Doom 3 -- Herkesin merakla beklediği Doom 3 sonunda cıktı. En cok beklenen iki oyundan biri olan Doom 3 (diğeri Half-life 2) adından belli olduğu gibi Doom serisinin son oyunu ki bu seri bilgisayar oyunları tarihinin en onemli basamaklardan biridir. First Person Shooter dediğimiz turun ilk ornekleridirler, hatta bu onemin en iyi kanıtı coğunlukla FPS yerine ‘Doom turu’ denmesidir. Şimdi serinin son oyuna gelelim. En başta grafikler daha once bolca internette okumuş olduğunuz gibi harika, sesler muthiş fakat Doom 3`un eksik kaldığı yonlerde yok değil ayrıntılara gecmeden once cok tartışılan konuya acıklık getirelim; oyun en az 1.5 Ghz İşlemci, 384 MB Ram , Geforce 3 (Ati Radeon 8500) ustu ekran kartı bir de ilginctir işletim sistemi olarak sadece Windows XP yada 2000 istiyor. Unutmayın bunlar oynamak icin gereken sistem yoksa o super grafikleri gormek icin Ati Radeon 9600XT ve ustu bir kart gerekir. Tabi soylemeden gecemeyeceğim bu minimum sistem konfigurasyon tartışması o kadar uzadı neredeyse oyun hakkındaki diğer tum konuları gecti. Daha cok Doom-3 Resmi icin Tıkla. --Oyuna gecersek, oyunun ilk ve tek eksikliği hikayesi. Basitce anlatırsak Doom 3`un konusu Doom 1 ile aynı, tabi kac kişi Doom 1`in hikayesini bilir o şupheli; cunku o zamanlarda coğu oyuncu oyunun hikayesini anlatan yazıları okumazdı (yada okusa da anlamazdı Gulucuk). Bu nedenle konuyu ozetlersek,(iki nokta eklendi anlam duşukluğu duzeltildi) Bir asker olarak Marsta Union Aerospace Corporation`unun ussune yollanıyoruz ki bu ustte gizli deneyler yapılmaktadır. Bu deneylerden birinde sorun cıkar ve insanlar zombiye donerken, ortalığı garip gorunuşlu canavarlar dolduracaktır. Bu karmaşada hayatta kalmış birkac kişiden birisi de sizsinizdir. Tabi hikaye gibi canavarlar da Doom 1 dekilerle aynı. Gorulduğu gibi Doom 3`un konusu biraz fazla klişe. Ayrıca oyunda ilerlerken bile hikaye ile ilgili pek bir şey anlatmaması oyuncuyu oyuna pek ısıtmıyor. Tabi siz hikayeden bana ne ben sadece savaşmak istiyorum diyorsanız sizin icin hicbir sorun yok. Pekala bu hikaye ve ısınma mevzuna ornek verip daha acıklayıcı olursam; ikinci bolumde sizi bir kac askerle buluşmamız icin yolluyorlar fakat siz bir bolum ilerledikce onlar da bir ilerdeki bolume ilerliyorlar ve tam 6 bolum kovalamaca suruyor, fakat başlangıctan beri biliyorsunuz ki o askerleri canlı bulma şansınız yok. Şimdi bu bilgiyle insan nasıl oyuna asılır ki. Biliyoruz ki adamlar olecek biz yine de mecbur kovalayacağız. Tabi konunun olmadığı bir oyunda geriye en onemli olarak oynanabilirlik kalır, peki Doom 3 bu konuda nasıl, başta super grafik ve sesler var, buna kimse bir şey diyemez, fakat oyun bence oyuncuyu fazla geriyor. Ben oynarken abartılı sayıda bulunan surprizleri sevmen, yani devamlı urkup zıplamak pek hoşuma gitmiyor. Oyun cok loş bir ortamda oynanıyor, sıklıkla karanlık ortamlarda birden arkanızdan,yanınızdan yada actığınız kapının arkasından bir canavar ustunuze zıplıyor bu da cok sık olduğundan sinirlerimi bozmuyor değil. Bir de oyundaki en iyi arkadaşımız olan fener var. Burada oyun yapımcıları gıcıklık yaparak feneri bir silah gibi oyuna eklemişler yani feneri elinize alınca silah kullanamıyorsunuz, tabi bir sopa gibi kullanma şansınız var fakat pek kullanmanızı onermem bu yuzden duşmanı gorunce yapılacak en akıllıca şey onları ışıklı bir ortama cekmek olur. Eğer gerilim yaşamaya bayılıyorsanız Doom 3`e bayılacaksınız burası kesin. Oynanabilirlikte en onemli konulardan biride zorluktur, Burada yapımcılar oyunu kolay yapmayı tercih etmiş; 4 ayrı zorluk var. En zor seviye başlangıcta kilitli yani geriye kolay,orta,zor kalıyor. Ben ise oyunu orta derece zorlukta oynuyorum ve ben 27 bolumun 9 tanesini bitirdim ve daha hic olmedim. Bir tane boss'la karşılaştım, onu bile bir kerede gectim eğer daha once FPS oynayıp bitirdiyseniz bence en az orta zorlukla oynayın. Benim gibi bu Doom 3 diğer FPS`lere benzemez deyip daha onceki oyunlarda sectiğiniz seviyeden daha duşuk secerseniz benim gibi şaşırıp kalırsınız. Oynadığım yere kadar duşmanlar asla bana cok buyuk sayılarla saldırmadılar aynı anda sadece orumcek, yada ucan kafalar fazla sayıda geliyor. Zaten orumcekleri oldurmek kolay fakat kafalar icin aynısı soylemem. Oynarken ayrıca mermi miktarına dikkat etmekte fayda var devamlı otomatik silahları kullanmanız daha zorlu duşmanlarda mermisiz kalmanıza neden olabilir, bu yuzden zombiler icin tabanca, duşman az sayıda ve kısa mesafede olduğunda pompalı tufeği kullanmanız bence daha tasarruflu olur. ---------------------------------------- __________________