Bu iş icin bize gereken program 1) Resource Hacker Turkce 2) Resource Edit 3) Ultra Edit 4) Restorator 2005 5) Exe Scope ve Buton metinlerini duzenlemek icin herhangi bir resim duzenleyici yada Simge duzenleyici. Ben İconCoolEditoru tavsiye ederim . Her turlu resim , simge ve işaretci (cursor) uzantılarını destekliyor.. Şimdi cevireceğimiz programın klasorune giriyoruz.Cevireceğimiz ornek program Shareaza isimli paylaşım programı.. oncelikle program klasorunde "language" , "lang" , "lng" , "locales" gibi dil klasorleri varmı yokmu bakıyoruz.. eğer bu klasorlerden birisi varsa hemen dalıyoruz Bu klasorlerin icinde muhtemelen "lang" , "lng" , "xml" yada programa ozel bir uzantıya sahip dil dosyası bulunur. Bu dosya hemen hemen butun metin duzenleyicilerde acılabilir (Ornek :Not Defteri) Ayrıca ben ingilizce bilmem diyenleride unutmadım.. Cumleleri Cevirmek icin Metin Ceviri Kelimeleri cevirmek icin MoonStar Sozluk kullanabilirsiniz.. Şimdi ornek programın dil dosyasını acıyoruz. Dosya yolu : C:\Program Files\Shareaza\Skins\Languages\default-en.xml [IMG]http://img160.**************/img160/4750/pic23wx4zr.jpg[/IMG] Bu resimde gorulduğu gibi yapılacak işlemlere numara koydum ... Ama dikkat edilmesi gereken tek husus sadece " " Tırnak icindeki metinler cevrilecek. Diğerlerine zarar gelirse yada değişirse doğru calışmayabilir.. 1. UTF-8 : Burayı Turkce karakterlerin doğru calışması icin Unicode olarak değiştiriyoruz.. 2. Dil dosyası adı : Yani Turkce yazıyoruz... 3. Dil dosyasının yazarı kendi adını yazabilir.. 4. Dil dosyası hakkında tanımlama yapıyoruz.. 5. İsteyen kendi web sitesini yazabilir.. 6. Dil dosyası yazarının e-postası 7. Surum 8. Dosya tipi 9. Ulke simgesi 10. Dil dosyası ile ilgili acıklama Şimdi menulere gecelim [IMG]http://img152.**************/img152/4224/pic30xa7xb.jpg[/IMG] resimde gorulduğu gibi menuleri cevirdim (ingilizce olanları Turkce'ye cevirdim) ve programı acıp bakıyoruz doğru calışıyormu [IMG]http://img152.**************/img152/2036/333331rk.jpg[/IMG] evet ceviri işlemi doğru yapılmış... Şimdi gelelim esas konuya ; Pekiii program klasorunde "language" , "lang" , "lng" , "locales" gibi dil klasorleri yoksa ne yapacağız..??? O zaman yapılacak işlemm biraz daha değişik.. Bu sefer yukarıda verdiğim programlardan birini acıyoruz..(yukarıdaki programların hemen hemen hepsi aynı , sadece UltraEdit biraz usta işi . yani kodlar biraz karışık) o yuzden acemilere tavsiye etmem Ben kolaylık olsun diye Resource Hacker isimli programı acıyorum...ve sol ustten Dosya (File) > Ac (Open) deyip ordan cevirmek istediğimiz programa ait .exe , .dll , .ocx , .cpl , .scr yada .res turu bir dosyayı seciyoruz ve bakıyoruz aradığımız bumu diye .: [IMG]http://img152.**************/img152/999/4444nx.jpg[/IMG] gorduğumuz gibi sectiğimiz .exe dosyası kaynak kodlarının bulunduğu doğru dosya cıktı ve kaynaklar sol tarafta yukarıdan aşağıya acıldı... Şimdi gerekenleri numaralı şekilde anlatıyorum: 1. Bu acmak istediğimiz .exe uzantılı dosya... 2. Bu bolumde programda kullanılan resimler bulunur (hoşgeldin ekranı gibi). değiştirilebilir 3. 4. 11. 12. 13. buralara sakın dokunmayın karışık kodlar vardır 5. Burada programda kullanılan fare işaretcileri bulunur .değiştirilebilir 6. Bu bolumde programda kullanılan .bmp resimleri bulunur. genel olarakda uzerinde metin bulunan duğmeler vardır...cevrilmesi gerekir.. 7. Burada programa ait simgeler bulunur .değiştirebilirsiniz... 8. Burası programın ust bolumundeki sekmeleri icerir. (Dosya,Duzen,Gorunum vs.vs) 9. Bu bolumde programı actığımız zaman ka rşımıza cıkan pencereler bulunur.boyutu ve gorunuşu değiştirilebilir.. 10. Burası ise programdaki komutların acıklamaları bulunur.Meselaa bir duğmenin uzerine gelindiği zaman beliren acıklamalar yada duğmenin uzerine gelince sol alttta gorunen acıklamalar gibi...... zaten temel yerler 8 9 ve 10 dur Şimdi ise 9 numaralı diyalog sekmesini tıklıyoruz ve ilk sıradaki listeyi tıklayıp icindeki diyalog sayfasını acıyoruz.. [IMG]http://img152.**************/img152/8572/555554gb.jpg[/IMG] Diyaloğu Goster/Gizle: Bunu tıkladığınız zaman uzerinde calıştığınız program penceresini değişiklikleri onizlemek icin gosterebilirsiniz,ama fazla kalabalık olduğunu duşunursenizde kapatabilirsiniz.. 2. o an cevrilen pencerenin başlık metni.. 3. Penceredeki yazıların boyutu .değiştirilebilir.. 4. Penceredeki metnin yazı tipi ..değiştirilebilir.. 5. Burası ise pencere komutlarının ve program metinlerin bulunduğu genel bolum..Burda yapılması gereken iki " " tırnak arasındaki yabancı metni Turkce'ye cevirmektir...... icinde bulunduğunuz sayfadaki ceviri işlemi bitince yukarıdaki "Yazıları Derle" duğmesine tıklayın sonra diğer sayfaya gecin. ResHacker programını kapatmak istediğinizde Dosya > Kaydet seceneğine tıklayın ve programın değişikliklerini kaydedin.. Program değişiklikleri kaydedilirken gercek dosya ise dosyaadı _original.exe olarak aynı klasorde korunmaktadır.... Yani yeni dosyada bir sorun olursa eskisinin adını değiştirip ilk halinde kullanabilirsiniz....
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun Yamaları
- Turkce Yama Yapmak Resimli Anlatım