yeme alışkanlıklarımı nasıl değiştirmeliyim?[/h]
Reflunuz olduğunu oğrendiyseniz artık daha farklı beslenmeniz gerektiğini de bilmelisiniz. Ama uzulmeyin, cunku bu beslenme tarzı aynı zamanda cok da sağlıklı olacaksınız anlamına geliyor. Reflu tedavisinin ilk aşaması az yağlı, bol proteinli beslenmek. Boylece mide yanması ya da hazımsızlık gibi belirtiler sizi rahatsız etmeyecek. Ayrıca unutmayın, kucuk ama sık oğunlerle beslenmelisiniz. Bu sayede mideniz hicbir zaman tıka basa dolu olmayacak ve rahatsızlık hissetmeyeceksiniz. Tabii ki kacınmanız gereken yiyecek ve icecekler de var. Bakalım reflu tedavisine ek olarak hangi besinlerden kacınmalıymışsınız.
Reflu belirtilerini tetikleyen icecekler:
• Kafeinli icecekler. Ozellikle de kahve ve cay
• Kafein iceren diğer maddeler
• Karbonat iceren icecekler
• Alkol
Reflu belirtilerini tetikleyen yiyecekler:
• Portakal ve limon gibi turuncgiller
• Domates ve domates iceren urunler. Orneğin salca ve ketcap
• Cikolata
• Nane ve naneli şekerler
• Cok yağlı ve baharatlı yiyecekler, kızartmalar
• Sarımsak ve soğan
[h=2]Reflu tedavisine yardımcı olacak diğer değişimler neler?[/h]
Yeme alışkanlığınızda yapacağınız değişimler reflu belirtilerini gecirmenin en etkili yolu. Ama reflu tedavinize yardımcı olacak başka değişimler de var.
Sigarayı bırakın. Sigara icmek hem mide yanmanızı tetikliyor hem de reflunun diğer belirtilerini. Cunku sigara icince mide asidiniz daha fazla salgılanıyor, ustelik asidi midenizde tutmaya yarayan kasları da olumsuz etkiliyor. Sonucuysa biliyorsunuz: mide asidiniz yemek borunuza cıkıyor ve sizi rahatsız ediyor.
Uyurken sizi rahatsız etmesini engelleyin. Reflu hastaları reflunun en cok geceleri rahatsız edici olduğunu soyluyor. Evde reflu tedavisinin bir aşaması da gece uygulayacağınız adımlar. Yatağınız baş kısmının altına destekler koyarak başınızın yukarıda olmasını sağlayabilirsiniz. Ama başınızın altına ekstra yastık koymak işe yaramaz. Boyle yaparsanız karnınız sıkışarak refluye davetiye cıkarır. Bunun yerine yatağınızın baş kısmındaki ayaklarının altına tahta bloklar koyabilirsiniz. Bununla da bitmiyor. Gece yatmadan 2 – 3 saat once yemek yemeyi bırakmalısınız. Boylece deliksiz bir uyku cekebilirsiniz. Gunduzleri uyumayı ya da kestirmeyi seviyorsanız bunu bir koltukta ya da sandalyede yapmayı deneyin. Cunku gunduz yemek yediğiniz icin yattığınız zaman mide asitleriniz yeniden harekete gececek. Oturur pozisyonda uyumak sizi rahatsız etmeyecektir.
Baskıyı azaltın. Karnınıza uygulanan her baskı reflunun daha da şiddetlenmesine neden olur. Bu yuzden sıkı kıyafetler giymekten ve sıkı kemerler takmaktan kacınmak sizin icin iyi olacaktır. Kilolu ya da obezseniz fazla kilolar da midenize baskı yapıyor demektir. Bu yuzden kilo vermek icin kendinize uygun bir diyet ve egzersiz programı hazırlamalısınız.
[h=2]Reflu tedavisinde ilaclar[/h]Reflu tedavisi ilaclarla yapılıyor. Ağız yoluyla alınan bu ilaclar mide asidinizin duzenlenmesine yardım ediyor. Ama dozu fazla kacırmamanız onemli. Cunku o zaman da başka yan etkileri beraberinde getiriyor. Orneğin ishal ya da kabız. Bu ilacları kullanırken magnezyum hidroksit ve aluminyum hidroksiti aynı anda icerenlerinden secerseniz daha etkili olduğunu gorebilirsiniz.
Başka sorunlar icin kullandığınız bazı ilaclar da reflunun tetiklenmesine neden olabilir. Orneğin aspirin ve ibuprofen bunlardan. Onların dışında bazı kas gevşeticiler ve bazı tansiyon ilacları da reflu tedavinizle uyuşmayan yan etkilere sahip.
Reflu tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi icin uzman doktorlarımızla iletişime gecebilirsiniz.
Reflu tedavisi nasıl yapılır?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●38 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Reflu tedavisi nasıl yapılır?