Merhaba arkadaslar...
Size yardımı dokunacagini duşunduğum bi alıntı yapmak istedim...


Bunu konuyu 3 kısımda inceleyeceğiz ve aklınızda herhangi bir soru işareti kalmayacağını duşunuyorum:

1.Kısım okula başvuru icin sağlanması gereken şartlar
2.Kısım okula başvuru aşaması
3.Kısım vizeye başvuru aşaması

1.KISIM (Başvuru icin sağlanması gereken şartlar ):

Bir oğrencinin Avusturya’da herhangi bir okula başvurması icin oncelikle Turkiye’de Osym tarafından 4 yıllık bir universiteye yerleştirilmiş olması gerekiyor (acık oğretim gecerli değil).
Bu okullar devlet universitesi olur ozel universite olur KKTC universiteleri olur fark etmez.
Kişi Turkiye’de hangi bolume yerleştirilmişse Avusturya’da da o bolumde okuyabilir ( veya ona yakın bir bolumde ) (orneğin Turkiye’de İşletme Bolumune yerleştirilmiş bir oğrenci Avusturya’da da işletme bolumunu okuyabilir.).
Yerleştirilme şartını yerine getirdikten sonra Okula kayıt olup olmaması durumu ortaya cıkıyor. Şayet oğrenci Bir devlet universitesini kazanmışsa hic beklemeden kaydını yaptırsın. Ancak ozel universiteye veya KKTC universitelerine yerleşmiş ise şoyle bir durum ortaya cıkıyor ;
Avusturya’da okula kayıtlar donem donem oluyor yani yaz donemi ve kış donemi kayıtları olarak iki donemde de kayıt olma şansınız var. Eğer oğrenci kış donemine kayıt icin başvuruda bulunacaksa ki bunun son başvuru tarihi 31 ağustostur, yerleştiği ozel veya devlet universitesine kayıt yaptırmasına gerek yoktur. Ancak yaz donemi icin başvuracak ise ki bununda son başvuru tarihi 31 ocaktır, muhakkak yerleştirildiği okula kayıt yaptırması gerekmektedir. Bunun sebebi de şudur: Avusturya universiteleri kış donemi başvuruları icin oğrenci belgesi istememektedir, ancak yaz donemi başvuruları icin oğrenci belgesini zorunlu tutmuştur. Dolayısıyla oğrenci belgesini almak icin Turkiye’de yerleştiğiniz okula kayıt yaptırmanız gerekecektir. Bu arada KKTC universitelerine yerleştirilmiş olanların kayıt yaptırmak icin illaki KKTC ye gitmelerine gerek yoktur. Coğu KKTC universitesinin İstanbul’da kayıt buroları bulunmakta. Bu burolarda kayıt olabilir ve oğrenci belgenizi de bu burolardan temin edebilirsiniz. Size bir tavsiye okula kaydolurken kesinlikle Avusturya’ya gideceğinizi soylemeyin ve okul ucretini taksitlendirip ilk taksiti odeyin ve hemen oğrenci belgesi isteyin. Sonraki taksitleri odemenize gerek yok zaten .

Dipnot: Mumkun ise her durumda okula kayıt yaptırmanızı tavsiye ederim. Cunku istisnai de olsa her durumda oğrenci belgesini isteyebilirler sizden. Şoyle soyleyeyim kış donemi icin başvuracak olduğu icin kazandığı ozel universiteye kaydolmayan bir arkadaşımızdan oğrenci belgesi istediler ve arkadaşımız kaydolmadığı icin haliyle oğrenci belgesini gonderemedi ve maalesef ret cevabı aldı. Bu yuzden mumkun ise mutlaka kaydolmaya bakın kazandığınız universiteye.
Dipnot2: Ek yerleştirme sonucunda bir okula yerleştirildiğiniz takdirde de Avusturya’da okumak icin başvuru yapabilirsiniz. Ancak ek yerleştirilme sonucları eylul ayından sonra belli olduğu icin ancak yaz donemi icin muracaat yapabilirsiniz ve dolayısıyla kazandığınız ozel veya devlet universitesine muhakkak kayıt yaptırmanız gerekecektir.

ONEMLİ: Turkiye’de halen 4 yıllık universitede okumakta olan ve oğrenimine Avusturya’da devam etmek isteyen arkadaşlarımızda aynı şartlarda başvuruda bulunabilirler. Ancak Avusturya’daki universitelere istedikleri her dersi saydıramıyorlar ve aldıkları dersleri tekrar almak zorunda kalabilirler. Ders saydırma konusunda belirli bir standart yok. Bu konu universiteden universiteye dersten derse farklılık gosterebilir.

Evet bu şartları sağladıktan sonra gecelim 2. kısma yani okula başvuru aşamasına.

2.KISIM (Okula başvuru aşaması ):

Oğrenci 1.kısımdaki şartları yerine getirdiğinde artık Avusturya’daki istediği bir universiteye başvurmaya hazır haldedir.
Başvuru aşamasına oncelikle Avusturya’daki okullardan istenilen belgeleri listeleyerek başlayalım:

a) Kış donemi başvurusu icin istenilen evraklar:

- Mezun olduğu Lisenin Diploması
- Oss kazandı belgesi ( puanların yazılı oldu belge )
- Osym yerleştirme belgesi ( yerleştirildiği okulun yazılı olduğu belge )
- Universiteye muracaat formu
- 5 adet uluslar arası posta kuponu ( Postanelerden temin edebilirsiniz. Bu pulları Avusturya’ya gondereceğiniz zarfın İCİNE koyuyorsunuz ve universite size cevap yollarken bu pulları kullanıyor. )


b) Yaz donemi başvurusu icin istenilen evraklar:

- Mezun olduğu Lisenin Diploması
- Oss kazandı belgesi ( puanların yazılı oldu belge )
- Osym yerleştirme belgesi ( yerleştirildiği okulun yazılı olduğu belge )
- Universiteye muracaat formu
- 5 adet uluslar arası posta kuponu ( Postanelerden temin edebilirsiniz. Bu pulları Avusturya’ya gondereceğiniz zarfın İCİNE koyuyorsunuz ve universite size cevap yollarken bu pulları kullanıyor. )
- Oğrenci belgesi ( Osym tarafından yerleştirildiği universiteden alacağı oğrenci belgesi)

Bu evraklar temin edildikten sonra yapılacak işlem bu evrakları tercume ettirmek notere tasdiklettirmek ve apostil yaptırmaktır. Tercume işini herhangi bir yeminli tercumana yaptırabilirsiniz. Apostil uluslar arası yazışmalarda belgelere vurulan bir damgadır ve valilik ve kaymakamlılarda yaptırılabilir. Tercumanlar genelde apostil ve noter tasdiklerini de gerekli yerlerde yaptırıyorlar. O yuzden evraklarınızı tercume ettireceğiniz tercume burosuna bunu da belirtin.
Eğer KKTC universitelerine yerleştirilmiş iseniz oğrenci belgesinin apostilini mutemelen sadece Ankara Valiliği’nde yaptırabileceksiniz. O yuzden yolunuz Ankara’ya duşebilir .

Butun bu işlemleri de hallettikten sonra sıra evrakları ustunde Avusturya’daki başvuracağınız universitenin adersinin yazılı olduğu biraz zarfa koyup postaya vermeye geliyor.
Posta işleminde de tavsiyem kargo şirketlerini tercih etmeniz yonundedir. Cunku bu size en az 2 hafta kazandırabilir. Hatta mumkunse Avusturya’da bir tanıdığınız varsa evrakları ona yollayın okula o elden versin. Bu sayede kabul belgesinin elinize ulaşma suresi 3 hafta kadar kısalabilir.
Muhtemelen size verecekleri cevap ret olmayacaktır. Ancak bir ihtimal sizden kış donemine başvuru yaptığınız halde oğrenci belgesi isterler. Sizde yerleştiğiniz okula kaydolmuşsanız sorun yok oğrenci belgesini okuldan alıp yollarsınız ancak kaydolmamışsanız oğrenci belgesini yollayamayacağınızdan size ret cevabı verirler. Bu yuzden vurguluyorum imkanınız varsa ozel universite dahi olsa kayıt yaptırın ve oğrenci belgenizi alın!

Neyse hicbir terslik cıkmadı ve Avusturya’dan kabul belgeniz elinize ulaştı. Bu durumda hemen 3.kısma geciyoruz.

3.KISIM (Vizeye başvuru aşaması ):

Evet 1. ve 2. kısımları hallettikten sonra artık son aşamaya geciyoruz yani vize aşamasına.
Vize aşaması bu işin en cetrefilli kısmı.
Oncelikle hangi ilde oturuyorsanız o ilin bağlı olduğu konsolosluğa başvuru yapabiliyorsunuz. Zaten bu vizeyi 2 Avusturya konsolosluğu veriyor 1.si Ankara’da 2.si ise İstanbul’da.
Marmara bolgesinde oturanlar İstanbul konsolosluğuna vize başvurusu yapıyor. Diğer bolgelerde oturanlar ise Ankara konsolosluğuna yapıyor başvurusunu.
Vize verme konusunda eskiden Ankara konsolosluğu daha avantajlıydı ancak artık ikisi de aynı durumda.

Pasaport alma: İlk olarak size gelecek olan kabul belgesini tercume ettirin ve o tercumeyle birlikte pasaport almak icin bir emniyet mudurluğune muracaat edin. Bu şekilde size harc yatırmadan sadece defter parasını yatırmanız karşılığında ( 70 YTL ) 2 yıllık oğrenci pasaportu vereceklerdir. Eğer KKTC de bir universiteye yerleşmiş iseniz oradan alacağınız oğrenci belgesini de goturmeniz yeterli. Bu şekilde kabul belgesinin tercumesiyle uğraşıp extra masraf yapmanıza gerek kalmayacak.

Vize icin istenilen evrakları sıralayalım;

1- Vize başvuru formu ( Konsolosluktan temin ediliyor )
2- Avusturya’da eğitim goreceğiniz okulun size yolladığı kabul belgesi
3- Sağlık raporu ( Konsolosluktan size bir kağıt verilecek ve bu kağıdı herhangi bir hastanede doldurtup onaylatacaksınız. )
4- 1 adet arka fonu beyaz vesikalık resim
5- Noter tasdikli, tercumesi yapılmış ikametgah
6- Noter tasdikli, tercumesi yapılmış nufus cuzdanı ( Bu aslında nufus cuzdanı suretidir ancak muhtarlıktan aldığınızı kabul etmiyorlar mutlaka noterden tasdikli olması gerekiyor. Boyle olunca masraflara birde bu eklenmiş oluyor. Ancak nufus kağıdının fotokopisini tercume ettirdiğinizde de kabul goruyor. Bu yuzden ayrıyeten notere masraf yapmaya gerek yok.. )
7- Noter tasdikli, tercumesi yapılmış en fazla 1 aylık sabıka kaydı
8- Noter tasdikli, tercumesi yapılmış pasaport
9- Avusturya’da kalacağınız ev varsa bu evin kira kontratı, eğer birisinin yanında kalacaksanız ( akraba, tanıdık, vs. ) kira kontratının yanı sıra ev sahibi tarafından yazılan, sizin eğitiminiz suresince yanında kalacağınızı belirten bir dilekce, şayet yurtta kalacak iseniz yurdun kabul belgesi
10- Avusturya’daki bir bankaya adınıza havale edeceğiniz 6.200 euronun swifti.( Bunu Viyana’da şubesi olan Denizbank ve Vakıfbank tan yaptırabilirsiniz. Ancak kesinlikle Vakıfbank’tan yaptırmanızı tavsiye ederim. )
11- Eğer yabancı dil biliyorsanız bunu kanıtlayan bir belge.

Kabul belgeniz gelir gelmez hemen konsolosluğa gidin ve randevu alın. Randevuyu en erken 1 hafta 10 gun sonraya veriyorlar. Bu sayede size gerekli evrakları toplamak icin yeterli zaman kalıyor zaten. Kapıdaki gorevliye randevu almak istediğinizi soyleyin o da isminizi elindeki listeye yazıp, size şu gun sabah saat 10 gibi burada olun diyecektir. Sizde vize başvuru formunu ve sağlık raporu icin doldurulacak kağıdı isteyin ve yukarıdaki saydığım evrakları belirttiğim bicimde eksiksiz bir şekilde toparlayın. Bu evrakların hepsinden 2;şer fotokopi cektirin ve denilen gunde ve saatte konsolosluğun kapısının onunde hazır bulunun. Sizi sırayla iceri alacaklar, sıranız gelip iceri girdiğinizde evraklarınızı ve fotokopilerini gorevliye teslim edin. Oda size “ evraklarınızı Avusturya’ya yollayacağız ve haber bekleyeceğiz. Haber gelince biz sizi ararız” diyecek ve elinize başvuru yaptığınız vizenin turu ve başvuru tarihinin yazılı olduğu bir kağıt verip gonderecek. Ve ondan sonra beklemeye koyulacaksınız. Vizenizin gelmesi icin en az 3-4 ayı gozden cıkarın derim. Cunku maalesef cok uzatıyorlar işlemleri.


Alıntıdır
__________________