PES 6 Hareketler | Burda Toplayalım | Herkes Bildiğini Yazsın :)
Oyun Hileleri0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun Hileleri
- PES 6 Hareketler | Burda Toplayalım | Herkes Bildiğini Yazsın :)
-
27-09-2019, 18:30:54Kayıtlı ÜyeKANAT OYUNCULARINDAN DESTEK (7) : 1.Taktik ayarınızda bildiğiniz gibi her oyuncunuzun daha cok koşu yapacağı iki yon secme hakkınız var.Şu an hatırlamyıyorum ismini ama oyuncunuzun Atak mı Defansif mi oynayacağını mavi okları uzatıp kısaltarak sectiğiniz bir ayar bu hatırlarsanız.Aynı zamanda koşu yapacağı yonleri de beyaz oklarla seciyoruz.Kanat oyuncularınızın koşu yonlerini rakip sahanın capraz olarak iceri ve direkt ileri olarak secerseniz (ki iki ok hakkınız var), ortadan giden forvetinize daha cok katkı sağlayabilirler.Bununla birlikte ofansif ve defansif ayar olan MAVİ OK ları uzatarak da takviye yapabilirsiniz bu ayara. 2.Strategy den Attack & Deffance ayarından Manuel yapın.Oyuna başlarken L2+R1 yaparak ust uste, oyuncu isminin yazdığı frame in yanındaki barı tepeye en cıkartın.Bu bir handikap sayılabilir, ama full Attack yapmış olmanıza rağmen defansınızın deli gibi ileri cıkıp boşaltacağını sanmıyorum.En azından baştan adam marking inizi ayarlamışsanız defans cok boşluk vermez.Bu Manuel Attack ayarıyla da kanat oyuncularınız daha aktif olabilir. 3. Ortadaki forvetinizi deli dana gibi koşturmayın Unutmayın ki kanattan gelecek olan oyuncularınız da bir şekilde marke ediliyorlar.Ve siz ortadan istediğiniz kadar serii gidin kanat oyuncularınız yetişemeyebilirler.Yetişebilseler bile sizin reaksiyonlarınıza hemen uyamayabilirler.Yani biraz daha ağır ve kontrollu koşun ortadan, kanat oyuncularınızın duşunmesine musade edin Ciddiyim, bu kanattan geliştirdiğiniz ataklar icin de gecerli.Ne kadar yavaş olursanız, topu atacağınız adamınız o kadar sağlam yerleşir.Ama bu bir stil meselesidir bence.Kimi Need For Speed tarzı oynamayı sever Ve buna gore de top kayıplarını cok onemsemeyebilir ve ayağa atabildiği topları kar sayabilir.Oysa ben nakış nakış işleyerek oynamayaı severim.sağlam bir oyun kurarak , estetik paslaşmalarla geleyim de varsın topum direkten donsu dışarı gitsin 4.SON OLARAK en etkili yontemim...Atağı kanattan başlatın.L1+pas yaparak ortadaki oyuncunuza topu atın, dolayısıyla pasını atan kanat oyuncunuz ileriye doğru depar atacaktır (Verkac).Ortadakş oyuncunuzla topu sağlam kontrol edip saklayın topu.Ve L1 + Uzun Pas yaparak ya da başka şekillerde kacan kanat oyuncunuza Asist yapın.Ya da pas olarak değerlendirip topu geri alan kanat oyuncunuz yapsın asisti.Hatta kaleye caksın BİR KAC TAKTİK veTOP KAPMA: (6) 1.Ben bilhassa guczsuz takımalrı secerim.Ulke takımalrında guney America ve Africa takımlarını tercih ederim, Peru, Trinidad & Tobago gibi.Klup takımlarından da yine populer olmayan takımları secerim, mesela Mester Ligte şu an Palermo ile kariyer yapmaya calışıyorum.Zita ben oyundna bu şekilde zevk alıyorum.İnter ile bir gol attığımda bu benim icin standart bir şey, ama Palermo,Benfica ne bileyim Porto'yla falan Manchester2i, Chelsea'yi falan devirmek bana dah aanlamlı geliyor.(Ezilenden yana olmanın getirdiği varyeteler ) 2.Taktik olarak Yıllardır 4-3-3 formation nu tercih ediyorum.İleri 3'lunun kanatlarını position edit yaparak cizgiye iyice yaklaştırıyorum.Forveti sabit bırakıyorum.Orta ucluyu de ileri uclu gibi yapıyorum ama daha dar versiyonunu.Yani orta uclumun kanatlarını Orta yuvarlağın sağına ve soluna yerleştiriyorum, ortadakini de orta yuvarlağın ucuna.Geri 4'lumun kanatlarını biraz ileride tutuyorum.Position Role seceneğini bilirsiniz.Defansın ortasındaki iki adamımdan birini CWB yapıyorum.Orta sahamın ortasındaki adamımı da AMF yapıyorum.Ve oklarla da oyun icinde hangi yonlere ağırlık vereceklerini ayarlıyorum. 3.Manuel Taktik olarak (L2+Şut,Pas,Orta,Derin Pas) mutlaka yaptığım 3 ayar şu.L2+Pas'ı PRESS,L2+Şut KONTUR ATAK, L2 + Derin Pas'ı da CB OVERLAP oalrak ayarlıyorum.İşte bu CB OVERLAP taktik'ini cok seviyorum.Bu taktik il e onceden belirlediğiniz bir CB oyuncunuzu atağa cıkartıyorsunuz.Hem de oyun icinde tek hamleyle onu ait olduğu bolgede oynamaya devam da ettirebilirsiniz.Yani pratik.Orneğin VILLAREAL'de Cygan.Takımım 0-1 yeniliyor.Onceden atatığım tuş olarak L2+Derin Pas yapıyorum (CB OVERLAP).Artık Cygan'da ataklara katılıyor.Hatta kendi atak yapıyor.Kanattan yaptığım ortalarda Cygan kafalara yukseliyor, hatta gol atıyor.Ama normal şartlarda Cygan'ı ileride gormek pek mumkun değil.Siz de atıyacağınız tuş kongigirasyonuyla, sevdiğiniz bir CB oyuncunuzu gizli gol silahınız yapabilirsiniz. 4.Top kaptırma ve top kapma her PES de zamanla oluşan bir tecrube bence.Cunku her PES de bu ozellik yenileniyor.PES6 da daha zor olduğunu katılıyorum.Kolay top kayıpları ve top kapamamalar.Ama her seferinde bana foul verilmiyor ya da her defasında kaptırmıyorum.Yaptığım ise şu, top kaybetmek istemiyorsam rakibe cok yaklaşmam.Yaklaşırsam da sırtım donuk olur.Ya da cesurca uzerine gidip ani bir fake hareketi ile gecmeye calışırım.Top kaparken de İkili Pres uygularım.Ama pres yapan adamı ikide bir değiştirmek yerine sabırla takip ettiğim trakdirde kapma ya da pozisyon bozma yuzdem coğalır.Ya da ikili pres de (Ben Orta Duğmesine Basılı Tutmak Olarak Ayarladım) pres yapan oyuncumu ben yonetmem, ikinci pres yapan adam olarak karşılayacak adamı yonetirim.Bazen ikinci adamım pozisyon bozar hatta kapar, bazen de yonettiğim, rakibi karşılayacak olan adamımla atağı durdururum. SAĞ ANALOG: (5) Oncelikle yazacaklarım Button Configiration da Type:1 e gore olduğunu soyleyeyim arkadaşlar. 1.İki kere ust uste sağa ya da sola hareketi normal de tuşların kombinasyonuyla da yapıldığı icin tavsiye etmiyorum.Sağ analogda seri bicimde her yone x2 yapıldığında yapılan hareketler, R1x2,Şut+Pas gibi hareketlere karşılık geliyor zaten.Yine de sizin daha pratiğinize gelir diye duşunuyorsanız antreman macında sağ analoğun bu hareketlerinizi deneyebilirsiniz.Normal koştururken "sağa x 2, sola x 2, yukarı x 2, aşağı x 2" hareketlerini deneyin.Yalnız bu (x 2) leri hızlı yapmanız gerekiyor.Tavsiye etmememin sebebi ise Analog cok hassas olduğundan istem dışı kayabiliyor.(sağ x 2)yapayım derken ikinci hamleniz sağ capraza falan kayıp olmadık bir hareketle topu kaybedebiliyorsunuz.Normal tuşlarla yapılabildikten sonra uzerinde cok durmaya gerek gormuyorum. 2.Sağ Analog da en sevdiğim ve etkili bulduğum hareket (Yukarı + Aşağı).Bu hamle topu kaldırmayı sağlıyor.Yani topu onunuzde havalandırmaya.Yalnız bunu koşarken yaparsanız, top,oyucunuzun bel hizasına kadar kalkar.Ben ozellikle ceza sahasına yaklaşırken onumu iki kişi kapattığında yapıyorum bu hamleyi.Mumkun olduğunca yavaşlayarak (R2 ile de yavaşlaya bilirsiniz) ve yonumu iki rakip defansın arasına dondurerek yapdığımda top boy hizasına kadar yukselerek defansın arkasına duşuyor.Zaten oyuncunuz da bu esnada koşusuna devam ettiği icin top takibiniz mumkun.Bu hamleyle rakip defans bir anda konturpiye de kalabiliyor.Siz ise kendinizi bir anda kaleci ile karşı karşıya buluyorsunuz.Ama Sağ Analog ile bu hamleyi serii yapmalısınız ve "tam Yukarı + tam Aşağı" olmalı.Biraz capraz kacarsa olmaz. 3.Kanattan geliştirdiğiniz atakla topu onunuze almış koşuyorsunuz.Derken bir defan karşıdan size geliyor. İyice yavaşlayıp yine (Yukarı + Aşağı) hamlesiyle topu havadan onunuze atıp adamı gecmeniz mumkun. 4.Etkili ve sert bir şut icinde bu hamleyi kullanabilirsiniz.Misal olarak yukarı kanattan aşağı doğru, ceza sahasına doğru duz geliyorsunuz.18 cizgisine girdiğinizde yine bu hamleyle topu havalandırabilir, ve top sekerken yavaşca şuta dokunarak (Cok havadan gitmesin diye) oldukca sert şutlar gonderebilirsiniz.Elbette defansa tostlamadan 5.Orta sahada da bu (Yukar + Aşağı)hamlesi oyuna estetik katabilir.Ozellikle Ronaldinho gibi oyuncularla seyirciden alşık alabilirsiniz. 6.Sağ Analog'u 360 derece cevirmekden pek bahsetmeyeceğim cunku coğunuz biliyorsunuz bu hamleyi.Tek onerim şu olur.Ne kadar hızlıysanız bu hamleyle topu ayağınızdan acarak kaybetmeniz o kadar olağan.Ne kadar yavaşlayarak yaparsanız o kadar başarılı.Hatta ne kadar yavaşsanız, 306 derecelik turu tam tamamlayamasanız bile yine mumkun. TOPU ACARAK KOŞMAK ve SAĞINDAN ATIP SOLUNDAN GECMEK: (4) Sağından atıp solundan gecme veya sağından atıp yine aynı yonden gecme gibi driblingler her pozisyonda olmaz.Bu hareket kendi oyuncunun ve rakibin aldığı pozisyonla ilgilidir daha cok.Zaten her defasında olsaydı bir anlamı olmaz ve gercekciliğini kaybederdi.Ozet ve net olarak şoyle: 1. R1+R2 Koşturması (Topu acarak koşmak): Diyelimki yon tuşu sağa doğru koşuyorsun, R1+ sağa yon koşuyorsun, buna R2 yi de ekleyince sıralama olarak şoyle oluyor: (sağ yon+R1+R2).Bu durumda R1 ile koşma hızından farklı bir hız hissetmezsin.Fark sağ yonu, sağ capraz yapınca olur.Topu ayağından acarak koşmaya başlar.Kombinasyonu hic bozmadan R1+R2+sağ capraz devam ettiğinde koşmaya yine normal hızına devam eder.Bu sefer koşuşunda yapacağın tek değişikli (sağ capraz)'ı sadece (sağ) yapmak olacaktır.Bu sefer yeniden topu ayağından acacak.Aynı hizada devam edersen yine normal hızda devam edecektir.Ve anladığın gibi yine (sağ capraz) yaparak topu tekrardan ayağından acabilirsin.Şimdi şu yazdıklarımı kendi sahandan itibaren uygulamaya başlamış olsaydın kendini bir anda rakip ceza sahasında bulabilirdin Bu denli etkili bir stildir bu koşuş şekli.Tabii ki rakibe tostlamadığın takdirde.Sonuc olarak ben buna NAKIŞ hareketi derim.Bi capraz, bi duz,biz capraz,bi duz.Ozelikle cizgide cok fayda sağlar bu kombinasyonlar.Caprazdan ceza sahasına girmede de aynen oyle. 2. Sağından atıp solundan gecmek ise ikili mucadelelerde yine yukarıdaki kombinasyonla olur.Bu hareketi yazmak zor aslında.Cunku yukarıdaki kombinasyonu yapmadan, duz oynayarak da (sağından atıp solundan gecme) yapılabilir.Ama PES6 da oynadığım kadarıyla bu hareket (R1+R2+capraz yon)kombinesiyle bolca yapılabiliniyor.Koşma halindeyken değil de, rakiple karşı karşıya iken depara kalkma anında yapılabilir daha cok.Bu bence biraz da his meselesi.Oyunu oynadıkca ve futbolu bildikce bu zamanlama kendiliğinden geliyor."Ben şimdi şu adamın bi sağından atıp solundan geceyim, onu ekmeğe gondereyim" diye bir niyetle pek olmuyor acıkcası.Zamanı geldiğinde oluyor kanımca Umarım acıklayıcı olmuştur.Daha da onemlisi umarım bunları deneyerek başarır ve oyundan daha cok zevk alıp kafa dağıtabilirsiniz. NOT: Bir kardeşim beni repe boğmak istediğini yazmış.Ben Rep falan anlamam cocuklar.Sağolun.Rep dediğiniz her neyse genc arkadaşlar benim yerime aralarında paylaşsınlar İNCELEME:[Ortalar ve Adam gecme](3) 1.Kanattan son hızla koşuyorsunuz, peşinize de rakip defansı takmışsınız.Dipdibesiniz, normal ortalasanız bile istediğiniz gibi gitmeyecek cunku rakip pozisyonunuzu bozuyor.Eskiden aniden geri cekip defansı bakkala yollardık Ama şimdi PES6 da bu hem kolay değil hem de cok standart bir atak.Daha once hicbir forumda rastlamadığım bir hareketten bahsedeceğim şimdi size.Sadece L1 e basılı tutup dibinizdeki defans oyuncusunu estetik bir bicimde ekarte edebilirsiniz.Hatta bu hareketle bacaklarının arasından bile gecirip ceza sahasına paralel girebilirsiniz. 2.Yalnızca L1 e basılı tutarak attığınız calımların ozelliği şudur, adamınız topa bakarak ve en dikkatli haliyle adam gecmeye calışır.Ben adam gecmem gerektiğinde bu hareketi her yerde denemiyorum.Bilhassa kanattan yuklendiğimde rakibe sıkışırsam yapıyorum.Amacım ise yandan ceza sahasına dalmanın en doğru şekli.Bir anda kendinizi ceza sahasında buluyorsunuz.Gerisi size kalmış.İster forvete pas verir ister şutlarsınız.Ama şunu da soyleyeyim ki bu kanat oyuncunuzun driblingi iyi olmalıdır. 3.Artık daha once hicbir PES de surmediğim kadar top suruyorum.Orta sahadan, hatta defansımdan kaptığım topu cizgi boyunca rakip ceza sahasına kadar surmek daha gercekci.Hızlı ve driblingi sağlam kanat oyuncularıyla surduğum bu topun sırrı yine R1 + R2 koşturma kombinasyonu Doğru zamanda capraza ceke ceke yaptığınız bu koşuş stiliyle eskiye nazaran, defansa daha zor dakikalar yaşatıyorsunuz. 4.Adam gecmek icin en az kullandığım tuş R2…Şimdilik R2 ‘yi ya yavaşlamak icin ya da sırtım kaleye donukse, yuzumu donmek icin kullanıyorum (ki bu da controller i bırakıp sadece R2 ye basılarak yapılıyor).En cok adam gecme şeklim ise hicbir ek tuşa basmamak Evet oyuncular artık daha cevik.Hic bir tuşa basmadan controller de ani ve akıllıca hareketlerle enteresan bicimde adam gecebilirsiniz.Depar icin yine R1 ya da R1+R2 kombinasyonlarıyla ikinci gececeğiniz rakibe yaklaşırsınız 5.Kornerlerde “orta yapma” duğmesine basarken Controller i ileri iterseniz daha hızlı ve alcak ortalar yaparsınız.Aynı şekilde serbest atışlarda da boyle.Serbest atışlarda (orta yapma) duğmesine cok yuklenmeden basar ve ileri itili tutarsanız Controller i, iceriye sert ve alcak ortalar gonderebilirsiniz.Refleksleriniz iyi ise bu hareketin hemen ardından forvetinizle topun gelişine sert kafa şutları vurulabilir.Hatta bu kombinasyonla kaleyi hedefleyin.Orta parametresini iyice doldurun.Normal şutlardan cok daha sert şutlar gidiyor kaleye.Tek handikapı bu stil de orta ile şut cekerseniz barajın kapatmadığı koşeye atabilmeniz.Cunku barajın kapattığı koşeyi secerseniz barajda kalıyor genellikle.Sebebi de bu stil de bir serbest atış vuruşunun, topun yerden kademe kademe yukselmesi.Top bu şekilde yukarı-sonra aşağı doğru ivme kazanmaz.Direkt yukselip gider.Dolayısıyla kalecinin kapattığı koşeye vurun.Evet her defasında gol olmaz belki ama kaleci genellikle sektirir.Sekene de siz sekersiniz KANIMCA PES6 İNCELEME ve HAREKETLER (2): 1.PES6 yı duz ve stratejik oynamak da zevklidir.Ama bence stratejik oynadığınız da beyninizi daha iyi meşgul edersiniz.Ve daha sağlam ataklar yaparsınız.Unutmayın ki her atağınız gol olmayacaktır, fakat bu oyunun amacı da bazı oyunlar gibi sadece gol atmak ve kazanmak değildir bence.Akıllıca paslaşarak, adam eksilterek, ofsayt tuzaklarından kurtularak ve klas vuruşlarlar gol olmayan ataklarımdan aldığım zevk, bam gum atılan gollerden daha fazladır.Rakibin defansımda atağını kestiğimde topu hemen şuursuzca ileri atmak ya da taca sallamak yerine oyun kurmak daha kurgusaldır.Nitekim kontur atağa da gecmiş olursunuz.Ve team work unuzu da geliştirmiş olursunuz. 2.Kanattan ceza sahası hizasına girdiğinizde ortaya bastığınızda iceri otomatik ortalar bilirsiniz.Eğer ceza sahası hizasında değilseniz ortaya bastığınızda manuel olarak havadan top atarsınız.Kanattan geliştirdiğiniz atakta ceza sahası hizasına gelmeden,kaleye capraz koşarak manuel yaptığınız ortalardan sonuc alabilrsiniz.Yaptığınız ortaya adamınız direkt kaleye vuracak diye bir şey yok.Ki genellikle yapay zeka olarak iyi marke edilirsiniz.Ama manuel yaptığınız bu ortaya direkt vurmak yerine yeniden iceriye dolsurabilir ya da dışarı cıkartıp 3. bir adamla şutlayabilirsiniz. 3.Gelelim ceza sahası hizasından iceri otomatik dolan ortalara.1 kere orta duğmesine basarsanız havadan orta, hızlı şekilde 2 kere basarsanız alcak orta,3 kere hızla basarsanız yerden orta yapmış olursunuz.Ki bu yerden ortalar oldukca hızlı gittiği icin karambol golleri atabiliyorsunuz.Hatta defansa carpıp iceri girebiliyor.Hatta kaleci iceri alabiliyor.Hoş olan ise,3 kere hızlıca basarak ortaladığınız top, kaleciden ya da defansdan seken toplara 18 cizgisinden plase şutlar harika oluyor.Bir diğer ve etkili orta şekli ise R2+Orta'dır.Bu da cok havadan arka direğe ortadır.Formationsunuz gereği arka direk surekli bir adamınızı atağa suruklemişseniz bu ortalardan da verim alabilirsiniz. 4.Aynı şekilde ceza sahası hizasına girmeden uzaktan ortalar yapmak isterseniz bir kac yontem.Bilirsiniz L1+Orta her yerden en uzaktaki adama havadan top gonderme kombinasyonudur.Rakip yarı sahadan şu kombinasyonu deneyin.L1+ 2xorta .Defansın arkasına sert hava topları uzatabilirsiniz.Cunku normal şartlarda defansın arkasına top uzattığınızda yapay zeka cok iyi markaj yapıo, topun havada kalma suresi boyunca yerleşiyorlar ve adamınız engelliyorlar.Ama dediğim kombinasyonda ani toplara şaşırabiliyorlar.Hatta kanattan yeni başlattığınız bir atakta ceza sahasına gelmeden L1+R2+Orta kombinasyonuyla en ucdaki adamınıza oldukca havadan şamrelli ortalar gonderebilirsiniz.Evet rakip iyi markaj yapıyor ama uzun boylu forvetiniz havadan dik gelen toplara iyi yukselebilir.Hatta burada amacınız bu topu almak değil kafa pasıyla iceri ortalamak olsun derim 5.Vee ozellikle yazmamı istediğiniz R1+R2 koşma stili.Şimdiye kadar yazdıklarımı bazıları "bunları zaten biz daha once yazdık da diyebilir" belki ama buna daha once kimse değinmedi.Arkadaşlar...R1+R2 koşma stilinde koşturduğunuz adamla ilgili bilgi vermeden once cok farklı bir şey soyleyeceğim.R1+R2 koşma stili rakibi afallatan bir yontemdir aynı zamanda.Mesela PES5 i ortalama bir sene oynadıktan sonra yapay zeka hakkında bir fikriniz olur.Uc aşağı beş yukarı rakibinizin yapacağı hareketleri ya da presleri sezersiniz.Fakat diyelim ki top rakibin ayağında.Ve siz R1+R2 kombinasyonuyla rakibin ayağına koşuyorsunuz.Kapamıyorsunuz rakip paslaşıyor.Ama yılmayıp devam ediyorsunuz (cunku bu şekilde koşmak parmaklarınızı zorlar).Sonra neler mi oluyor? Rakip 1 seneden beri oynadığınız oyunda gormediğiniz pas hataları,top kaptırmaları,abukca topu dışarı atmacalar,duşmeler takılmalar ve dağa bayıra şutlar.Evet aynen dediğim gibi.Bu koşuş stiliyle rakibinizin sacmalamasını sağlayabilirsiniz.Sebebi ise bence şu.Normal koşu guzergahı başladığı noktaya gore denklem olarak bellidir.Aynı normal adam koşturmada manevranızın daha rahat, ama R1 le koşturduğunuzda manevranızın daha zor olduğu gibi.Rakip de sizin koşu durumunuza gore karşılık verir.Hızlı koşuyorsanız onunuze acıktan gelmesi ya da yavaş koşuyorsanız yandan ikili pres yapması falan gibi.İşte siz R1+R2 koşma stilinde bu iki kuralı da yıkıyorsunuz.Olası gidebileceğiniz noktaları o anda hesp edemiyor.Ve acıklar veriyor.Hatta sacmalıyor.Ama inanın bu sacmalamalar oyunun kalitesini duşurmuyor.Tam tersi, gercek futbolda da beklenmedik hareketler yaptığınızda rakip şaşırır 6.R1 ile sağa ya da sola dumduz koştuğunuzda aynı anda R2 ye bassanız bile bir değişikli olmaz.Değişiklik adamınızı capraza koşturmaya başladığınız da olur.Yani şoyle: R1+sağa giderken, kombineyi bozmadan aynı zamanda R2 ye de basılı tutuyor ve adamı capraza cekiyoruz.Topu ayağından acarak depar atıyor.Hatta kombinasyonun son halini elinizi cekmeden bozmazsanız tek başına bir adamla defansı dağıtıp icerlere dalabilirsiniz.Sabahın yarısını bu şekilde kısa surede koşup enstantaneler yaptığımı bilirim...Sağından atıp solundan gecme, ya da sağından atıp yine sağından gecme ya da işte tam tersi hamleleri de bu kombinasyonla yapıyorsunuz.R1+R2+capraz koşu...Ayağınızdan actığınız topa top en uzak noktanızdayken dengeli bir şut basarsanız kalecinin moralini bozabilirsiniz.Yani top adamınızdan ne kadar uzakta olursa şut o kadar sağlam gider.Top ayağınıza ne kadar yakın olursa plase pas o kadar iyi gider. *** Şimdilik bu kadar arkadaşlar.Sonra sağ analogla ilgili bir kac madde yazmak niyetindeyim.İlginize teşekkurler.İnanın 30 yaşımda bu kadar uğraşmam gereken sorun varken boyle bir hobiyle meşgul olmak hoşuma gidiyor.İrdelemem gereken bir cok olay varken PES i irdelemek hayatı kolaylaştırıyor KANIMCA PES6 İNCELEME (1): 1.Oncelikle top ayağınızda değilken adamlar sanki R1+R2 ye basılıymış gibi koşuyor.PES5 de, top ayağınızda değilken R1+R2 basılı kombinasyonda, adamınız kontrolsuz koşardı.Oysa normalde topsuz koşuda Cpu adamınızı bir nebze topa doğru cekerdi.Dolayısyla topsuz koşular belki daha gercekci ama bana biraz tuhaf geldi.Surprizlere acık koşular bunlar. 2.Topla ya da topsuz koşular PES5 deki yağmurlu havalardaki gibi kimkime dumduma misali.Yani topu ayağınızdan kaptırmanız da, kapmanız da an meselesi.PES5 bu duruma daha cok hakimdik.Yani top adamımdayken iyi kontrolumle %80 kaptırmazdım ve yine %80 kapardım.PES6 da bu oran bence %50.Evet, normal havada bile yağmurluymuşcasına kaymalar,duşmeler,takılmalar vs. 3.PES5 de (sola ya da sağa farketmez) koşarken aniden yukarı ya da aşağı yaptığımızda adamımız hemen donmez once yengec misali yan giderdi.Hatta koşarken ani bir yukarı ya da aşağı hamlemize basıp cektiğimizde bir sure oyle koşardı.Alanı enlemesine kullanmak icin bu iyi bir yontemdi.Şimdi PES6 da ise adamımız hemen donuyor.Yavaş da olsa aniden donuyor.Hele bir capraz donuş var ki cok hızlı.Sanki grafik atlıyor gibi.Oysa değil.Ağır cekimde de izlediğimde adamların bir ani donuşleri var ki,oyunuz denklemindeki fizik kuralına aykırı. 4.Donuşlerdeki anilik ya da yavaşlık demişken...Bir oyunuz stabil bir hızı vardır.Hele ki bu futbol oyunu ise bu hız keyif acısından cok onemlidir.PES6 da bunu goremedim.Geliştirilmesine rağmen L1+Ucgen havadan uzun paslar bazen cok hızlı bazen de ivmeyle gidiyor.Ki Winning Eleven seriisinden itibaren takip eden biri olarak kullanmaktan en cok keyif aldığım kombinasyondur L1+Ucgen vuruşu. 5.Hakeme daha az duduk caldıralım, PES5 deki bu hatayı giderelim derken bence icine etmişler.Yerden adama kaymacalar daha uzun mesafeden yapılabiliyor, ve bodoslama girmelere rağmen duduk calmıyor.Yani bence hakemler bu seferde fazla genişler.Hatta kareye basılı tutup ikinci bir adama pres yaptırıken bile ikinci adam kayarak bile dalıyor kontrolsuzce.Oysa PES5 de bilirdim, cok extrem durumlarda adama faul yapardı ikinci adamım.Komik olan ise kareye basılı tutarak ikinci bir adamla pres yaparken adamımız feci dalıp faul yapmasına rağmen duduk calmıyor hakem.USTELİK NEREDE AVANTAJ VERİYOR, NEREDE OYUN KURALLARI İCERİSİNDE ben henuz anlamadım. 6.Evet, şutlar daha gercekci.Belki gol atmak daha zor ama en azından kaleyi bulma yuzdesi PES5 den daha fazla.Şut demişken.R2+Şut kombinasyonunda bana daha bir plase vuruyormuş gibi geldi. 7.KArşı atakta topu kapıp hemen uzaklaştırmak istediğimizde, en uctaki adamımıza atması icin L1+Orta kombinasyonu yapar en azından uzaklaştırırdık.Ve rakipten terse kacıp uzaklaşırırdık da.Şimdi bu daha zor.Adamın sıkışmış pozisyonunda tribunlere taca falan gonderiyor, hatta genellikle rakip oyuncu bloke ediyor.Daha gercekci daha hoş. 8.PES5 de R2 ye basılıyken adamımızı koşturduğumuzda normal koşma hızıyla ama daha manevralı koşturuduk.Şimdi ise daha PES2 de olduğu gibi adamımız iyice yavaşlıyor, oyle ki yurume hızında.Ceza alanı onunde bu tur yavaş manevralarla takım oyuncularınızı aralara surukleyip paslayabilir ya da ani şutlar cekebilirsiniz.Oyle ki bu ani şutlara az basılı tutarsanız yerden koşelere sert şutlar gidiyor. 9.Kaleciler belki daha artistik daha animasyonlu ama, tesaduf mu bilmiyorum 10 golumun 5 i kalecilerin iceriye aldığı toplardan.Ben de kalecilerin bir cok pozisyonda daha cevik olduğunu farkettim.Fakat sanki genel manada iyi kaleciler basit gol yer mantığı var. 10.R1+R2 koşturmasını bilirsiniz.Onceden bu koşturma cok riskliydi.Top ayaktan fazla acılır ve kontrol zorlaşırdı.PES6 da bu ozelliği daha iyi buldum.Ki bu R1+R2 koşturma stili oyunun fenomenlerindendir.Bilirsiniz en harika pozisyon ve goller bu koşturma stilinin ardından gelirdi genelde.Şimdi adamın sağından atıp solundan gecme, ya da adamı ekarte ederek topu acmak daha dzugun olmuş.Kanatlardan bu koşma stiliyle ataklar etkili oluyor. 11.Kapılan bir topu kontrol altına alma suresi uzamış.Mesela cizgide kaptığınız bir topu toparlayana kadar sekmeler oluyor ve kaybedebiliyorsunuz.Bence bu da gercekci. 12.L1+Uzun Pas kombinasyonu yıllardır beklediğim gibi olmuş.Gerci genellikle bu tur paslar rakip defansın kafasıyla engelleniyor.Ama yerini buldumuydu da goğuse alıp sektirmeler, hatta gelişini roveşata/voleler harika oluyor.Bence bunu sık sık calışın ve deneyin.Oyle ki eskiden kanatdan hucum edip orta yerine bunu denerdim, dağ bayır giderdi.Ya da sacma yerlere giderdi.Şimdi ise kanatlardan bile bu şekilde ortalmak enteresan pozisyonlar meydana getiriyor. 13.Adamınız sabit dururken L1+R1 e basılı tuttuğunuz da topu onune acardı.Genellikle defansımızda pres olmadığı zamanlarda yapardık bunu.Ve ileri doğru ahavadan atıp devan ederdik.Ama riskliydi.Cunku bu hareketi yaptığımızda adam topu ayağından bir hayli acar ve sabit duruşuna devam ederdi.Bizim koşturup topu ileri atmamız gerekirdi.Fakat bu sırada rakibin presi engel olur hatalı goller yerdik.PES6 da bu hareketi yaptığınızda adam topu onune yuvarlıyor ve otomatik topa koşuyor.Ustelik şimdi sadece defans da değil ceza sahasının etrafında oyun kurarken de yapabilirsiniz.Nitekim sabir duruken topu bu şekilde onunuze yuvarlayıp, topa koşarken iyi ayarlı bir şut cektiğinizde guzel şeyler oluyor. 14.Ver kacları cok severiz.Havadan ver kaclarda gelişme var bence arkadaşlar.L1+pas yaptıktan sonra, pası alan adamınız hic hareket ettirmeden ORTA ya basınca, kacan adama havadan kepceleme nefis paslar acılıyor.Ve defansın arkasına uzanmayı sevenler bunu bolca denesinler derim. 15.Şutların falsosu daha bol.Mesela yukarı caprazdan gelirken şutladığınızda, eğer adamın koşma oklarında değişikli yapmazsanız farklı out a gidiyor genelde.Topa vururken cok iyi bir zamanlamayla topa yon vermek ise şimdiye kadar gormediğim guzellikte şutlarla sonuclanıyor.(Bu arada bilirsiniz, PES lerde sahalar koniktir.Yani perspektif olarak bize gozuken fiziki olarak da gecerlidir.Bu yuzden ekranınıza gore aşağıdan yapılan capraz şutlar,yukarıdan yapılanlara gore daha cok dışarı gider.Ya da yukarıdan aşağı capraza doğru koşularınız daha kısa mesafedir.Acı meselesi...Ki bu yapımcıların birturlu duzeltmedikleri bir fizik hatasıdır" NOT: Kitserver PES6 ya uyarlandığı anda başından kalkmak zor.Şimdilik bit kitserver var ama sadece goruntu ayarları icin.Oysa PES5 imin kitserver ında 1200 face,150 stad ve tonla formam vardı.Kitserver bir cok patch e care olduğu icin cıktığı takdirde uzun uzun yamalarla uğraşmayacağız.Zira PES5 cıktıktan 8 ay sonra falan son halini alabilmişti.Şimdi bu surenin faceli,satdyumlu bir kitserverla daha da kısalacağını sanıyorum.Merakla bekliyorum. ***Şimdilik bu kadar arkadaşlar.Eğer okuduysanız daha sonra 16. madde ile devam edeceğim. *Sonuc:Beklediğim kadarını bulamadım.Fakat alışınca, daha sonra beklediğimin otesinde olacağını umut ediyorum.PES5 deki bazı ozelliklerle birleştirilseydi super olurdu.Bence fazlası da, eksiği de var.Ama hala En İyi PES derim.4 u 5 i 6 sı bir yana.PES, PES dir TAKTİK ile İLGİLİ ONERİ: Taktik ve Formation kısmında "TEAM" - Strategy,"Attack-Defend" ayarınızı full Auto yapmanızı tavsiye etmiyorum arkadaşlar.Takımım 1-0 once.İyice cekildiler.Sadece savunma yapıyorlar.Biliyorum bir şekilde atacaklar da.Atağa cıkıyorum gelen yok.Ustelik futbol etiğine de uymuyor.İstemeden adamlarım macın ustune yatıyorlar.Oysa ben Peru yu gruptan cıkartamasam bile iyi oyunuyla takdir goren bir takım yapmak istiyorum.Brazilyayı yenmişim daha once.Ama Paraguay'a karşı macın başlarında attığım golden sonra, ikinci yarıda resmen maca yatıyorum.ve en sonunda arka arkaya iki tane karambol yiyip yeniliyorum.Sırf savunma yapmaktan oyundan alamadığım zevk de cabası.Sonra anlıyorum Strategy'im ykarıda yazdığım gibiymiş.Artık Semi-Auto oynuyorum.Ofansif ve defansif oynamak istediğim zamanlarda oyun icinde L2+R1 ya da R2 ile değşiklik yapıp kontrolum altın alabiliyorum. aLIntıdır Evt arkadaşlar ben bunu bulabildim bildiklerinizi paylaşırsanız iyi olur herkes faydalansın __________________