Tetanos aşısı yenilenmezse sonuc olumcul olabilir. Bakalım tetanos tedavisi nasıl yapılır? Tetanos tedavisinin riskleri var mı?
Tetanosun nedeni Clostridium tetani. Bu bakteri ozellikle boyun ve cene kaslarını etkiliyor. Mudahale edilmezse olume neden oluyor. Tetanos paslı aletlerin vucutta kesikler acmasıyla, acık yaralara toz toprak veya hayvan dışkısı değmesiyle bulaşıyor. Her yara tetanos olacak diye bir kural yok. Emin olmanın yolu doktor kontrolu.
[h=2]Nasıl emin olunur?[/h]

Laboratuvar testleri genellikle tetanosun belirlenmesinde etkili değil. Doktorlar tetanos tanısı icin fiziksel bulgulara bakıyorlar. Kas spazmlarını değerlendiriyorlar. Genel sağlık gecmişine ve aşı kayıtlarına bakıyorlar.
[h=2]Tetanos nasıl tedavi edilir?[/h]

Tetanos tedavisi 3 aşama. Yara bakımı oncelikli. İlac tedavisi şart. Destekleyici tedaviler de onemli.
Yara bakımı: Bu aşamada yaranın yuzeyi ve cevresi iyice temizleniyor. Bu sayede tetanos bakterisinin vucuda girmesi ve uremesi engelleniyor.
İlaclar ve iğneler: Tetanos tedavisinde pek cok ilac kullanılabilir. Bunlar antitoksinler ve antibiyotikler iceriyor.
Aşı: Koldan kas icine 3 doz yapılıyor. Olu tetanos bakterileriyle hazırlanan aşılar tetanosa karşı bağışıklık kazandırıyor.
Sedatif: Yatıştırıcı ilaclar. Kas spazmlarına karşı kullanılıyor.
Diğer ilaclar: Tetanos tedavisinde morfin, magnezyum sulfat ve bazı beta blokerlar da kullanılabilir. Bu ilaclarla solunum ve kalp atışı gibi istemsiz kas hareketleri duzenlemede etkili.
Destekleyici tedaviler: Tetanos ağır enfeksiyona yol actığı icin tedavi uzayabilir. Bu surecte kas gevşeticiler, nefes almayı kolaylaştıran araclar (ventilator) kullanılabilir.
[h=2]Doktora gitmesem olmaz mı?[/h]Kesinlikle olmaz. Delici aletlerle acılan yaralar, derin kesikler, hayvan ısırıkları ya da iyi temizlenmeyen acık yaralar tetanos başlatabilir. Bu saydıklarımızdan biri başınıza gelmişse, gecen 5 yıl icinde tetanos aşısı olmamışsanız mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Tetanos şakaya gelmez.
Gorece kucuk ve yuzeysel yaralarınız varsa buyuk ihtimalle tetanos olmazsınız. Ancak yine de işi şansa bırakmamak lazım. En kucuk belirtide mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Onerilere bakalım:
Kanamayı durdurun. Buyuk ya da kucuk tum yaralanmalarda oncelikle kanamayı durdurmak gerekiyor. Temiz bir bezle ya da gazlı bezle yaranın uzerine iyice bastırıp 3 – 4 dakika beklerseniz kanama durur. Suruyorsa tıbbi yardım almalısınız.
Yarayı temizleyin. İlk yardımın ikinci adımı. Yarayı ılık suda yıkayıp yabancı maddelerden kurtulabilirsiniz. Ardından tenturdiyot ya da oksijenli suyla yaranın cevresini guzelce temizlemelisiniz.
Antibiyotik kullanın. Kanamayı durdurduktan ve bolgeyi temizledikten sonra antibiyotik icerikli krem ya da merhem şart. Bu şekilde hem yaranın iyileşme suresini kısaltırsınız, hem de tetanos bakterisinin uremesini onlersiniz.
Yarayı kapatma. Acık yaralar cabuk iyileşiyor. Siz yine de işi şansa bırakmayın. Dışarı cıkarken yaranızın uzerini mutlaka kapatın. Malum toz toprak bakteri yuvası.
Bandajları değiştirin. Yaranın cabuk iyileşmesi icin temizlik kritik onemde. Gunde 2 defa bandajlarınızı değiştirmelisiniz.
[h=2]Tetanos tedavisinde aşı ve onleyiciler [/h]Tetanosu onlemek kolay. Aşılar sizi kesin olarak korur. Tetanos vakalarının coğunun son 10 yıl icinde tekrar aşılanmamış ya da hic aşı olmamış kişilerde gorulduğunu belirtelim.
Cocuklara tetanos aşısı genellikle difteri ve aselluler boğmaca aşılarıyla birlikte verilir. 5 kez tekrarlanır. Aşılar sırasıyla 2, 4, 6. aylarda, ardından 15 ile 18. aylar arasında, son olarak da 4 – 6 yaşlarda tekrarlanır.
Tetanos aşısı daha buyuk cocuklarda veya 65 yaş altı yetişkinlerde 10 yılda bir tekrarlanır. Ucretsiz sağlık hizmetleri kapsamında olan tetanos aşısı okullarda 11 – 12 yaş grubu cocuklara toplu olarak yapılır. Tetanos aşısı her 10 yılda bir aşı tekrarlanmalıdır.