Merhabalar arkadaşlar;
Bildiğiniz uzere Erasmus programı 2013 itibariyle sona erip yerine daha yenilikci ve daha geniş bir kitleye hitap eden bir program olan Erasmus+ geldi. Sizinle aşağıda yeni programdan ile ilgili bilgileri paylaşmak istedim. Ayrıca kendimde İtalya'nın Benevento ilinde (Napoli'ye 1 saat) Erasmus yapmaktayım forumda Erasmus ile ilgili başlıklar var ama derli toplu değiller buradan size elimden geldiğince yardımcı olmaya calışacağım.
Erasmus+ Programı Nedir?
Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve genclik alanında 2007-2013 yılları arasında uygulanmış olan Hayatboyu Oğrenme ve Genclik Programlarının yerine uygulanacak olan yeni programdır. Ağırlıklı olarak proje faaliyetlerine dayanmakla birlikte bireysel faaliyetleri de icermektedir.
2014-2020 yılları arasında uygulanacak olan Erasmus+ ile kişilere yaş ve eğitim gecmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin guclendirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması amaclanıyor. Program; eğitim, oğretim, genclik ve spor alanlarını kapsıyor. Erasmus+ Programı’na bu adın verilmesindeki ana sebep, , kamuoyunda daha fazla tanınan, yurtdışında eğitim ve Avrupa işbirliği ile guclu bir şekilde ozdeşleştirilen onceki Erasmus programının bilinirliğinden faydalanmaktır. Erasmus markasının adı, yeni programa bu sebeple verilmiştir. Erasmus+ Programı, temel amaclar ve faaliyetler acısından bakıldığında mevcut programdan cok buyuk farklılıklar icermiyor. Ancak, mevcut programın etkinliğinin arttırılması, daha kolay uygulanabilir ve sade bir yapıya kavuşabilmesi amacıyla bazı değişiklikler ongoruluyor.
Erasmus+ Programı ile;
• Hayatboyu Oğrenme Programları bunyesinde yurutulmuş olan Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius ve Grundtvig programları ile Genclik Programı, 5 uluslararası işbirliği programı (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve Sanayileşmiş Ulkelerle İşbirliği Programı) da dahil edilerek Erasmus+ başlığı altında toplanıyor. Tek program ile daha basit başvuru kuralları ve prosedurler getirilerek parcalı yapı ve mukerrerlikler sona eriyor.
• Yuksek lisansını yapmış oğrencilerin eğitimlerine yurt dışında devam edebilmeleri ve bilgi-yoğun bir işte calışabilmeleri icin gereken becerileri kazanmalarını desteklemek amacıyla hibe garanti programı uygulanmaya başlıyor.
• Yeni oğretim metodları sunarak yuksek oğretim kurumları ve işyerleri arasında yaratıcılık, yenilik ve girişimciliği arttırmaya yonelik buyuk olcekli ortaklıklar (Bilgi Ortaklıkları) ve sektorlere yonelik yenilikci mesleki eğitim- oğretim metodları yoluyla istihdam edilebilirliği arttırabilmek icin eğitim ve oğretim kurum/kuruluşları arasında ortaklıklar (Sektorel Beceri Ortaklıklarıi) oluşturulmasına imkan sağlanıyor.
• Hareketlilik ve ortaklık fırsatları yeni donemde onemli olcude guclendiriliyor ve ozellikle yuksek oğrenim/mesleki eğitim oğrencileri, oğretmenler, eğiticiler ve genclik calışanları icin hibe imkanları arttırılıyor.
Erasmus+ Hangi Alanları Destekleyecek?
Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler temel olarak 3 ana başlık altında toplanıyor:
BİREYSEL OĞRENME HAREKETLİLİKLERİ: Erasmus+ Programı; 5 milyondan fazla kişi icin AB sınırları icinde ve/veya dışında bireysel oğrenme fırsatları sağlıyor. Bireysel hareketlilik faaliyetleri;
• Eğitim
• OğrenimOğretim
• Staj
• Profesyonel gelişim
• Yaygın oğrenme temelli genclik aktiviteleri
• Gonullu calışmalar
biciminde olabilir.
Yuksek oğretim alanında ise, program ulkelerindeki yararlanıcılar, Avrupa sınırları icerisinde veya dunyanın herhangi bir yerindeki yuksek oğretim kurumlarında eğitim alma ve ders verme fırsatına sahip olacaklar. Bu sayede Erasmus+ ile Avrupa’da yuksek oğretime olan ilginin arttırılması ve aynı zamanda Avrupa dışındaki ulkelerde de yuksek oğretimin geliştirilmesi icin elverişli bir ortam oluşturulacaktır.
YENİLİK VE İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İCİN İŞBİRLİĞİ
Program; eğitim kurumları, genclik orgutleri, iş dunyası, yerel/ bolgesel otoriteler ve sivil toplum kuruluşları arasında eğitim, oğretim ve genclik aktiviteleri bağlamında kurumsal işbirlikleri (ortaklıklar) oluşturulmasına fırsat vermektedir. Bu ortaklıklar yoluyla yenilikci uygulamaların geliştirilmesi, yaratıcılık, girişimcilik ve istihdam edilebilirliğin sağlanması amaclanmaktadır.
POLİTİKA DESTEKLEME: Bilimsel temellere dayalı politika yapımının teşvik edilmesi ve bu alanda iyi uygulamaların paylaşılması Erasmus+ Programının temel faaliyetlerinden biri olarak belirlenmiştir. Politika destekleme başlığı altında bir yandan AB uyesi ulkelerdeki politika reformunun desteklenmesi, diğer yandan AB uyesi olmayan ulkelerle bu alanda işbirliği ve iyi uygulamaların paylaşılması mumkun olabilecektir.
Erasmus+ Programı kapsamında yukarıda belirtilen programların haricinde Avrupa Komisyonu tarafından Spor Destekleri ve Jean Monnet programları da uygulanmaktadır.
ERASMUS+ PROGRAMINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
• Yuksekoğretim alanında; universite oğrencileri, akademisyenler ve yuksekoğretim calışanları,
• Mesleki eğitim alanında; meslek okulları oğrencileri, cıraklar, profesyoneller, eğitimciler, mesleki eğitim alanında calışanlar,
• Okul eğitimi alanında; ilk ve ortaoğretim oğrencileri, okul liderleri, oğretmenler ve okul calışanları,
• Yetişkin eğitimi alanında; oğreniciler, eğitimciler, yetişkin eğitimi veren kurumların uyeleri ve calışanları,
• Genclik alanında; 13-30 yaş arası gencler, genclik calışanları, genclik kuruluşlarının uyeleri ve calışanları,
Erasmus+ programının hedef kitleleridir. Kısaca ifade etmek gerekirse her yaş ve her kesimden bireyler ile her duzeyden kurum ve kuruluşlar programdan faydalanabilir.
ERASMUS+ PROGRAMINDA HANGİ ULKELER YER ALIYOR?
• AB uyesi ulkeler
• AB uyesi olmayan program ulkeleri (Norvec, İzlanda, Lihtenştayn, İsvicre, Makedonya ve Turkiye)
• Ucuncu ulkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gurcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Urdun, Lubnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Erasmus+ Programı Hakkında Genel Bilgiler & Merak Ettikleriniz